vrijdag 20 juni 2014

Federale ziekenzalving


ZALVING ALS HET LEVEN ONZE KRACHTEN SLOOPT

 


Met de drie parochies: Sint-Jan, O.L.Vrouw en Sint-Maarten werd op donderdag 5 juni laatst de eerste federale ziekenzalving tot stand gebracht. We kiezen voor nog meer federale samenwerking met het oog op de latere pastorale eenheid.

De term ziekenzalving roept vragen op: is het nu gedaan met mij? En: dit kan toch maar één keer in mijn leven! Op beide vragen kunnen we absoluut neen antwoorden. De volgende tekst van Frans Cromphout legt beter uit waar het om gaat:

Als het leven onze krachten sloopt,

help ons dan, Heer, los te laten

wat we toch niet kunnen vasthouden.

Help ons ja te zeggen tegen het onvermijdelijke,

niet wrokkig maar dankbaar

voor de weg die we nog kunnen gaan.

Voor wie ziek is, voor wie niet meer weg kan, voor wie zich door de hogere leeftijd alsmaar zwakker voelt, is er een christelijke steun, bemoediging, troost voorhanden in de voorziene, gezongen eucharistie door passend gebed en door zalving met chrisma.

Ook de uitgekozen liederen bieden steun en betekenis. Een fragment:

Al is mijn stem gebroken, mijn adem zonder kracht,

het lied op andere lippen draagt mij dan door de nacht.

Het evangelie verhaalde ons over de moedeloze lamme die volgens zijn eigen zeggen niemand had om hem tot in het genezende water te brengen. Jezus gaf hem ten antwoord: “Sta op, neem je bed op en loop!” Deken Geert gaf met zijn homilie een heel positieve, krachtige duiding bij dit verhaal toen hij Jezus' bevel tot de lamme in een vraag omzette: wil je leven? Laat dus niet na, senioren, in welke situatie dan ook, te proberen ten volle te leven!

Het werd een heel serene, ingetogen, symboolrijke eucharistie met de muzikale ondersteuning van heel wat koorleden-vrijwilligers van Pro Ecclesia en aan de piano onze bekende begeleider, Dirk Blockeel. Bovendien verliep de zalving én de communiebedeling uiterst vlot dankzij nog drie andere concelebranten.

Daarna was het verzamelen in het vlakbij gelegen Parochiaal Centrum. De zaal zat vol. Geurige koffie of thee en de lekkere cakejes of chocolaatjes deden deugd. Tijd voor een gezellige babbel.

Maar ook muzikale ontspanning. De bekwame pianiste, Jeannine Degraeve, bracht vlot enkele welbekende klavierstukken en ... helemaal vanbuiten! Zij was zo vriendelijk ook de drie voorzangers Carlos, André en Hugo te begeleiden bij enkele meezingliedjes. Als kers op de taart vertolkte zij op meesterlijke wijze het technische snufje La Prière d'une Vierge van Thécla Badarzewska die dit wondermooie pianowerk op achttienjarige leeftijd componeerde. Proficiat, Jeannine! En hartelijk dank. In naam van de organisatoren van de drie parochies: onze welgemeende dank aan allen die hieraan meewerkten.

Onze conclusie: deze gezamenlijke ziekenzalving met alles wat erbij hoorde, was uiterst geslaagd dankzij de heel vlotte, probleemloze samenwerking van de medewerkers van de drie parochies. Dit geeft alle hoop op de toekomst voor nog meer federatie en dus voor de aanvang van de latere parochiale eenheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten