maandag 23 juni 2014

nieuwsbrief 2

nieuwsbrief Jaargang 2, nummer 2  07.06.2014
Sint-Maartensparochie Kortrijk

DANK JE...
.. voor de reacties die we mochten opvangen over onze vernieuwde start. We hopen op veel goed nieuws en betrokken lezers. 
 
BIJBELS IN DE STAD OP 6 JULI
Leuk filmpje! Neem eens een kijkje op http://www.youtube.com/watch?v=rP27UR_JZGU of via de zoekmachine op internet: "Bijbels in de Stad: Franciscus editie" of op Facebook.

We kunnen al verklappen dat de slotviering in onze Sint-Maartenskerk is. Meer op http://www.sintmaartenkortrijk.be/bijbels14.htm


SEE AND SMILE

Misschien ken je die organisatie al. Dokter Marnix Claeys, echtgenoot van Isabelle Vercruysse uit onze kinderwoorddienst, trekt er regelmatig op uit om oogoperaties uit te voeren. Eind mei vertrok Marnix opnieuw met een team richting Burundi.

Ze zien er misschien nogal gewoontjes uit, maar ze doen wonderlijk werk. Ongelooflijk hoe gelukkig je daar de mensen kan maken met een bril of druppeltjes. Zo'n stralende dankbare glimlach blijft voor altijd bij! Ik vond de verwondering sprekend op de foto hiernaast.

OP DE AGENDA

Bijbellezen gaat door op donderdag 12 juni om 14.30 uur het Parochiaal Centrum (Nedervijver 5) en om 20 uur in het Magdalenalokaal (Marksesteenweg 50A). Over verhalen van Saul, de eerste koning van Israël, tot verhalen over de eerste kerk zoeken we naar de Geest van Pinksteren (zie de federale rubriek in K&L van deze week).
 
Pinksterzondag, 8 juni om 15 uur: Bachcantates met het Kortrijks Vocaal Ensemble o.l.v. Wim Verdonck.

 
TOEKOMST VOOR IBRAHIMA EN ZIJN LANDGENOTEN
Onze solidariteit met Ibrahima tijdens de wekelijke vastencollectes in onze kerk leverde als resultaat 2.543 euro op. We mogen daar nog de opbrengsten van het Sober Maal op Aswoensdag (€439,40) en het (h)eerlijk Ontbijt (€515,09) bijvoegen en dat geeft een totaal van 3497,49 euro. Zo maakten we met de parochie en de federatie een beetje toekomst voor Senegal.

FEESTELIJKE OPENING VAN HET BEGIJNHOF

3 juli is de start van een feestelijk weekend naar aanleiding van de restauratiewerken in het Begijnhof. De academische zitting heeft plaats in onze kerk om 18 uur. Daarna volgt een concert met niemand minder dan Jef Neve. Je kan alle activiteiten naar aanleiding van de opening gratis bijwonen op voorwaarde dat je tickets reserveert via uit@kortrijk.be . De reservaties starten vanaf 10 juni. Meer info over de andere activiteiten vind je via de website van stad Kortrijk.


NIEUWS UIT DE FEDERATIE

Het zijn ook weer Sint-Jansfeesten. Op24 juni is er een gezinsviering in samenwerking met het koor, de kinder-woorddienstgroep en het team. Het is een goed verzorgde en gezinsvriendelijke viering, waarbij we dus graag uitzien naar een jeugdige opkomst.

STILTE

We kregen volgende bijdrage van één van onze medewerkers. Een sterke oproep, vonden we. En bij deze: weet u uitgedaagd om ook eens in de pen te kruipen.
De Sint-Janskerk, de O.-L.-Vrouwkerk en onze St.-Maartenskerk, stuk voor stuk imposante en mooie kerken. Als architecturaal erfgoed uit een ver verleden zijn ze een bron van inspiratie voor historici, voor toeristen maar ook voor de inwoners van onze stad. Hun torens zijn bakens waarop we ons kunnen oriënteren en hun klokken geven het uur aan en berichten ons van misvieringen, van leven maar ook van de dood.

Op hoog- en feestdagen lopen deze kerken vol, terwijl op zondagen er al eens wat stoelen onbezet blijven. Een trouwe en discrete bezoeker op doordeweekse dagen moet echter vaststellen dat deze godsgebouwen, in alle stilte, door vele mensen wordt bezocht.

Sommigen bewonderen beelden en schilderijen, tabernakels en sacramentstoren, anderen laten een kaarsje oplichten in ’t Kelderke Gods en nog anderen zetten zich neer op een stoel en verstillen even in gebed of gewoon bij zichzelf.

Het valt mij steeds op dat al deze ‘gasten’ de stilte eerbiedigen, die zo specifiek is voor een gewijde kerk die een ‘huis’ van God is. Dankzij deze stilte is er ruimte voor reflexie, meditatie en gebed. Gewoon even het ritme van de eigen ademhaling en het eigen hartritme voelen kan reeds deugddoend zijn. De regelmatige bezoeker van een kerk ervaart deze stilte als een soort helend aura rondom zich. Daarom is het zo wonderbaar dat gelovigen weinig of geen woorden nodig hebben om elkaar te groeten binnenin een kerkgebouw. Ze delen immers een soort gelijkgestemde energie waardoor ze elkaars aanwezigheid gewoon voelen.

In deze luide en hectische tijden zijn kerken oases van rust en geborgenheid. Ik wil hier een warme oproep doen aan allen, die sporadisch of geregeld een kerk bezoeken, om deze stilte te koesteren en alzo het unieke karakter van deze godshuizen in ere te houden.

Luc Vandoorne - Lector Federatie Groeninghe


www.sintmaartenkortrijk.be/stmaarten@skynet.be/


0473 37 79 92
v.u. parochiaal team Sint-Maarten
Reservaties lokalen parochiaal centrum Sint-Maarten, ook voor alle werk-groepen: pcsintmaarten@gmail.com of - indien dringend - 0494 58 40 86

Geen opmerkingen:

Een reactie posten