maandag 20 april 2015

K+L 15: Goede Week



NOG EEN BLIK OP DE GOEDE WEEK

 



 


Na de gezamenlijke viering van Witte Donderdag in de kerk van Sint-Jan, was er op Goede Vrijdag om 15 uur in elke kerk een Kruisweg met Kruishulde. Het zijn telkens intense en serene vieringen die aan het einde van de veertigdagentijd een rijke en gepaste inhoud bieden en die je niet wilt missen. ’s Avonds op die Goede vrijdag was er dan nog de federale dienst in de Sint-Maartenskerk. Het gaat om een beurtrol wat het kerkgebouw betreft in onze federatie.

 

Paaszaterdag of Stille Zaterdag: het is uitkijken naar de hoopvolle Paaswake (uit respect schrijven we hier een hoofdletter) om 21 uur. Dat moet je echt meemaken. Geen woorden kunnen dit voorafgaan aan Pasen volledig weergeven. Het is de concreetste belevenis om naar de paasmorgen toe te groeien.

De rituelen zijn hier van uitzonderlijke betekenis: eerst de volledige duisternis in de kerk. Het vuur moet nog geboren, nog aangestoken worden, letterlijk. Nog is het nacht. Dit gebeurde als nieuwigheid helemaal vooraan in de kerk: een cirkel met talrijke gelovigen en het onmisbare: Waarom is deze avond zo anders dan de andere avonden? Viermaal nacht: de nacht van de schepping, van de uittocht, van de ballingschap en de nacht van de verrijzenis. Ook de door KVE mooi gezongen teksten gaan van: In onze duisternis, ontsteek, Heer, een vuur dat nooit meer doven zal, terwijl alle kaarsjes van de aanwezigen werden aangestoken. en: Gekomen uit de nacht van dood en eenzaamheid, zien wij een spoor van licht in mensen om ons heen.

Een ander bijzonder moment: we hernieuwen - nu niet meer als pasgeborenen – onze geloofsbelijdenis, voorafgegaan door de doopbelijdenis met tekst en muziek van Herman Verbeek. Het koor zong de 3 strofen en … verrassend en uitdagend: er werd een beroep op een of meer gelovigen in de kerk gedaan om de eerste zin van het refrein te zingen: Dan zal ik door het water gaan. Daarop weerklonk dan de instemming van de gehele kerkgemeenschap:

En wij met jou en jij met ons, wij zullen samen gaan.

Zo ging deze uiterst waardevolle Paaswake verder met het vervolg van de eucharistieviering.

Als slot werd iedereen, opnieuw met brandende kaarsjes, uitgenodigd om rond het altaar te gaan staan en te eindigen met: Ga: tot de einden der aarde, tot het uiterste, daar zal liefde zijn: ga! Neen, we gingen nog niet weg: we wisselden onze paasvredewens uit bij een glaasje en een paaseitje aan de mooi versierde tafel van het feestcomité.
                             
Bart Pieters verwoordde het hele gebeuren als volgt:

Net – niet weinig onder de indruk – thuisgekomen van de paaswake in Sint-Maarten, zet ik mij nog even achter het klavier (van de computer). Van harte gelukwensen met de doorleefde en uitstekend gebrachte liturgie. Men moet echt zoeken om soortgelijk te vinden. Ik zou in elk geval niet weten waar. De opbouw van de viering, het werken met verschillende niveaus van het gebouw, de kwaliteit van de lectoren en de zang, de veelzijdige acolieten, de muzikale omlijsting, het spel van licht en donker, de effenaf verbluffende aankleding van de liturgische ruimte, kortom: het geheel zat als gegoten.  Een ‘speciale vermelding’ voor Bruno-van-de-korte-duiding: knap hoor én van zeer gedegen niveau, met die citaten van Geert Van Oyen – een miskend talent – én Marti. Hier kan een mens weer een tijdje ‘mee voort’.Hartverwarmend én gewaagd was ook ‘Dan zal ik door het water gaan’, met inbreng van de aanwezigen. En het drukwerk is uit de kunst. Gelukwensen voor de ‘zetter’.Doe maar voort!
 Sint-Maartenskerk op ‘haar’ best, het deed deugd. Van harte, mede namens Rita, en zalig Pasen! 

En dan op Pasen zelf het sluitstuk: de plechtige eucharistie, een uur van vreugde, van licht, van hoop. Prachtige muziek van het orgel en van violist Paul Klinck, gecombineerd met de vierstemmige liederen gebracht door ons kerkkoor Pro Ecclesia en het meezingen van de aanwezigen. Het belangrijkste hoogfeest van het jaar, met heel wat aanwezigen. Verrijkende teksten en symbolen en de traditionele rituelen.

Deken Geert: “ Het is hartverwarmend hoe zovele medewerkers in die Goede Week zorgen voor een allesomvattende organisatie en een diepe geloofsuiting. Dank u, iedereen!”

meer foto's vind je op http://www.sintmaartenkortrijk.be/liturgie/paaswake15.htm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten