zondag 15 juni 2014

K+L 25 : Pinksteren-vaderdag Pinkstercantates


                                   
PINKSTEREN EN VADERDAG VANUIT DE KINDERWOORDDIENST

Dat we maar al te graag aan de kinderen en de jeugd aandacht besteden, heeft heel veel te maken met: kinderen zijn onze toekomst, niet het minst in de kerk. Het moet gezegd: de vieringen met Pinksteren waren intens, beklijvend en brachten de Geest. In de viering van 11.15 uur was de vocale ondersteuning van de voorzangers en het orgel en de aanbreng van bloemen en symbolen een onmisbare steun en verrijking.

We blijven heel dankbaar dat begeleidsters bereid blijven om elke zondag voor een aangepaste woorddienst voor de kinderen te zorgen. Het was een niet zo evidente opdracht om voor hen het verhaal van Pinksteren te vertalen. Dankzij de teksten van Chantal Leterme raakten de kinderen geboeid en begrepen ze wat er bedoeld werd met “vlammen die op de hoofden van de apostelen branden”. De Geest van Jezus spoort aan om lief te zijn voor de anderen, is als warmte en wind, geeft je kracht, maakt je vurig en zet je in beweging.

Het schilderij in de bidkapel was dan ook een zeer mooie toepassing van het verhaal van Pinksteren. Het verhaaltje van Leon en het verhaal over de dieren die vuur ontdekten, deed de betekenis van Pinksteren nog meer doordringen. Dit bracht de kinderen ook tot het symbool van de duif. De tekening ervan met op de rugzijde een gedicht voor papa kleurden ze maar al te graag in! Eén opdracht diende nog tot een goed einde gebracht te worden na de kinderwoorddienst: een verrassing voor alle vaders in de kerk uitdelen: een lucifersdoosje met daarop een tekstje ”Als ik (=lucifertje) me tegen je aanwrijf, ontspringt een vonk. Dan smelten we samen”. Anna en Matthias lazen ondertussen een vaderdagtekst voor de micro. De kinderen werden beloond met een warm applaus. Dat deed deugd!

(Isa Vercruysse)


Stef Desodt verwoordde Vaderdag als volgt

Lieve God,
Het is Vaderdag.
Ik keek ernaar uit.
Elk jaar vieren wij Vaderdag.
De hele dag staat papa in het zonnetje.
Leve papa!
Er wordt lekker gegeten.
Er is een cadeau.
Papa wordt verwend.
Welja, soms ben ik kwaad op papa,
omdat ik iets niet mag
of omdat hij over een of ander zeurt.
Maar toch zie ik hem graag.
Op Vaderdag denk ik aan kinderen die geen papa hebben
of die hem niet meer zien.
Jammer.
Gelukkig dat U er bent.
U bent de Vader van alle mensen.
Leve papa! 

IN DE NAMIDDAG WERDEN WE MUZIKAAL VERWEND

Het is jammer maar ook begrijpelijk dat we bij die hoogstaande Bachcantates foto’s moeten missen. Maar ja, terwijl het Kortrijks Vocaal Ensemble (= KVE)  o.l.v. Wim Verdonck en de professionele solisten dergelijke cantates geconcentreerd brengen en de instrumenten alle luister bijzetten, ja, dan kan een fototoestel of een camera enkel te storend zijn.

Op die mooie namiddag van die echte pinksterzon-dag, konden Bach- of muziekliefhebbers zich vanaf 15 uur in onze kerk verheugen over wat het KVE met de uitverkoren steun van professionele solisten zou brengen: heel wat aria’s, koralen, recitatieven uit niet minder dan 4 Bachcantates, BWV 172, 59, 170 en 34.

Er kwamen heel wat instrumentalisten aan te pas.

Het trompettentrio bestond uit Dominique Bodart, Bart Coppé en Elena Torres en verkeerde in het gezelschap van paukenist Jan Huylebroeck. De strijkers werden aangevoerd door Justin Glorieux die vergezeld was van Emmanuelle Dauvin, Louise Moreau en Heidi Verbruggen. De continuo of bassectie wordt verzekerd door organist Dirk Blockeel, de cellist Hervé Douchy en Lisa De Boos aan de contrabas. Aan de hobostandaard begroeten we Julia Fank en Rafael Palacios. De traverso's worden bespeeld door Ilse Vromans en Beniamino Paganini.

De solisten: Astrid Stockman (sopraan), Pieter De Praetere (altus), Yves Van Handenhove (tenor) en Arnout Malfliet (bas). Dirk zorgde zoals altijd ook voor een poëtische, verantwoorde vertaling van alle Duitse teksten.

Het eerste deel bracht als thema: Vreugde alom op de eerste pinksterdag

Galm maar, liederen en jullie snaren, resoneer!

O zaligste tijden!

God wil de zielen tot tempels omvormen.

Eerder kort van duur, toch krachtig pinkstervuur! Zo kun je het volgende deel weergeven:

Als iemand Mij liefheeft, zal Hij mijn woord ter harte nemen;

dan zal mijn Vader hem liefhebben en zullen

we bij hem ons verblijf gaan houden.

Je zou nu denken dat alles verder vreugde- en hoopvol verloopt. Jammer genoeg niet. O.a. haat en wraak steken door Satan de kop op.

Het laatste deel (vier) kondigt Dirk in zijn thema met een woordspeling aan:

Vier moet branden.

Maar het eindigt met een dankbaar, hoopvol slot:

Vrede over Israël!

Dank voor de mirakels van de Hoogste.

Dank, God heeft aan u allen gedacht.

Ja, zijn zegen werkt met macht,

om vrede  over Israël,

vrede over jullie allen te zenden!

Het was wondermooi en religieus actueel. Was het daarom dat er zoveel toehoorders waren? Ook dat deed absoluut deugd. Laten we niet vergeten dat dit alles met gratis toegang was. De vrije bijdrage was natuurlijk welkom. Wil je ook (gratis) orgelbespelingen meemaken? Tot einde juni gebeurt dat in onze kerk elke zondagnamiddag van 16.30 uur. Ongeveer een uurtje. Voel je alleszins welgekomen.

 



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten