donderdag 21 november 2013

K+L 48: OPNAMEMIS-GETUIGENISSEN-PERSPECTIEFCAFE-ADVENT

K+L 48: OPNAMEMIS-GETUIGENISSEN-PERSPECTIEFCAFE-ADVENT
DE VORMELINGEN OPGENOMEN IN ONZE GELOOFSGEMEENSCHAP
Zondag 17 november werd – na het geslaagde parochiefeest van de week ervoor – opnieuw een bijzondere viering om 11.15 uur: niet alleen was er aandacht voor het Sint-Ceciliafeest van alle muzikanten waaronder ons aanwezige koor Pro Ecclesia maar niet minder dan 33 (een record !) kandidaat-vormelingen werden in onze geloofsgemeenschap opgenomen.

Maar … laten we van voren beginnen: het gezamenlijke ontbijt in het parochiale centrum
met maar liefst honderd aanwezigen want ook ouders of dichte familie waren present!
Verrassing voor ieder: coördinator Piet startte met een fotoshoot.
Gelukkig waren er heel wat bijkomende, helpende handen: Christine, Muriel, Isabel en manlief Yves die de vijf catechisten Christiane, Rika, Filip, Piet en nieuwkomer Pascal (Desmet) voor dat ontbijt en de organisatie kwamen bijstaan.
En nu: hop naar de mooi versierde kerk voor het overlopen van de opnamemis. Bart (de echtgenoot van Rika) kon dan als stadsgids alle hoekjes van de kerk en van de toren aan de vormelingen tonen. Daarna werd het een zoektocht van elk groepje met hun respectieve catechist naar de preekstoel, het Kelderke Gods, de schatkamer, …Zelfs vóór de viering startte, was het al heel druk want ook de koorzangers zongen hun liederen in met Dirk Blockeel aan het kistorgel.
De kerk zat dan ook barstensvol voor een warme, verzorgde viering met Taizé-refreinen, Engelse en Nederlandstalige ‘klassiekers’. De vormelingen verzorgden het gebed tot inkeer en de voorbeden. Ze kregen in de sacristie alles te horen over acoliet-zijn en de beurtrol: we hopen dat velen de smaak te pakken krijgen om na het vormsel aan te sluiten bij die toffe, levendige groep van misdienaars. Deken Geert vroeg aan de ouders, de familie, de gelovigen, zelf een voorbeeld, een getuigenis te zijn voor deze jonge mensen. Dat kan ook door pennenvriend-begeleider te zijn voor een vormeling-in-wording: geef je naam op aan Piet of een catechist onder wie koster Filip.
Na het stemmige Adem in ons kreeg elke vormeling het T-vormig kruisje opgelegd.
We duimen voor een zinvolle catechesetijd. Hartelijk dank aan iedereen voor de intense voorbereiding van deze betekenisvolle eucharistiebeleving.
Een beeldverslag vind je op de website

GETUIGENISSEN UIT ONZE GEMEENSCHAP
Tijdens de viering van het parochiefeest op zondag 10 november, kwamen ook Charlotte (als misdienaar), Steven (als ouder) en Veerle (als betrokken bij de avondviering) aan het woord. Hun soms zeer persoonlijke bijdragen werden erg op prijs gesteld. We geven nu de eerste twee weer.
Charlotte:‘Alle goeds in woord en daad’, zoals in het evangelie van vandaag staat, proberen wij ook met onze misdienaarsgroep te doen.
Wij zijn blij met de ruimte die we krijgen in onze parochie en hopen dat we ook in de toekomst iets mogen uitproberen zoals tijdens de startviering in september:
- dat we beluisterd worden, niet enkel omdat we de mis dienen maar omdat we erbij horen;
- dat als wij iets organiseren we ook veel mensen uit de parochie mogen verwelkomen zoals op onze spaghettiavond;
- dat jongeren hier welkom blijven, ook al doen ze de dingen eens wat anders.
Wij willen, zoals iedereen, graag onszelf kunnen zijn en onszelf niet te veel zorgen hoeven te maken over de toekomst. We vinden het boeiend om ook hier in de toekomst te blijven zoeken zonder alles nu al zeker te weten.
Steven:
Er is geen tijd of er is niets dan tijd… monniken kunnen het mooi gezegd krijgen. Ons gezin is als vele andere, levend in de tijd, maar vaak ook tegen de tijd, met al te veel professionele activiteiten en nevenactiviteiten, schoolse en naschoolse bezigheden van de kinderen, sociale verplichtingen – jawel: ‘verplichtingen’ – en steeds meer hollen van het een naar het ander. En waarom dan elke week – of toch zogoed als – naar de Sint-Maartenskerk? Neen, niet voor de rust – 11.15 uur is trouwens een behoorlijk onhandig uur – en ook niet bij wijze van mindfulness, al weet ik de rust die de gotische kerkruimte uitstraalt wel te waarderen.
En zeker niet wegens de sociale druk: kerkgangers van vandaag en zeker een jong gezin hebben integendeel eerder leren leven met een tegenovergestelde sociale druk: gaan jullie nog naar de kerk? Krijgen jullie de kinderen nog mee? Hebben jullie daar nog tijd voor? Vind je het dan niet erg misschien, dat kindermisbruik en zo?
En toch blijven we komen naar de St.-Maartensparochie. Wie al eens in andere kerken en parochies komt, weet dat het niet voor de hand ligt om moderne mensen te laten thuiskomen in hun parochiegemeenschap. Sint-Maarten lukt daar wonderwel in en slaagt erin de christelijke boodschap levendig en waardevol te brengen; niet als een waarheid waarin we moeten geloven, maar als een geloof waarop we mogen betrouwen, het geloof in die Ene die ons heeft gezegd dat Hij er zal zijn voor ons; het geloof in die Mens, die zó menselijk was dat we er voor altijd God in hebben herkend.
Dat – bij momenten – mogen voelen en beleven, daarom komen we naar Sint-Maarten, en daarom zijn we dankbaar voor al die mensen die, voor en achter de schermen, dat mogelijk maken en blijven maken, al die mensen die daar “hun” tijd voor veil hebben. Oprecht: “dank je wel”.

PERSPECTIEFCAFE
Op vraag van bisschop Jozef De Kesel wordt nagedacht over de toekomst van de plaatselijke geloofsgemeenschap. Het is de bedoeling dat ook onze Sint-Maartensparochie, behorend tot de federatie Groeninge, in de toekomst opgaat in een groter geheel:
een nieuwe pastorale eenheid.
In de loop van het voorbije werkjaar werd serieus denkwerk verricht rond de toekomst van onze lokale gemeenschap binnen een groter geheel. De parochieraad vroeg aan Kurt Ostyn om de geschreven naslag met onbevangen blik te bekijken en tegen het licht te houden van zijn professionele praktijk als marketingadviseur.
Dit is een warme oproep om aanwezig te zijn op de open parochieraad, het ‘perspectiefcafé‘ van woensdag 11 december om 20 uur in het parochiaal centrum, Nedervijver te Kortrijk.

ADVENT: EEN STERKE TIJD
Zondag 1 december: de eerste adventszondag en het begin van een nieuw kerkelijk jaar. We volgen vanaf het begin de A-cyclus. Welkom in de adventsvieringen met het drempelgebed, de lichtritus en veel aandacht voor de verkondiging en – uiteraard – aandacht voor Welzijnszorg (wekelijkse collecte). Wees welkom op weg naar Kerstmis.

OP DE AGENDA:
Zondag 1 december om 16.30 uur: Bachcantate
Donderdag 5 december: Bijbellezen (14.30 uur Parochiaal Centrum en 20 uur Marksesteenweg).
Zondag 8 december om 17 uur: Mariavespers in de kapel van de zusters augustinessen, Voorstraat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten