woensdag 18 februari 2015

K+L 7 : advent - Brugge - vasten


HET RESULTAAT

Opnieuw bewijzen de wekelijkse, speciale collectes, deze keer van de advents- en kerstperiode, dat onze mensen in de kerk nog altijd gevoelig de situaties van de mensen aan de kant inschatten: de armen, de 'marginalen'. Vandaar dat Welzijnszorg een heel behoorlijk bedrag heeft opgebracht: niet minder dan 2 830 euro! Dat blijft de moeite waard! Dank je wel!

 

BRUGGE IS OLTIED SCHOANE

Het is ons welbekend: wijlen Willy Lustenhouwer zong dat met volle overtuiging over 'zijn Brugge'! En terecht. Brugge blijft erfgoed, nu ook als mogelijk impact op ons Parochiaal Centrum. Na de periode van de ene pastoor per parochie, in ons geval priester Johan, rees de vraag: en nu, wat met dat prachtige, ruime, complexe centrumgebouw dat zelfs federaal of nog meer kan zijn?

En zeg nu niet: 'Maar dat is toch eenvoudig? Een (ouderwetse?), voor de hand liggende 'parochie'-zaal voor vergaderingen en zeker voor de traditonele, eigen werkgroepen. Discussie en ruimte gesloten!'

Gelukkig is er een bijzondere werkgroep grondig bezig met de vraag: hoe dit optimaal gelegen, met alle voorzieningen gebouwde uitnodigingsgebouw dat nog meer mogelijkheden inhoudt, omvormen tot een multireligieus, multifunctioneel en waarom ook niet multiraciaal en multicultureel aantrekkings- en ontmoetingscentrum?

En zo groeide de opvatting om met enkele geïnteresseerden van zowel het parochieteam als met enkele al dan niet verantwoordelijken van dit gebouw met enorme, toekomstige mogelijkheden naar Brugge te gaan waar ene Sofie Verscheure een eigen woordenwinkel creëerde in de Oostmeers in Brugge.

Wij moeten het toegeven: een dergelijke dame vol inspiratie, unieke ideeën, frisse creaties, waar ga je die 'sterke' vrouw vinden? Ga eens naar haar winkel. Op het eerste gezicht zou je denken: oei! Hoe klein! Maar naarmate je de locatie vollediger kunt bekijken: maar liefst drie winkelruimtes met een aparte creatieve invulling en zelfs daar nog bij: een bijzondere aparte stille ruimte voor doopsels, ...

Wat een inspiratie! Zo'n frisse wind! En wat een speciale Bijbelse invulling! Een ongelooflijke, verrassende aantrekkingskracht! En ... dat willen wij toch in deze saaie (?) wereld die zoveel opzijzet: geloof? Samenhorigheid? Gemeenschap? De Kerk? God? Liefde? Is dat niet totaal voorbijgestreefd? Hoe dat waarmaken? En toch: wij blijven ijveren en zorgen voor een Bijbelse totstandbrenging van ons christelijke geloof, vooral naar buiten toe! Breek uit! Wij hebben een kernverhaal dat elke ziel tot daden zou bewegen voor het heil van de mensheid, de evennaaste, niet enkel voor het hiernumaals.

Als je eens iets speciaals wilt voor om het even wat, uniek, fris, inspirerend, dat blijft nazinderen en dat je toch dagelijks wilt zien of lezen: de woordenwinkel van Sofie Verscheure in de Oostmeers in Brugge! (N.v.d.r.: wij hebben geen aandelen.)

Sofie was zo goed om ons ook naar de nieuwe pastorie vlak bij de ook al speciale Magdalenakerk te begeleiden. Ook deze, niet voor de eucharistievieringen toegankelijke kerk met een bijzondere invulling, is het bezoeken waard, al was het maar als voorbeeld voor de toekomstige kerkgebouwen die zullen worden gesloten en een andere bestemming vragen.

Ook die nieuwe pastorie, door leken-vrijwilligers overgenomen en volledig door hen, ook financieel, als nieuw en inspirerend gecreëerd, stemt ons tot nadenken over de toekomst van ons parochiaal centrum.

Eén ding is nu al zeker: wij willen van ons uniek, centraal gelegen parochiaal centrum proberen een echte aantrekkingspool voor zovele mensen en activiteiten maken. Grondig erover nadenken, er de nodige tijd voor nemen en zo veel mogelijk mensen uitnodigen om dat te realiseren.

Heb je interesse? Wil je inspraak? Heb je ideeën? Kom dan naar de eerste bijeenkomst op donderdag 19 februari om 19 uur in ... natuurlijk, het parochiaal centrum ( = PC).

 

VEERTIGDAGENTIJD

Wil je zo veel mogelijk de voorziene activiteiten van de vastentijd kennen en meevolgen? Bewaar dan de folder die je onlangs in je bus kreeg. Je bent voor alles hartelijk welkom. Wil je een bijkomende, verrijkende steun daartoe? De vastenkalender wordt in iedere kerk van de federatie te koop aangeboden aan de prijs van 2,50 euro. Voor elke dag een moment van bezinning en verdieping.

 

AGENDA

- Aswoensdag 18 februari: er is een federale viering om 19 uur in Sint-Jan. Erna sober maal.

- vrijdag 20 februari om 19.30 uur: pianiste-componiste Dévayani met eigen werk en improvisatie.

- zondag 22 februari om 16.30 uur: meditatief muzikaal moment (vrije bijdrage). (H)mmm!

- vrijdag 27 februari van 14 tot 17 uur: een heerlijk kopje koffie; hoek Sionstraat-Lange Steenstraat,

voor een vrijwillige bijdrage t.v.v. Broederlijk Delen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten