woensdag 18 februari 2015

K+L 6: Lichtmis


LICHTMIS IN HET BEGIJNHOF

Het is al jaren een traditie dat ook in de kapel van het begijnhof Lichtmis wordt gevierd. Niet enkel met een eucharistieviering maar met de verdienstelijke kaarskesprocessie die menigeen aantrekt en die stoelt op een symbolische rondgang van weleer. Ja, maar zouden daar in onze tijd nog mensen op afkomen?

Voorziene uur: 16 uur. Het wordt 15.40 uur. Jaja, er komen zeker al gelovigen binnen die het intens willen meemaken. 15.55 uur: niet te geloven: zoveel mensen die er speciaal willen voor afkomen!

16 uur: het kerkkoor Pro Ecclesia zit achteraan in een beperkte ruimte al klaar met 26 zangers en heeft vooraf al ingezongen. De mensen blijven maar binnenstromen. Meer dan honderd! Een tjokvolle kapel. Joepie!

Nu is het aantal niet altijd het belangrijkste maar het doet ongelooflijk veel deugd. Iemand merkt terloops op: kom samen in kleine geloofsruimtes en de kerk zal volzitten! Maar het gaat hem om de kern: de uiting van de originele bron van het geloof met als basisinspiratie de Bijbel.

Er was zoveel volk dat we het niet aandurfden om toch de talrijke kaarsen te ontsteken: te weinig veilige ruimte, te veel aanwezigen. Gevaar voor een eventuele ongelukkige brand. Maar dat was een detail als je dat vergelijkt met de verrijkende, beklijvende viering, het intens meeleven van de gelovigen, de gezongen, vierstemmige boodschap van het koor met mooie liederen van Lichtmis  die de gewijde locatie klankrijk vulden, bijgestaan door de gewaardeerde orgelsteun van organist Dirk Blockeel.

Na het toepasselijke evangelie voor de Opdracht van de Heer, ontroerde Marleen Thiers, echtgenote van Sigiswald Kuijken, met haar mooie stem alle muisstil geworden aanwezigen met het Magnificat. Een terechte, geloofsvolle verademing. Dat was na de gehele viering het blije, nazinderende gevoel dat overbleef. Is het niet dankbaar dat de vrienden van het begijnhof dit willen blijven organiseren? Dank je wel!


OP DE AGENDA

Aswoensdag: er is een federale viering om 19 uur in de kerk van Sint-Jan. Iedereen is welkom. Daarna is er een sober maal ten voordele van Broederlijk Delen.

Vrijdag 20 februari om 19.30 uur: de Franse componiste en pianiste, Dévayani, brengt eigen werk en improvisaties.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten