vrijdag 29 november 2013

K+L 49: Getuigenis - perspectiefcafé - gebedswakes - bijbellezen

GELUKKIG NIEUWJAAR!
Neen, de redactie verkeert nog niet echt in nieuwjaarsmodus; voor alles is er een tijd, maar zondag 24 november – feest van Christus-Koning – was de laatste van het kerkelijk jaar en dat betekent dat we vorige zondag (1 december) al de advent inzetten! De liturgische werkgroep heeft hard gewerkt aan de liturgie van deze sterke tijd. Zo is er het drempelgebed bij aanvang van de viering en – uiteraard – een lichtritus. Ook de medewerkers van de werkgroep kinderliturgie laten alle meisjes en jongens die deelnemen aan de kinderwoorddienst ervaren wat het is om te ‘verlangen’, uit te zien naar de geboorte van Jezus in de kerstnacht. Het is inmiddels traditie in de Sint-Maartenskerk, maar ook dit jaar collecteren we tijdens de advent wekelijks voor Welzijnszorg.

EEN DERDE GETUIGENIS VANUIT DE SINT-MAARTENSVIERING
Veerle:
There is a crack in everything, that’s how the light gets in. Het was het thema waarrond we met Allerzielen samen waren.
Het werd een mooie, intense viering die misschien inzake thematiek veraf staat van de feestelijke noot vandaag. Veraf en toch weer niet, want dat is wat wij, samen met jullie, en met de mensen van de avondviering, hier in liturgie zoeken en vinden.
De zoektocht naar licht, hoop en veerkracht om zowel leven te vieren als om door te gaan wanneer leven pijn doet.
De zoektocht naar het vormen van gemeenschap, hoe discreet en kleinschalig ook, met anderen, voorbij de anonimiteit die sommige mensen genadeloos velt.
Het is onze diepste overtuiging dat er moet gevochten worden voor de toekomst van de Kerk en voor het bieden van een hedendaags gelovig perspectief aan mensen. Een Kerk die veel gezichten mag hebben, een Kerk waarin vele authentieke accenten naast elkaar kunnen bestaan maar die gedragen wordt door eenzelfde dynamiek van Liefde en Solidariteit.
Werken aan kerk is, vanuit de grote noodzaak hiertoe, steeds minder vrijblijvend en ik durf dan ook een warme oproep te doen om hier samen te blijven voor gaan.
Werken aan kerk is voor ons werken en omzichtig omgaan met kwetsbaarheid. Plaats geven aan en plaatsmaken voor onze eigen en elkaars kwetsbaarheid. Als kerk verder gaan en opkomen voor mensen waar onze samenleving zich voor afsluit. Als kerk moedige standpunten innemen als het erop aankomt, te verhinderen dat onze samenleving wordt verdeeld in arm en rijk, ziek en gezond, kanshebbers en kanslozen…
Mochten we – met elkaar –de moed en de open gezindheid vinden om op deze manier Kerk en Gemeenschap te zijn, te blijven en te worden.

OVERKOMST DRINGEND GEWENST: PERSPECTIEFCAFÉ
Al onze werkgroepen hebben de voorbije weken en maanden tijd uitgetrokken om een aantal vragen te beantwoorden die hen door de parochieraad waren bezorgd in verband met de pastorale eenheden die in de toekomst zullen worden gevormd. Aan de hand van de verslagen van die bijeenkomsten werd een schat aan informatie verzameld. We willen die graag delen met elkaar én bovendien vroegen we aan marketingadviseur Kurt Ostyn uit Kortrijk, echtgenoot van onze lector Greet Driesens, om de verslagen te bekijken en vanuit zijn specialismen kritisch tegen het licht te houden. Op woensdag 11 december om 20 uur in het P.C. brengt Kurt verslag uit van zijn bevindingen en gaan wij in gesprek hierover. Allen – de velen – die begaan zijn met de toekomst van onze Sint-Maartensgemeenschap worden daar verwacht. Mogen we rekenen op jouw aanwezigheid? De medewerkers ontvangen een uitnodiging en andere geïnteresseerden kunnen een folder meenemen van op een van de tafeltjes in de kerk. Aangezien het een perspectiefcafé betreft heffen we ook het glas op de toekomst.

NIEUW INITIATIEF: GEBEDSWAKES TIJDENS STERKE TIJDEN
Tijdens de sterke tijden worden er in onze kerk gebedswakes verzorgd. Voor de advent is dat op de zaterdagen 7 en 14 december om 18 uur.
Na de viering is er kans tot ontmoeting en gezellig samenzijn. Op 7 december is dat met een klaaskoek erbij, dus wie zeker is van zijn komst verwittigt liefst vooraf bij Muriel: 0477 99 13 03. Van harte welkom.

KOM LUISTEREN OF MEEZINGEN
Op het hoogfeest van Maria-Onbevlekte-Ontvangenis, zondag 8 december, worden om 17 uur
in de St.-Niklaaskapel, Voorstraat, Kortrijk, de Mariavespers plechtig gezongen. Dit liturgisch avondgebed wordt samen gedragen door de zusters Augustinessen, met hun rector pr. Marc Van Eenoo als voorganger en vocaal gesteund door het kerkkoor Pro Ecclesia, en organist Dirk Blockeel. Iedereen is van harte welkom, ook om mee te zingen. Met het jawoord van Maria bezinnend op weg naar Kerstmis.

BIJBELLEZEN IN DE ADVENT
Van harte uitgenodigd voor de Bijbellezing in de advent. In deze duistere dagen zoeken we naar licht. Rond Kerstmis wordt dan ook kwistig met licht gespeeld, zonder dat echter de link met Jezus wordt gelegd. Dat willen we in onze Bijbellezing wel doen. We nemen enkele teksten waarin het licht een sterke symbolische functie heeft. Als inleiding lezen we een korte tekst van de profeet Jesaja (740-700 voor onze tijdrekening), als centraal stuk drie teksten uit het Johannesevangelie, waar Jezus het licht van de wereld genoemd wordt. We sluiten de Bijbellezing af met de prachtige psalm 146, die blijkbaar sterk het Magnificat van Maria heeft geïnspireerd.
Deze bezinning rond het Licht vindt plaats op:
donderdag 5 december in het Parochiaal Centrum (Nedervijver 5) om 14.30 uur en
in het Magdalenalokaal (Marksesteenweg 50A) om 20 uur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten