vrijdag 20 juni 2014

K+L 26 27 28: einde werkjaar - bijbel - orgel


HET WERKJAAR LOOPT OP Z’N EINDE

Bij een glaasje en een broodje evalueerden de werkgroepen van de vormselcatechese op federaal niveau het voorbije werkjaar 2013 – 2014. Net zoals bij de schoolvakanties eindigt een werkjaar voor de meesten in de parochies einde juni. Sommigen moeten er blijvend voor zorgen dat ook in de maanden julie en augustus alles voorzien is, zoals de liturgische werkgroep, de redactieraad van het parochieblad, …

 

BIJBELSE PUZZEL

Ja, hoe zit dat nu met die Bijbelteksten die soms zo tegenstrijdig zijn of gedachten verkondigen waaruit wij niet wijs geraken. Zo ook tijdens onze laatste Bijbellezing over Saul, de eerste koning van Israël na de periode van de rechters.

Die Saul, dat moet wel een zwak en slecht mens zijn geweest als we dat lezen, bijvoorbeeld in 1 Sam. 15, 10 – 31. De laatste rechter, Samuel, had op vraag van het volk, wel tegen zijn zin, Saul tot eerste koning gezalfd en aan het volk voorgesteld. Die Saul ging na een korte tijd zijn eigen weg en vervulde uiteindelijk Gods opdracht niet. Stel je dan de woorden van de Heer tot Samuel voor: ‘Ik betreur dat ik Saul tot koning heb gemaakt, want hij heeft Mij de rug toegekeerd en doet niet wat Ik hem heb opgedragen.’ God die ‘betreurt’ en die een verkeerde beslissing heeft genomen! Versta dat maar.

De Bijbel is Gods Woord, weergegeven door de mens, door een of meer auteurs die met hun teksten een doel hebben, ons iets willen duidelijk maken. Is er in hoofdstuk 15 nog sprake van Saul, in het volgende komt David al op de proppen. Die grote koning aan wie zovele psalmen worden toegeschreven, die zo bekend is, over wie zoveel is geschreven maar die evenzeer fouten of zonden heeft begaan. Hij is nu dé ster van het geslacht van David. Hem is heel wat toegestaan en vergeven. Saul daarentegen wordt door de auteur(s) zo zwak en slecht voorgesteld dat hij beter opzij wordt gezet voor die aankomende grote koning David, ons allen heel bekend.

Vandaar dat de auteurs de weg banen voor David en de Heer woorden in de mond leggen die Saul liefst zo snel mogelijk afdanken. Er zijn gelukkig ook positieve aspecten in dit verhaal. Saul bekent, biecht, vraagt vergiffenis en knielt voor de Heer. Op het einde van 1 Sam. 28, 3-25, is er die dodenbezweerster die heel veel empathie voor Saul heeft, hem te eten geeft.

Dergelijk voorgestelde, boeiende Bijbelteksten kun je niet alleen oplossen. Daarvoor is er een Bijbellezing, vier keer per werkjaar. Echt de moeite waard. Je blijft niet met zoveel puzzels zitten. Iedereen is welkom. Je kunt luisteren of proberen zelf al een antwoord te vinden. De volgende lezing is voorzien op donderdag 2 oktober. Verder nieuws volgt.

 

PROFICIAT, NICO

Het was alweer de moeite waard om zondagnamiddag 15 juni jezelf op te heffen en te komen luisteren naar een van de aangekondigde organisten van de internationale orgelbespelingen. Ditmaal was het Nico Ronsse uit Harelbeke. Schitterend talent. Wat hij in dat ene uurtje heel gevarieerd bracht, deed ons vol bewondering staan. Hij loodste ons door een lange periode van heel wat Franse componisten zoals Maurice Duruflé, Jeanne Demessieux (dus niet enkel mannelijke!), Jean Langlais en ten slotte Charles Tournemire. Het ging van de kersttijd tot Pasen met een koraalimprovisatie op Victimae Paschali van deze laatste. Je zag Nico zich dikwijls met heel zijn lichaam schrap zetten om die vingervlugge en krachtige akkoorden op de klavieren van het Schyvenorgel te brengen. Het is hem absoluut gelukt. Laten we ook het prachtige, opgelegde werk van de nog jonge, dus hedendaagse componist, Benjamin Luyckx, te berde brengen: Dominica ad Vesperas. We beleefden de wereldcreatie van dit nieuwe werk, dat gebaseerd was op het andere thema van de 75 jaar geleden overleden Tournemire. Benjamin is organist van de kathedraal in Ieper. De creatie is meer bedoeld voor de vespers en omhelsde het drieluik Openingsvers, Psalm en Magnificat, in de geest van Tournemires liturgische jaarbundel L’Orgue Mystique. Onze huisorganist, Dirk, bracht tussendoor  poëzie van Paul Snoek en van Hugo Claus. Het was zowel voor Nico als voor de toehoorders een verademing. Positief is ook dat de luisteraars ook zelf elke keer een evaluatie op papier kunnen zetten voor de publieksprijs einde september. Er is nu nog een orgelbespeling op zondag 29 juni om 16.30 uur voorzien. Nadien wordt het 4 zondagen in september met ook de apotheose. Kom ook eens af!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten