woensdag 18 februari 2015

K+L 4: doopsel/vormselwandeling


ZATERDAG 24 JANUARI: AL WANDELEND KENNISMAKEN MET HET VORMSEL

Peter en meter van onze kandidaat-vormelingen: zou het niet verrijkend en verdiepend zijn als ze allemaal samen met de catechisten als voorbereiding de algehele betekenis van het vormsel onder de loep nemen? Het vergde van de werkgroep een heuse voorbereiding!
Je moet het altijd zo praktisch en doenbaar mogelijk bekijken: waar verzamelen? Het werd de parking van Hoeve Ten Couckx, vanwaar ze allen samen naar de kapel van het AZ (je weet wel: aan de nieuwe kliniek, vlak bij de Marionetten) trokken.

Daar gaf catechist Pascal uitleg over de betekenis en de symbolen van het doopsel. Je zou nu zeggen: 'Doopsel?' Het gaat toch om het vormsel! Maar ... met wat hulp van de vormelingen, de peters en de meters kwamen ze er al snel achter dat het vormsel vrijwel hetzelfde is: vervang water gewoon door olie.

In de stille ruimte van de grote kliniek, aan de andere klant van de 'Wall of Compassion', gaf catechiste Christiane een woordje uitleg over het verloop van de namiddag: bij iedere stop kregen ze een 'vrucht van de Geest': dit is iets waaraan je ziet dat je in de goede Geest leeft. En er zijn er heel wat: deugden die we moeten proberen te praktiseren = in het totaal twaalf maar we nemen ze niet allemaal. Ze begonnen met een verhaal over de eerste vrucht voor hen: geduld. De peter van Lucas begon het verhaal voor te lezen van Tobit en Tobias, die net als zij met hun wandeling op stap gingen met ene Azarias (zie verder).
En dan was er even paniek toen ze in een klaslokaal binnen moesten! Gelukkig kwam er al vlug een geruststellende boodschap: coördinator Piet had de boterkoeken, de cecemel en de koffie al klaargezet. Fijn en hongerstillend! Na het verhaaltje van Tobit en Tobias was het tijd voor de blinddoek-proef: je peter/meter moet je vertrouwen. Iedere vormeling legde geblinddoekt het bochtige parcours zonder blutsen of builen af. Proficiat! En zo gingen ze via het geboortebos, het meertje en de Libel over de E17. Stilaan ging de zon onder en bereikten ze de vijver voor de kapel van Rodenburg: en Christiane zag dat het goed was.

In de kapel was Ruach, de zachte wind van de Geest al aan het flakkeren  Deken Geert sloot af met de apotheose van Tobit en Tobias: Azarias was een beschermengel, zoals ook je meter of peter. Enkele vormelingen lazen een gebedje voor. Een kruisteken is een hele opgave: op het tabernakel (dat kastje waarin de wijn en de hosties bijgehouden worden) staan er dan ook drie: in de naam van de Vader, de Zoon en de heilige Geest.
Deken Geert legde uit dat de taak van een peter/meter zich niet beperkt tot een cadeautje met Nieuwjaar, maar dat peter/meter ook hun vormeling helpen om te groeien in christelijk geloof met als kern dat God oneindig van je houdt! Geef maar nu en dan eens een flinke knuffel om dat te tonen. Dat was nu wel een echt ontroerend moment: de vormelingen en meter/peter die elkaar eens goed vastpakten. Tot slot gaf Christiane nog twee opdrachtjes: een fluobandje voor de peter/meter om daarin een wens te schrijven en een woordpuzzel om de laatste vrucht van de Geest te vinden.
Het was een fijne namiddag: bedankt aan al wie er was, aan de lieve mensen van Don Bosco en Marke van wie ze de gebouwen mochten gebruiken en natuurlijk hartelijk dank aan de catechisten en aan deken Geert die alles in goede banen leidden! Voor het parochiaal team is dat weer eens een onontbeerlijke werkgroep die elk jaar opnieuw onvervangbare geloofsinspanningen levert!

Meer beelden vind je op http://www.sintmaartenkortrijk.be/vormcat/marionetten15.htm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten