zondag 29 juni 2014

nieuwsbrief 3



nieuwsbrief Jaargang 2, nummer 3  27.06.2014 Sint-Maartensparochie Kortrijk


We worden verwelkomd (vanaf 15.30 uur) met een kopje troost en zoetigheid. Maar het echte startschot wordt (in de roos) gegeven door het gezelschap van Joost Vanbrussel. Zo weet je dat we echt wel mikken op ambiance.
Die is trouwens ook verzekerd door de zwoele klanken die onze Afrikaanse zussen en broers ten gehore willen brengen tegen 17 uur.
Zij vieren wekelijks op zondag in het bovenzaaltje van ons PC en hun aanwezigheid is dan echt wel te horen. Rond 18 uur tekenen we dan voor een wat intimistisch programma van Chantal De Waele en onze eigen Dirk Blockeel. Zij brengen wat verdieping met chansons terwijl we ook van een pittig aperitiefje genieten.
Vanaf 19 u verorberen we dan lekkere broodjes van de broodjeszaak Smile, gerund door Armine, die zich sinds kort bij de enthousiaste ploeg van de Kinderwoorddienst heeft gevoegd. Dit kan zwaar of wat zachter worden doorgespoeld met allerlei lekkers van de bar. Ondertussen geven we de kans aan jong talent om muzikaal hun kunst(en) te vertonen.
Tegen 20.30 uur verzamelen we dan rond de vuurpot waar ons koor Pro Ecclesia de uitdaging aangaat om ons wat mee te laten kwelen met meezingers en kampvuurliedjes. Voor wie er maar niet genoeg van krijgt, is er nog wat spoeling en wie weet nog wat extra jong talent op het podium.

150 KEER BEDANKT!

Het werkjaar loopt verrassend snel op zijn laatste benen. Dankzij de volgehouden inzet van om en bij 150 medewerkers mocht al wie regelmatig, of af en toe, mee-kerkt op Sint-Maarten thuis komen in een warme en dynamische gemeenschap. Er waren momenten dat het moeizaam ging, maar even talrijk waren de ervaringen dat we de Jezusbeweging handen en voeten weten te geven. Oprechte dank voor dit volgehouden engagement binnen één of meerdere werkgroepen. Gelet op onze financiële mogelijkheden kunnen we niet uitpakken met cadeautjes, maar we hopen jullie te verwennen met het programma van ‘ Sint-Maarten Zingt en Zomert’ .
Helaas, vrijwilligers komen en gaan. In de loop van het voorbije werkjaar hebben enkele vrouwen en mannen hun engagement stopgezet. Wij vernoemen ze graag uitdrukkelijk bij naam:
Werner Andries (kerkfabriek), Caroline De Meester (werkgroep liturgie en kinderwoorddienst), Pieter Delanoy (logistiek werkgroep liturgie), Gilbert Marquenie (kerkfabriek) Raf Penninck (feestcomité), Bart Pieters (parochieraad+ bureau, werkgroep liturgie, lectorengroep, redactie Nieuwsbrief).
Alle begrip en dank ook voor diegenen die de activiteitsgraad voor de parochie op een lager pitje moesten zetten maar blijven meewerken naargelang hun agenda en mogelijkheden.

DENKDAG VAN HET TEAM
Op 1 juli gaan wij met het parochieteam niet met vakantie, maar op denkdag. Wij mogen opnieuw te gast zijn bij de zusters in de Voorstraat om er het ene werkjaar neer te leggen en het volgende al te plannen. We denken. En we hebben ook te danken. Mocht iemand een bedenking hebben, een dringende vraag, een opdracht voor onze parochiewerking, dan kan die (maar wel snel) een schrijven richten, een mailtje sturen, een belletje plegen. We zullen het zeker behartigen en zijn blij met elk teken van betrokkenheid.

OP 25 JUNI VLOGEN ZE ERUIT
‘Ze’ dat zijn de leerlingen van het 6de en 7de jaar van het Sint-Niklaasinstituut. Op 25 juni kregen 134 jongens en meisjes hun diploma uitgereikt. Een feestelijk en bij momenten uitgelaten gebeuren, maar voor de leerlingen en leerkrachten van het Sint-Niklaasinstituut mag het nog iets meer zijn. En dus wandelden ze die dag tegen 19 uur naar onze kerk. ‘De lichtinval van de ondergaande zon zorgt er voor een intieme omkadering van ons bezinningsmoment ‘ vertelt één van de leerkrachten. Het is met de jaren een vaste waarde geworden om ook op die manier afscheid te nemen van de school. Weken op voorhand worden de koppen bij elkaar gestoken en wordt voorbereid. ‘ We vliegen er uit ‘ was het thema van woensdag laatst. Een moment dat lang zal bijblijven. En toen ging het opnieuw richting school waar de glazen ondertussen waren gevuld. Dat ze nu maar uitvliegen, met de inspiratie van hun ouders en leerkrachten als kompas.
DE LITURGIE IN VAKANTIE-MODUS
Tijdens de twee vakantiemaanden gunnen we onze voorzangers een rustpauze. Ze hebben die echt wel verdiend. Ook het orgel neemt af en toe wat gas terug, om onze oren te laten strelen door hemelse pianoklanken. Ook dit jaar zullen we een licht branden voor al wie er even niet is, maar evenzeer voor wie thuis moet of mag blijven. En zelfs de Kinderwoorddienst gaat op een andere (speelsere) manier het aanbod voor de kinderen verzekeren. Ze maken onder toezicht een lees- en kleurhoek in de bidkapel.


Op 6 juli is er dus BIJBELS IN DE STAD waar we op heel diverse wijze de heilige Franciscus beter leren kennen. De eucharistie van 18 uur in onze kerk is de afsluiting van deze inhoudsvolle dag
Onze buren op de O.-L.-Vrouwparochie vieren nog even verder met een heuse bedevaart naar Lourdes van 10 tot en met 15 juli. We kunnen ook zelf intenties meegeven met de groep bedevaarders. Er staat een doos met gleuf in onze kerk.

En dan zal Maria op haar beurt nog eens het wonder verrichten om in de namiddag van 15 augustus weerom te trakteren. Wellicht krijgt het in dit feestjaar nog een extra zoet tintje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten