zondag 22 februari 2015

K+L 8 : Vastenkalender - klas van vroeger



VASTENKALENDER

Zondag voor Aswoensdag wordt er altijd gestart met het aanbieden van de jaarlijkse vastenkalender in onze kerk. Als je die dagelijks volgt, dan begrijp je veel beter het actuele thema: genoeg is goed. En je leest er heel wat informatie over de actie van Broederlijk Delen tijdens deze sterke tijd: het Zuiden zo veel mogelijk helpen, onder andere door financiële steun. Ditmaal willen we Peru helpen dat al veel meer te lijden heeft van de klimaatverandering: vroegere koude op een hoogte van ongeveer vierduizend meter waar ze aan landbouw doen én latere regens. Water is essentieel. Maar wat als er de komende jaren aan mijnontginning wordt gedaan? Het is een zwaard van Damocles dat boven hun hoofden hangt. En toch durven de boeren verder denken voor hun kinderen en kleinkinderen: ze willen nu een verwerkingsinstallatie voor melkproducten installeren. Onze wekelijkse collecte kan daar ongetwijfeld aan helpen.

 


DE KLAS VAN VROEGER

Dat had je moeten zien: de koorleden van Pro Ecclesia in het Parochiaal Centrum op mardi gras. Ze hadden hun best gedaan om zich te kleden als leerlingen van de klas van vroeger, tot zestig jaar geleden, Want dat was het thema. De jongens dus in korte broek en de meisjes met hun rokjes en in het haar staartjes met strikjes. Echt verrassend mooi! En kleurrijk. We voelden ons jong.

Het aperitief moest nu per se niet vervangen worden door enkel frisdrank of (choco)melk. Daar was iedereen het over eens. De 'schoolbanken' waren al op voorhand versierd, er hingen vlaggetjes en   veelkleurige ballonnetjes werden adembenemend opgeblazen. Jaja, er was ook een schoolbord voorzien voor de lesuren: eerst gewijde geschiedenis en later de werkwoordsvormen, je weel wel: de ddt-fouten. Of was het toch anders?

De stem van de directeur klonk overtuigend, net voor het binnenkomen: “Iedereen in de rang, de meisjes aan de ene kant, de jongens aan de andere! En ... volgens grootte, de kleinste dus vooraan.

In alle stilte naar de refter, weer apart natuurlijk! En niet naar mekaar lonken (tenzij na de lessen)”.

Broeder Carlos leidde het gezamenlijke Weesgegroet in na het afroepen van de aanwezigheden.  Gaan staan en 'ja, meester' antwoorden. Nu kan er gegeten worden. Niet drummen, tafel per tafel aansluiten voor de hutsepot met worst en spek. Uitzondering: er mag wel wijn of bier gedronken worden.

Oké, klaar voor de les van gewijde geschiedenis, de catechismus. Waar is de tijd van: Waar is God? Of: hoeveel sacramenten zijn er? Hoeveel goddelijke deugden zijn er? 't Zat er nog tamelijk goed in.

En nu naar de speelplaats (de koer). Al spelend liedjes zingen en spelletjes doen zoals: zakdoekje leggen en op de stoel gezeten: het muzikaal pak met opdrachten. Nog was het niet gedaan: er volgde per zangstem een wedstrijd om het mooist Klein, klein kleuterke te zingen maar ... met een fopspeen in de mond. De echte kosten te veel, dan maar eentje uit de snoepwinkel. Leuker! De aanwezige partners van de koorzangers mochten jureren.  Ouderdomsdeken Jean vond met zijn jury dat de vier zangstemmen het even goed hadden gedaan.

Tijd om af te sluiten met koffie en een gevarieerd buffet me smakelijke desserten waarvoor heel wat koorleden hadden gezorgd. Nu nog afwassen, opruimen. Op tijd klaar zijn met alles want strikt genomen begint de vasten om middernacht. Het was andermaal een toffe Vastenavond, veel plezier.

Hartelijk dank aan alle voorbereiders en alle vlijtige handen!

 

AGENDA

Opgelet: Bijbellezen vindt wel degelijk plaats op donderdag 5 maart. 14.30 uur in de bovenzaal van het Parochiaal Centrum of om 20 uur in het Magdalenalokaal (Marksesteenweg 50 A).

Donderdag 26 februari om 20 uur: concert van de Lions Club.

Vrijdag 27 februari: van 14 tot 17 uur koffiestop, hoek Lange Steenstraat en de Sionstraat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten