dinsdag 5 november 2013

K+L 46: Allerheiligen - Allerzielen - Parochiefeest - Abonnement K+L

NOVEMBER IS INGEZET MET BEKLIJVENDE VIERINGEN
Nog voordat de herfstvakantie voor de leerlingen en studenten begint, moeten de liturgische werkgroep en de muziek- of liedverantwoordelijken zich buigen over een heel drukke, aankomende kerkelijke periode vanaf het begin van november (Allerheiligen, Allerzielen, parochiefeest, Sint-Cecilia, opname van de vormelingen, Christus-Koning) en de periode van de advent tot Kerstmis en de kersttijd.
ALLERHEILIGEN
Jules zorgde, samen met koster Filip, voor het prachtige decor: heel wat opfleurende bloemen(ruikers) en daarachter een rijzig wit doek met een alleszeggende kleurrijke opdruk van een bijeenkomst van een groep gelovigen van alle slag. Allerheiligen: het hoopvolle feest van zovele heiligen die gewone mensen waren zoals wij. Dat beklemtoonde voorganger-predikant Luc heel duidelijk: er werd al te lang verondersteld dat heiligen in zekere zin ongewone, misschien wel niet-menselijke gelovigen waren. Wel is het zo dat zij volhardend en ten diepste het evangelie wilden tot uiting brengen door hun gebed en door hun voorbeeld. In die zin stralen zij licht uit.
Er waren heel wat kerkgangers opgekomen. De plechtige, opbeurende eucharistie van 11.15 uur werd vocaal ondersteund door ons parochiekoor dat samen met de gelovigen toepasselijke, beklijvende liederen bracht waaronder:
Die ons voor het licht gemaakt hebt dat wij leven:
spreek licht, wees hier aanwezig in uw naam: Ik zal er zijn.
(t: Huub Oosterhuis en m: Tom Löwenthal)

Een uiterst melodieus en toch eenvoudig lied met diepzinnige tekst werd door het koor driestemmig gebracht: Op vleugels van liefde, een tekst volgens de belijdenissen van Sint-Augustinus.
We kunnen alleen maar dankbaar zijn voor deze eerste, verrijkende novemberviering.
Beeldverslag op de website

ALLERZIELEN
Op de voorpagina van de liturgische folder een gezegde van Leonard Cohen:
There is a crack in everything, that’s how the light gets in.
Heel veel aanwezigen in de kerk: ook de families van de overledenen van het voorbije jaar werden verwacht. Ook heel wat voorzangers die deze gedachtenisviering met hun stem kleur wilden geven. Neem daar dan nog onze talentrijke organist Dirk bij en de melancholische althobo bespeeld door Eva en het wordt een diepgaande gedachtenisviering.
Ook onze assistenten bij de uitvaartdiensten droegen hun steentje bij om van de gehele viering een sereen, verrijkend en beklijvend gebeuren te maken.
Het requiem werd voor deze gelegenheid in onze eigen taal op de traditionele wijze gezongen op een tekst van Huub Oosterhuis. Het volledige tafelgebed, ook op tekst van Huub, werd gezongen door de voorzangers, afgewisseld met specifieke delen door voorganger Marc. Na de gezongen geloofsbelijdenis werden tijdens de offerande de mooie gedachteniskaarten uitgedeeld met alle namen van de overledenen van het voorbije jaar. Na de mis kon een familielid het gedachteniskaarsje met de naam van de herdachte meenemen.
Na deze intense eucharistie bleven heel wat mensen tijdens het kerkcafé bij een glaasje napraten en van gedachten wisselen.
Beeldverslag op de website
Er waren enkel positieve reacties op het hele gebeuren tot nog toe.
Bart Pieters, lid van de liturgische werkgroep, kon niet nalaten het volgende te verwoorden:
‘Ik wil mijn week niet beginnen zonder alle betrokkenen bij de sterke vieringen van de voorbije dagen te bedanken en geluk te wensen.
Zelf was ik in de avondviering van Allerheiligen en kon genieten van het decor dat werkelijk ‘uit de kunst’ was, maar ook van de liederenkeuze etc.
Over de ochtendviering hoorde ik eveneens veel positiefs.
De vele reacties op de gedachtenisviering deden deugd.
Het wás ook sterke liturgie met inbreng van velen.
Samen met Nicole stond ik nog even bij een enthousiast (ouder) echtpaar dat zei en ik citeer even letterlijk: “Hier geen teksten van 50-60 jaar geleden en als de inhoud er al naartoe gaat, dan toch weer anders geformuleerd”.
Dat is een reactie mij in elk geval uit het hart gegrepen.
Op naar het parochiefeest nu!’

GEDACHTENISKAARSJES VAN OVERLEDENEN
Kunnen nog altijd afgehaald worden voor wie dat nog niet deed. Neem gewoon contact op met de parochie.

IN VOELING MET SINT-MAARTEN
Wélk blad voorziet je zo’n 50 nummers per jaar van informatie –volledig up-to-date - over de plaatselijke geloofsgemeenschap, de kerkprovincie, de wereldkerk? Wélk blad tout court valt 50 weken per jaar in je bus voor maar 33 euro? Het is KERK&leven en wie dat (ook) in 2014 wil ontvangen, moet zich nu echt abonneren. Schrijf dus vandaag nog 33 euro over naar rekening BE39 7384 2815 7719 (BIC: KREDBEBB) van Past. Werken St.- Maarten Kortrijk met vermelding ‘KERK EN LEVEN 2014’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten