dinsdag 3 juni 2014

K+L 24 : See and Smile

K+L 24 : See and Smile


MISSIEWERK IN BURUNDI

See and Smile kennen we intussen al: het is de medische ploeg van dokter Marnix Claeys, echtgenoot van Isabelle uit de kinderwoorddienst. Einde mei vertrokken ze opnieuw naar Burundi
om talloze oogoperaties uit te voeren.
Ook Anne-Mie Descheemaecker maakt daarvan deel uit. Hoe ziet zij alles de dag vóór het vertrek? ‘Nog 1 keer slapen en we stappen het vliegtuig in, richting Burundi. Spannend! Waar komen we terecht? Hoe ziet de operatiezaal eruit? Hoe is de streek en de bevolking?
We kregen de belangrijkste nuttige woordenschat in het Kirundi, de lokale taal. OK, maar hoe spreken we dat uit, op welke lettergreep moet je de klemtoon leggen? Bijvoorbeeld “oog” is idjisjo, “kom mee” is koerikira.... ‘k Zal een spiekbriefje maken.’
Haar bijzondere taak bestond erin om te zorgen voor de nodige medische benodigdheden voor de cataractoperaties. En ook zorgen voor de ingezamelde, hier afgedankte 350 brillen die na aanpassing zeker nog bruikbaar zijn voor de Burundezen. Wat neemt zij zoal mee qua kledij? Uiterst weinig: vooral het operatiepak want uitgaan zit er zeker niet in.
Hoe ziet het dagboek eruit dat wij dankzij Isabelle krijgen?
 
Zondag 25 mei
Vandaag vertrok Marnix opnieuw met een team richting Burundi. Vanavond sms gehad dat ze goed geland zijn daar. Je ziet een foto van deze ochtend op Zaventem en we lazen hierboven al een korte tekst van Anne-Mie (dame rechts).

Maandag  26 mei
Zelfs vanuit Burundi wordt de verkiezingsuitslag in België vol spanning gevolgd. In het bijzonder door Anne-Mie die zelf ook opgekomen is voor de verkiezingen. Al een geluk dat ze tevreden is met het resultaat wat voor haar en ook voor ons toch een fijn begin van onze missie betekent. Wordt vanavond gevierd met een glaasje! Oké, maar eerst naar Ijenda want we vliegen erin.

Dinsdag 27 mei
Burundi, dag 2! Alles begint gesmeerd te lopen, iedereen heeft zijn draai en keer gevonden. Vandaag 10 succesvolle operaties, iedereen tevreden. Tussendoor even een onderbreking voor de welkomstceremonie georganiseerd door Rotary en Lions Burundi. Zij staan in voor de opvang, organisatie en het logement. Een echte heuse reportageploeg heeft alles opgenomen en dit wordt vanavond in primetime uitgezonden. We zijn even bij de zusters langsgegaan om het verslag te gaan bekijken maar jammer genoeg deed de tv het niet en bleven we op onze honger zitten! Intussen is het tweede team klaar voor vertrek: Caroline Cardyn en Sofie Ryckaert.

Woensdag 28 mei
De operaties verlopen elke dag vlotter en vlotter dankzij het team dat ondertussen op kruissnelheid gekomen is: per halfuur een operatie. Het nieuws dat we hier aan het werk zijn, doet als een lopend vuurtje de ronde en iedereen wil graag een See en Smile-bril voor zover nodig! Caroline en Sofie zijn ondertussen in Bujumbura aangekomen en zullen zich morgen bij het team voegen. We kijken er al naar uit. 

Donderdag 29 mei
Vandaag superdag want 15 mensen gelukkig gemaakt met een kunstlens! Marnix is op prospectie gegaan voor een volgende missie terwijl Sofie en Caroline het beste van zichzelf gegeven hebben in de operatiezaal. Meterslange wachtrij en zelfs een gebroken ruit in de wachtzaal om gezien te worden op de consultatie bij Hilde, Herman en Veerle. Ongelooflijk hoe gelukkig je de mensen hier kan maken met een bril of druppeltjes. Zo'n stralende dankbare glimlach blijft voor altijd bij!
Vandaag hoog bezoek in het ok (= operatiekwartier): Herman en Veerle zijn langsgekomen en hebben hun eerste oogoperatie meegemaakt, een heel boeiende ervaring. Petje af voor het ongelooflijke precisiewerk dat hier geleverd wordt!
 

Vrijdag 30 mei
We kregen de eerste foto’s. Je ziet er een met heel wat wachtenden aan het operatiekwartier van de medische ploeg van de oogartsen (oftalmologen). 

Zondag 1 juni
Gisteravond heeft Jotham een interessante voordracht gegeven over riverblindness die ook door onze lokale studenten oftalmologie bijgewoond werd. Hilde en Marnix zijn vanavond met spijt in het hart richting België vertrokken. We missen hen nu al! Wij hebben nog even een bezoek gebracht aan de lokale kraamkliniek waar we de kersverse mama's blij gemaakt hebben met de knuffels die we uit Belgiė meegebracht hebben. Na een rustdag vliegen we er morgen weer vol enthousiasme in!

Ondertussen bericht van Hilde en Marnix via sms: “Aangekomen in Nairobi. Alles vlot verlopen. Straks vertrekken we richting Brussel.” Morgenvroeg landen ze om 7.15 uur op Zaventem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten