woensdag 1 april 2015

K+L 14 : Jan - doopsel - verrijzenis



 
BIJZONDERE ONTMOETING MET JAN

Uiteraard hebben wij het over onze priester-in-zending, onze missionaris, Jan Van Den Hoven. Hij komt als een vroege vijg na Pasen of als een verlaat paasei, maar alvast als een geschenk. Het is een geschenk als iemand van ons uit naar mensen ver weg wil gaan om met hen te leven.

Hij brengt er het verhaal van Hem die ons heeft geraakt en bevrijd, over alle grenzen heen.

Hij brengt ons het verhaal en het gezicht van de mensen voor wie Hij toch een voorkeur had.

Misschien wil je hem wel beluisteren? Je kan hem zelfs ontmoeten. Hij gaat ons voor in de

viering van zondag 19 april om 11.15 uur. Daarna kan je wat ‘hesp aan ’t spit’ komen nuttigen in onze parochiezaal. Daar wel graag voor inschrijven vóór 6 april: bellen naar      056 37 11 80 of mailen naar vandenhoven@vandenhoven.be . Overschrijven op BE29 7380 2873 5664 (€ 15 per pers.; kids € 8).

 

EERSTECOMMUNICANTJES EN DOOPSEL

Het kan voorkomen dat je kind – net vóór zijn eerste communie – nog niet gedoopt is. Ook dan biedt de parochie een oplossing aan.

Enkele jaren terug werkte de werkgroep doopcatechese van onze parochie een stappenplan uit naar een doopviering voor zesjarigen. Het mooie en zinvolle resultaat ervan beleefden we nogmaals op zondag 29 maart. Priester Marc doopte Suzan, Mona, Gust en Nanou in de warme aanwezigheid van hun families. Het werd een gezamenlijke doopviering waar het ene gezin het andere versterkte in hun wens hun kind in de christelijke familie op te nemen.

De kinderen hadden elkaar driemaal een uur lang ontmoet. Als een geboren onderwijzer vertelde, knutselde en tekende priester Marc met hen. En bracht ze zo binnen in het verhaal van Jezus en de betekenis van het doopsel.

De doopcatechisten van hun kant zaten een keer samen met de ouders en een keer met de peters en de meters. Aan de hand van een kaartspel gingen ze met de ouders in op de moeilijke vraag waarom zij hun kind wilden laten dopen. Ze kozen met hen de teksten voor de viering en stonden stil bij de hoofdmomenten ervan. Hoe ze dachten hun kinderen verder op weg naar Jezus te helpen, sloot dit catechesemoment af. Treffend bij de gezamenlijke ontmoetingen is de openheid en de diepgang van de gevoerde gesprekken. Op de ontmoeting met de peters en de meters stond hun rol als bewaarengel, als tochtgenoot centraal. Het oudtestamentische verhaal van Tobit en Tobias vormde de leidraad van dit gesprek. Is geloven moeilijk in het leven van elke dag? Opnieuw hielp een kaartspel hen naar de vaststelling dat zij, zonder het te beseffen, vele basisbeginselen van het christelijke geloof toepassen.

Zowel met de ouders als met de peters en meters gingen we op zoek naar oprechte doopbeloften. En de kinderen schreven elk een kort gebed.

Mona zei: “God, Jij bent de Liefste van de wereld en Jij helpt iedereen. Ik bid voor de arme mensen”.

Suzan voegde eraan toe: “Ik bid voor alle lieve kindjes”.

Nanou bad voor haar Afrikaanse grootouders, beseffend dat zij het niet zo gemakkelijk hebben als wij.

En Gust eindigde de voorbeden met die zeer persoonlijke inbreng: “God, ik wil U danken voor het eten en voor papa en mama”.

In die volgorde! We wensen hen alle vier graag een deugddoende verdere groei in geloof!

(Met dank aan Nicole Pannier voor het verslag van deze intense ervaring)

 

 KERN VAN DE VERRIJZENIS

Wij willen jou, beste lezer, na het Zalige of Vrolijke Pasen, een wens ook van het parochiale team met onze voorgangers, de volgende kernachtige woorden van onze paus Franciscus, niet onthouden:

Jezus’ Verrijzenis is niet het gelukkige einde van een mooie fabel,

niet het happy end van een film,

maar het optreden van God de Vader,

daar waar menselijke hoop vervlogen is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten