woensdag 28 mei 2014

K+L 23: Maria in Begijnhof - ziekenzalving


 
MARIA IN HET BEGIJNHOF

De Vrienden van het Begijnhof nodigden ons koor Pro Ecclesia uit om op zaterdag 24 mei om 16 uur Marialiederen te komen zingen in de Mattheuskapel. Het tradionele Mariaconcertje kreeg de passende titel: Laudes Mariae en werd o.l.v. dirigent Carlos Vandorpe met zo’n dertig zangers uitgevoerd. Aan het heel oude orgel: onze talentrijke, eigen organist van Sint-Maarten, Dirk Blockeel.

Tegen dat het uur van aanvangen eraan kwam, zat de kapel vol met nieuwsgierige, aandachtige toehoorders. Een primeur weerklonk bij het derde lied: Bogorodtsje Djevo uit de Mariavespers opus 37,6 van Rachmaninov. De originele tekst begint met Virgo Dei Mater. Vierstemmig, sereen, heel zacht. Je moet er wel een lange adem voor hebben want het moet echt traag gezongen worden. En je moet best wel met een behoorlijk aantal zangers zijn voor de vier verschillende stemmen. Proficiat, beste koorzangers, het was bijzonder mooi. Er waren nog uitblinkers zoals Ave maris stella van Lajos Bárdos en Stabat Mater van Zoltan Kodaly.

Een heel oude tekst O Koningin vol heerlijkheid van Nikolaus Herman werd een tijdje geleden door begeleider Dirk voor vier stemmen gezet op een echt unieke wijze. Trouwens, Dirk Blockeel bracht ook nog eens passende poëzie van op het doksaaltje. Een tekst van Huub Oosterhuis Schoot die niemand draagt, minder bekend misschien, was door Mark Joly zó voor twee stemmen uitgewerkt dat de vrouwenstemmen moesten aansluiten bij de mannenstemmen en omgekeerd, als een gezongen dialoog. De Kortrijkse componist, Daniel Demeersseman, mocht met zijn Wees gegroet niet ontbreken.

Er zijn heel wat prachtige Marialiederen met beklijvende teksten zoals Maria, poort van Gods genade, met een tweestemmige zetting door de al genoemde Mark Joly. Na het optreden was de ‘stemming’ algemeen: prachtig, een mooi koor, we hebben ervan genoten. De Vrienden van het Begijnhof met als voorzitter, Wim Vandamme, nodigden ons nog uit op een glaasje. Zelf zijn we hen uiterst dankbaar dat we de kans kregen om zovele mooie liederen in deze Mariamaand te hebben kunnen brengen! Iedereen ging met een behaaglijk gevoel naar huis. Zalig!

 

ZIEKENZALVING ALS STEUN, ALS CHRISTELIJKE BEMOEDIGING

Nog veel te veel wordt de ziekenzalving ten onrechte beschouwd als de enige vorm van het vroegere Heilig Oliesel. Dat laatste was inderdaad bedoeld als het sacrament net voor de nakende dood. Intussen is ook – God zij dank – een andere vorm ontstaan: die van de christelijke steun bij het lange ziek-zijn of bij de hoge ouderdom.

Het volgende fragment uit Honderd bloemen moge wat verduidelijking brengen

Hij werd voor ons een bron van leven,

drinkbaar, breekbaar voor vriend en vreemde;

voor wie gezond heet en voor wie ziek is aan dit leven.

Die honderdvoudig werd wat bloemen zijn:

Hij zaaide niet, Hij maaide niet en spaarde niets voor zich alleen

maar was te vinden, dag in dag uit, bij kleine mensen,

broos en kwetsbaar, en zorgde wel dat Hij het geknakte riet niet breken zou

en werd een wonder van kracht en vindingrijkheid

voor al wie leven op kleine voeten, brekebenen.

Ziekenzalving als tussentijdse, christelijke troost en steun. God zij dank!
Vraag erom – als je dat echt wilt – op donderdag 5 juni om 14.30 uur in de Sint-Maartenskerk.:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten