vrijdag 28 november 2014

KL49: Sint Cecilia - Telentenjacht KWD - november in Magdalenawijk - bijbellezen


HET SINT-CECILIAFEEST VAN ONS KOOR 




22 november: het naamfeest van de patrones van alle muziek, Sint-Cecilia. Pro Ecclesia kijkt uit naar een zondag zo dicht mogelijk bij die datum om dubbel feest te vieren, te beginnen met een bijzondere eucharistie. De voor de hand liggende datum viel dan ook op 23 november. Samen met de liturgische werkgroep en voorganger Marc wordt gezocht naar de ideale combinatie van teksten en liederen want het is ook de zondag van Christus-Koning.

We zetten sterk en uiterst ritmisch in met Ich will den Herrn loben. Wat later volgt een traditioneel kyrie. Een krachtig, uitbundig gloria uit de Mis voor Volksrefreinen van Kris Wittevrongel klinkt van op het (d)oksaal waar wij die ruimte graag delen met onze talentrijke organist, Dirk. Met liederen en teksten wordt ook de nodige eer en aandacht besteed aan Christus, Koning van het Heelal. De betekenis ervan wordt door priester Marc in de homilie verrijkend uitgediept. De viering eindigt met alweer een duidelijke boodschap als het lied Hine ma tov (Zie hoe tof het is om te leven als broeders en zusters samen; n.v.d.r.: een vrije en aangevulde vertaling)) driestemmig en met overtuiging wordt gebracht: zie op http://youtu.be/plW4740zInQ
 


Voor het tweede deel van het feest gaat het naar Goed ten Houte in Kortrijk, een prachtige, landelijke locatie voor een lekkere maaltijd. Iedereen was zowel met het eten als met de uitgekozen plaats heel tevreden. En elk jaar wordt aan de koorleden de kans gegeven om voor ontspanning te zorgen. Daar begint Hilda zowaar na het hoofdgerecht met een ludieke act in een sappig dialect als ze met haar gsm dialogeert met een vriendin over haar bezoek bij de gynaecoloog. Het is absoluut lachen geblazen met de simpele, verdraaide termenweergave van de consultatie bij de vrouwendokter.

Een lied met een aangepaste tekst mag niet ontbreken. Ondervoorzitter Luc brengt ons een vermakelijk, eigen gedicht en brengt na het dessert zijn jaarlijkse muziekquiz aan elke tafel. Er waren twee uitblinkers: Beatrijs, de vriendin van bestuurslid Anton Florin, en André Isaac die uiteindelijk de fles champagne won met een precies antwoord op de schiftingsvraag.

Dit feest geeft ons ook de gelegenheid om alle koorleden hartelijk te danken voor een welgevuld jaarprogramma en de uitstekende en onophoudelijke muzikale inzet!

 


TALENTENJACHT BIJ DE KINDERWOORDDIENST
Op zondag 16 november trokken de 12 kinderen van de kinderwoorddienst op talentenjacht. Na het aanhoren van de parabel van de talenten werd het woord talent toegelicht. Wist er iemand dat de originele betekenis van het woord talent een grote hoeveelheid geld was? Nadien gingen de kinderen op zoek naar hun eigen talenten. Voor sommigen een niet zo gemakkelijke zoektocht. “Tja, waar ben ik eigenlijk goed in?”.Maar vrij snel kwamen de suggesties:  Ik teken goed, ik kan goed zingen, ik kan goed voetballen, ik zorg graag voor anderen, ik maak vlug vrienden, ik kan goed lezen, ik kan goed organiseren … De kinderen konden poppetjes knippen en daarop hun talenten schrijven. Aan de voorkant dit is mijn talent en aan de achterkant: aan dit talent werk ik. Talenten kan men goed of slecht gebruiken. Slecht gebruiken is uiteraard fout maar niet gebruiken is ook niet goed. Als iedereen zo zijn steentje bijdraagt, doet wat hij kan, wordt er gebouwd aan een betere wereld.

 

GUN ME ÉÉN STER IN DE DONKERE NACHT DIE TOT DE MORGEN MET MIJ GAAT

November. Wij herdenken onze dierbare overledenen. In de Magdalenawijk (van aan de kluifrotonde tot einde Marksesteenweg, ...) wordt er elk jaar in het Magdalenalokaal een uitnodiging voor een bijzondere gedachtenisviering in de bussen gestopt door de postdragers.  Speciaal worden de overledenen van de laatste mis tot de nieuwe datum herdacht maar ook alle anderen van ervóór. Roger Deberdt zorgt ook nog eens voor een misfolder. Hij selecteert altijd verrijkende, passende liedteksten zoals I need you van Ilse Delange en Vanaf vandaag van Rob Denijs. Maar onze bekende West-Vlaming Willem Vermandere komt met zijn De meditaties ook aan bod.

Het evangelie verkondigde Jezus' levensboodschap: het verhaal van de Emmaüsgangers, uiterst toepasselijk. Voorganger, priester Luc, gaf een homilie die het thema op een veelzeggende wijze uitdiepte. Op het einde van de viering vergeleek hij deze mis met zo'n 30 aanwezigen met de bijeenkomsten van de eerste christenen, ook in kleine groepen maar heel intens en absoluut waardevol. Wat zou het ons geloof en de beleving ervan versterken en er ons de kans toe geven als er meer wijkvieringen bij bepaalde gelegenheden ook elders zouden plaatsvinden!

AGENDA
Donderdag 4 december: Bijbellezing. Om 14.30 uur in het Parochiaal Centrum (bovenzaal) en om

20 uur in het Magdalenalokaal (Marksesteenweg).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten