maandag 25 maart 2013

Het gele lint

HET GELE LINT: VERRASSEND  BIJBELS

De biechtviering van vrijdag 22 maart in Sint-Jan heeft ons in vele opzichten geraakt. Heel veel volk, in het bijzonder heel veel jong volk met zoveel acolieten en kandidaat-vormelingen die op een gegeven ogenblik de palmpasenstokken mochten versieren met onder andere… gele linten.
De ware, beklijvende betekenis ervan werd ons duidelijk toen Tim met zijn gitaar op een schitterende wijze, met een melodieuze en overtuigde stem, het lied bracht Tie a yellow ribbon around the old oak tree.
We hadden het al zo dikwijls gehoord maar nog nooit vergeleken met de voorgelezen parabel van de verloren zoon. Het is gewoon een realistische, moderne toepassing ervan: de man die zijn straf heeft uitgezeten en aan zijn vrouw kort daarvoor een brief schreef om te mogen terugkomen. Het antwoord hangt af van het gele lint rond de oude eikenboom: hangt het er: ja! Zo niet: neen!
Wat zal het worden? Het antwoord is van levensbelang voor de echte bevrijding van de angstig afwachtende echtgenoot. Hij laat liever de buschauffeur kijken. Wel honderd gele linten hangen rond de eikenboom! Gejuich in de bus!
Net zoals de verloren zoon zou zingen: … if you still want me. Net zoals de echtgenote gaf de vader het enige, echte antwoord: liefde geeft altijd een tweede kans.
Het was een veelzeggende verzoeningsviering met veel aanwezigen, passende, voorbereidende teksten en liederen. Zonde, haat, wraak: de hak erin!

Een volledig verslag vind je op www.sintmaartenkortrijk.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten