donderdag 31 oktober 2013

K+L 45: dodenherdenking - pennenvriend - parochiefeest - hemelse klanken

UIT DE LITURGIE VAN DE DODENHERDENKING
Op zondag 3 november werden alle overledenen herdacht die de voorbije 12 maanden in onze kerk werden begraven. De liturgische folder had als titel een frase van de Canadese bard Leonard Cohen: ‘There is a crack in everything, that’s how the light gets in’; in alles zit een barst en daardoor kan het licht binnenkomen. In de viering ook een evocatie rond steen, dood en leven.
Wie vertelt het jou,
hoe je uit die monoliet van versteend verdriet weer leven put?
Hoe kan je omgaan met de dood
van iemand die je van nabij kent, die je liefhebt?
Hoe je een houding kan aannemen
tegen dat ene moment, niet gekend, onherroepelijk…
tegen het ‘tot straks’ dat nooit meer komt..?
Wie vertelt je dan hoe je uit graniet een hart wint?
Hoe ga je om met die steen des aanstoots?

DE OUDE VROUW ZAT IN DE ZON (VERVOLG)
(Karel Staes)
De oude vrouw zat in de zon met een zwarte gerafelde sjaal over de knieën.
Ze keek naar de spelende kinderen. Hun gejoel lachte naar de hemel.
De struiken hingen zwaar en loom in de zomer en de boomkruinen bewogen niet meer.
De oude vrouw noemde mij het getal van haar kleinkinderen en achterkleinkinderen.
Ik schudde ongelovig het hoofd en haar zachte ogen straalden van pret.
Je hebt van die mensen met eeuwig jonge ogen. Ze kunnen blij en speels tintelen, zonder enige bitterheid.
-Ik heb alles alleen gedaan, zei ze. Vader is al veertig jaar dood.
Ze knikte weemoedig met het grijze hoofd.
-Toch is het goed geweest, ging ze verder, al mijn kinderen zijn gelukkig.
In gedachten zag ik twee jonge mensen, de handen in elkaar, meer dan een halve eeuw geleden.
Nu liep haar weg ten einder – en haar geliefde wachtte op het kruispunt.
Daarin geloofde ze, even gemakkelijk als in het licht van de volgende morgen.
Ik heb haar hand lang gedrukt, toen we afscheid namen.
Ze wuifde me nog na bij de bocht van de weg.
En de zon dook onder in de broeiend warme heide.
Ik kan die vrouw niet vergeten.

WIL JE MIJN PENNENVRIEND ZIJN?
Voor onze 33 (!) kandidaat-vormelingen zijn we nog op zoek naar 'pennenvrienden': mensen die met de parochie verbonden zijn en bereid zijn voor een vormeling te bidden en hem of haar regelmatig een briefje te zenden om aan te moedigen en te getuigen wat God-geloven-parochie kan betekenen. Als je dit zou zien zitten of geïnteresseerd bent, neem gerust contact op met piet.verdiere@skynet.be of bel 056 20 22 41: hij bezorgt je dan met plezier alle verdere informatie. De opnamemis van de lichting vormelingen 2013-2014 vindt plaats op zondag 17 november om 11.15 uur.

ONS PAROCHIEFEEST
Op zondag 10 november vieren we de patroonheilige van onze parochie; Naar goede gewoonte verzamelen we dan ook met flink wat mensen. Eerst is er de feestelijke eucharistieviering van 11.15 uur met bijzondere aandacht voor onze werkgroepen en daarna gaan we aan tafel in het parochiale centrum. We gebruiken er het aperitief en verorbe-ren een heerlijke maaltijd: aspergeroomsoep, orloffgebraad met champignonsaus en een trio van groenten met gratinaardappelen, eclair en koffie.
Het aantal plaatsen is beperkt tot honderd. Mochten er nu nog plaatsten beschikbaar zijn, dan zou je dringend een kaart moeten bestellen: €22 voor volwassenen en €16 voor kids tot 12 jaar. Kaarten bestellen kan via 0473 37 79 92 (Christine De Waele). Alle medewerkers kregen een uitnodiging voor het parochiefeest in de bus. Het wordt alweer een tof, gezellig samenzijn.

AAN DE BEWONERS VAN DE MAGDALENAWIJK
Het is een dankbare gewoonte dat wij de overledenen van het voorbije jaar van onze wijk in een eucharistieviering gedenken. Die vindt in het Magdalenalokaal plaats om 19 uur op donderdag 14 november (Marksesteenweg). Elke bewoner van onze wijk wordt daartoe vriendelijk uitgenodigd en in het bijzonder de families van een overledene.

ER KLONKEN HEMELSE KLANKEN
Een aantal teksten uit het Oude Testament laten de paradox van Gods handelen zien: ‘…wat groot is, wordt geboren uit wat naar aardse maatstaven klein en betekenisloos lijkt, terwijl wat in de ogen van de wereld groot is, stukbreekt en verdwijnt.’ Joseph Ratzinger
Machtigen haalt Hij omlaag van hun troon, eenvoudigen brengt Hij tot aanzien. (Lucas 1, 52)
Dit was het hoofdthema van de recentste Bachcantate op zondag 27 oktober om 16.30 uur in onze Sint-Maartenskerk. Dat deze eminente concerten onbetaalbaar en uniek zijn, bewees eens te meer het aantal muziekminnende aanwezigen ! En dat is dankbaar en hoopvol om dergelijke hoogstaande muziek te kunnen blijven combineren met de liturgie van die zondag.
Bekijk ook eens het gevarieerde programma: voor de eerste keer een instrumentale inleiding met een traverso (een barokdwarsfluit), op een schitterende wijze bespeeld door het jonge talent met de betekenisvolle naam Beniamino Paganini. Daarnaast waardevolle solisten: Nel Vanhee (sopraan), Roel Vansevenant ((tenor), Pieter De Praetere ((altus) en de nieuwkomer Filiep Vercruysse (bas). Neem daar dan onze organist Dirk bij aan het kistorgel en de ons bekende violist Peter Van Boxelaere en je weet dat er heel wat hemelse muziek en tekst zullen weerklinken. Bach is uiteraard altijd van de (muziek)partij: we noemen deze onmisbare concerten dan ook Bachcantates maar ook andere componisten worden erbij gehaald zoals Händel. Laten we zelf besluiten met een van de titels: Sopraanaria en slotkoraal uit Wer sich selbst erhöhet, der soll erniedriget werden, prachige muziek van Bach.
Wij willen graag alle toehoorders danken voor hun gulle vrije bijdrage, de basis voor het voortbestaan van deze muziek en liturgie op het hoogste niveau!
Nagenieten kan met het videoverslag op http://www.sintmaartenkortrijk.be/cultuur/hooglaag.htm
Kom je ook op de volgende Bachcantate op zondag 1 december om 16.30 uur in de Sint-Maartenskerk?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten