donderdag 26 juni 2014

K+L 29-30-31: Sint-Niklaasinstituut - voorzangers 750+


OP 25 JUNI VLOGEN ZE ERUIT

‘Ze’, …dat zijn de leerlingen van het 6de en 7de jaar van het Sint-Niklaasinstituut. Op 25 juni kregen 134 jongens en meisjes hun diploma uitgereikt. Een feestelijk en bij momenten uitgelaten gebeuren, maar voor de leerlingen en leerkrachten van het Sint-Niklaasinstituut mag het nog iets meer zijn. En dus wandelden ze die dag tegen 19 uur naar onze kerk. ‘De lichtinval van de ondergaande zon zorgt er voor een intieme omkadering van ons bezinningsmoment ‘, vertelt een van de leerkrachten. Het is met de jaren een vaste waarde geworden om ook op die manier afscheid te nemen van de school. Weken op voorhand worden de koppen bij elkaar gestoken en wordt er voorbereid. ‘We vliegen eruit‘, was het thema van woensdag laatst. Een moment dat lang zal bijblijven. En toen ging het opnieuw richting school waar de glazen ondertussen waren gevuld.

Dat ze nu maar uitvliegen, met de inspiratie van hun ouders en leerkrachten als kompas.

 

750 +

Het is bijna niet te geloven. Naar schatting zingen de ‘voorzangers’ per jaar ongeveer veertig zondagen om 11.15 uur in onze kerk. Juli en augustus zijn terecht voor hen een welgekome zangpauze. Pro Ecclesia vervangt hen zo’n 10 keren per jaar.

De voorzangers begonnen ermee in september 1995. Dat is dus nu, einde juni 2014, het volledige negentiende jaar. Meer dan zevenhonderdvijftig keer in al die jaren waren ze er, ononderbroken! Het is altijd een positieve bijdrage aan de liturgie als er – zoals we het vroeger in de hoogmis deden – gezongen wordt. De liturgie geeft het thema weer waaruit de gepaste liederen worden gekozen. En de gelovigen kunnen heel wat meezingen.

Vanaf het prille begin waren Alain (Verfaillie) en zijn vrouw Lieve (Dewerchin) de overtuigde voortrekkers van deze groep vrijwilligers. Alain dirigeert maar zingt ook graag mee. En met Lieve vormt hij geregeld een melodieus zangduet. Het kenmerkende van de voorzangers is dat je echt vrijwilliger bent, dus geen ‘zware’ en ‘verplichtende’ opdracht. Misschien kunnen die tien tot vijftien zangers er daarom niet elke zondag bij zijn maar natuurlijk is het wenselijk dat er telkens zo veel mogelijk op post zijn.

En … in 2015 vieren ze feest: twintig volgehouden jaren zang op zondag! In naam van de voorgangers, van het parochieteam en van de liturgische werkgroep: proficiat en hartelijk dank!

 

AGENDA

- zaterdag 30 augustus: Sint-Maarten Zingt en Zomert!

- zondag 31 augustus om 11.15 uur: boekentaszegening.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten