donderdag 5 december 2013

NIEUWSBRIEF 12

28.11.2013
Sint-Maartensparochie
Kortrijk

GELUKKIG NIEUWJAAR
Neen, de redactie verkeert nog niet echt in nieuwjaarmodus, voor alles is er een tijd, maar vorige zondag – feest van Christus-Koning – was de laatste van het kerkelijk jaar en dat betekent dat we volgende zondag (1 december) al de advent inzetten! De liturgische werkgroep heeft hard gewerkt aan de liturgie van deze sterke tijd. Zo is er het drem-pelgebed bij aanvang van de viering en – uiteraard – een lichtritus. Ook de medewerkers van de werkgroep kinder-liturgie laten alle meisjes en jongens die deelnemen aan de kinderwoorddienst ervaren wat het is om te ‘verlangen’, uit te zien naar de geboorte van Jezus in de Kerstnacht. Het is inmiddels traditie in de Sint-Maartenskerk, maar ook dit jaar collecteren we tijdens de advent wekelijks voor Welzijnszorg.
In deze twaalfde Nieuwsbrief heel veel input om de advent mee door te komen…

OVERKOMST DRINGEND GEWENST - PERSPECTIEFCAFÉ
Al onze werkgroepen hebben de voorbije weken en maanden tijd uitgetrokken om een aantal vragen te beantwoor-den die hen door de parochieraad waren bezorgd in verband met de pastorale eenheden die in de toekomst zullen worden gevormd. Aan de hand van de verslagen van die bijeenkomsten werd een schat aan informatie verzameld. We willen die graag delen met elkaar én bovendien vroegen we aan marketingadviseur Kurt Ostyn uit Kortrijk, echtgenoot van onze lector Greet Driesens, om de verslagen te bekijken en vanuit zijn specialismen kritisch tegen het licht te houden. Op woensdag 11 december om 20 uur in het P.C. brengt Kurt verslag uit van zijn bevindingen en gaan wij in gesprek hierover. Allen – de velen – die begaan zijn met de toekomst van onze Sint-Maartensgemeenschap worden daar verwacht. Mogen we rekenen op jouw aanwezigheid? De medewerkers ontvan-gen een uitnodiging en andere geïnteresseerden kunnen een folder meenemen van op een van de tafeltjes in de kerk. Aangezien het een perspectiefcafé betreft heffen we ook het glas op de toekomst.

NIEUW INITIATIEF: GEBEDSWAKES TIJDENS STERKE TIJDEN
Tijdens de sterke tijden worden er in onze kerk gebedswakes verzorgd. Voor de advent is dat op de zaterdagen 7 en 14 december om 18 uur.
Na de viering is er kans tot ontmoeting en gezellig samenzijn. Op 7 december is dat met een klaaskoek erbij, dus wie zeker is van zijn komst verwittigt liefst vooraf bij Muriel: 0477 99 13 03. Van harte welkom.
Een post-it voor een nieuw initiaief
Op 7 en 14 december

BIJBELLEZEN IN DE ADVENT
Van harte uitgenodigd voor de Bijbellezing in de Advent. In deze duistere dagen zoeken we naar licht. Rond Kerstmis wordt dan ook kwistig met licht gespeeld, zonder dat echter de link met Jezus wordt gelegd. Dat willen we in onze Bijbellezing wel doen. We nemen enkele teksten waarin het licht een sterke symbolische functie heeft. Als inleiding lezen we een korte tekst van de profeet Jesaja (740-700 voor onze tijdrekening), als centraal stuk drie teksten uit het Johannesevangelie, waar Jezus het licht van de wereld genoemd wordt. We sluiten de Bijbellezing af met de prachtige psalm 146, die blijkbaar sterk het Magnificat van Maria heeft geïnspireerd.
Deze bezinning WERD UITGESTELD: ROGER EN MONIQUE RAAKTEN GEWOND IN DE KETTINGBOTSING OP DE A19

MARIAVESPERS
Op de vooravond van het hoogfeest van Maria-Onbevlekte-Ontvangenis, zondag 8 december om 17 uur worden in de St.-Niklaaskapel, Voorstraat, Kortrijk, de Mariavespers plechtig gezongen. Dit liturgisch avondgebed wordt samen gedragen door de zusters Augustinessen, met hun rector pr. Marc Van Eenoo als voorganger en vocaal gesteund door het kerkkoor Pro Ecclesia, en organist Dirk Blockeel.
Iedereen is van harte welkom, ook om mee te zingen. Met het jawoord van Maria bezinnend op weg naar Kerstmis.

VORMSELVOORBEREIDING METEEN OP KRUISSNELHEID
Met 33 zijn ze. Dat is een mooi getal, maar ook een record: nooit eerder wensten zoveel gezinnen dat hun zoon- of dochterlief in onze kerk zou worden gevormd. Het betekent dat de ploeg vormselcatechisten dit jaar twee tandjes bijsteekt. De opnameviering én een beurt over ‘gemeenschap’ zijn al achter de rug. Op zondag 8 december, tweede adventszondag, wordt er gewerkt rond ‘dienen’ en is er aansluitend een soepstop ten voordele van Welzijnszorg. Natuurlijk hopen we ook dat zoveel mogelijk kandidaat-vormelingen present zijn voor de start van de advent, volgende zondag.

WACHTEN DAT VERVULD WORDT Op 1 december vindt in de Kortrijkse Sint-Maartenskerk om 16.30 uur een tweede muzikale najaarsmoment plaats. Het gekozen repertoire staat in het teken van de eerste adventszondag. De geplande Bachcantate ‘Ich habe genug’ (sopraanversie) voor Maria-Lichtmis is inhoudelijk zeker geen adventsmuziek, maar heeft toch alles met verlangen en (ver)wachten te maken. De oude Simeon op wie de tekst alludeert, wil voor hij sterft nog even het Christuskind met eigen ogen aanschouwen. De sopraan Nel Vanhee neemt deze zoete klanken voor haar rekening.
Het lutherse ‘Nun komm, der Heiden Heiland’ en het 17de-eeuwse ‘O Heiland, reiβ die Himmel auf’ getuigen van het verlangen naar meer licht. Verschillend gezette strofen van deze Duitstalige adventsliederen worden vertolkt door het Harelbeekse vocaal ensemble “Arte della Voce” onder leiding van Nele Dufait. Ilse Barbaix (hobo), Hendrik Deboutte (hobo), Beniamino Paganini (traverso) en Dirk Blockeel (orgel) vormen een klein begeleidend barokensemble. Naast de vocale werken zorgen instrumentale composities van Bach en Tele-mann voor variatie.
De toegang voor dit fijne gebeuren is gratis maar een vrije bijdrage wordt aanbevolen.
 Op 26 december ‘zingt Vlaanderen kerst’. Deze kerstsamenzang is een initiatief van het Davidsfonds en ge-beurt op tal van plaatsen in Vlaanderen. Plaats van het gebeuren in Kortrijk is de Sint-Maartenskerk om 16 uur. Het koor Pro Ecclesia brengt vergeten kerstpareltjes en begeleidt de samenzang. De opbrengst van de vrijwillige bijdrage gaat naar Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Het concertgebeuren van dit jaar wordt in de Sint-Maartenskerk feestelijk afgesloten op zaterdag 28 decem-ber om 20 uur. Het Kortrijkse Vocaal en Instrumentaal Ensemble onder leiding van Wim Verdonck en met Peter Van Boxelaere als primarius brengt twee delen uit Bachs Weihnachtsoratorium en diens cantate 133 (info@vonder.be).

LEESAVOND ATD VIERDE WERELDBEWEGING KORTRIJK
“Ik ben de methode. Durf te kijken, te weten, te leren en te veranderen.”
Een leesavond neemt je mee in de wereld van armoede en uitsluiting. Via het samen lezen van een tekst, die je ter plaatse ontvangt, leer je het leven in armoede beter kennen en begrijpen en kom je dichter bij de armsten.
De tekst komt uit het werkboek 'Ik ben de methode'. Een uitdagende titel van een werkboek, geschreven door Anne-ke van Elderen vanuit de praktijk met mensen met en zonder armoede-ervaring in Breda, Nederland. Ik-ben-de-methode is een leerproces dat je vrijwillig aangaat in de ontmoeting met de ander. Aan de hand van verhalen word je uitgedaagd om op ontdekkingstocht te gaan binnen je eigen werk, leefomgeving.
Afspraak: woensdag 11 december van 18.30 uur tot 20.30 uur in het dienstencentrum DE ZONNEWIJZER, Langemeersstraat 6 (zijingang) 8500 Kortrijk.
Info – inschrijving : Steungroep ATD Vierde Wereld Kortrijk, Jacquetbosstraat 1, 8587 Spiere-Helkijn, 0477 13 28 50,

LAATSTE KANS OM KERK+LEVEN ONONDERBROKEN TE ONTVANGEN
In KERK+leven lees je wekelijks hoe het onze parochie, federatie, het decanaat en de kerkprovincie vergaan. Zelfs de wereldkerk wordt niet vergeten. Misschien ben jij wel vergeten om je abonnement te vernieuwen. Dan is het nu méér dan tijd!
Schrijf dus vandaag nog 33 euro over naar rekening BE39 7384 2815

Geen opmerkingen:

Een reactie posten