woensdag 5 november 2014

K+L46 : Allerheiligen - Allerzielen - MMM


 
ALLERHEILIGEN

Pro Ecclesia begon de intense viering met een eenstemmig lied maar met een vierstemmig refrein. De tekst van de eerste strofe is een prachtige weergave van het heel sterke geloof van de heiligen. Een toonbeeld voor ons allen.
De heiligen ons voorgegaan, hebben hier niets verworven
maar zijn aan 't einde van hun baan als vreemdeling gestorven.
Maar zij geloofden dat Gods hand die hen tot daar geleid had,
in 't beter, hemels vaderland een plaats voor hen bereid had.
Geprezen zij Zijn naam. Hij deed hen veilig gaan!
Kom, zingen wij tesaam met alle heilligen.
Dat die heilige voorgangers actueel nog een groot impact op ons hebben, getuigen de volgende woorden uit de derde strofe:
Zij spreken en getuigen nog om ons geloof te sterken.
Eén woord verandert in het refrein:
Hij doet ons veilig gaan! Nog altijd.
(T. Muus Jacobse en m. Willem Vogel.)
Priester Luc was voorganger én predikant. Met zijn altijd ontvankelijke duidingen wees hij erop dat heiligen hier op aarde mensen waren zoals jij en ik. Zij deden gewoon hun uiterste best om Jezus en de Bijbel te volgen.

 
ALLERZIELEN

Ook deze eucharistieviering was heel intens, diepzinnig. Een echte uitnodiging en beleving om onze dierbaren te herdenken. Het is al heel veel jaren een waardevolle en resultaat gevende traditie om de families van de overledenen van november van het vorige jaar tot Allerzielen nu, uit te nodigen.
De viering werd nog versterkt door de van toepassing zijnde liederen door de voorzangers, instrumentaal gesteund door de viool en het kistorgel.
In de loop van de mis worden de kaarsjes in de mooie, witte houders aangestoken die dan licht uitstralen. Op elke kaarsenhouder staat de naam van een overledene. Alle namen van het voorbije jaar worden vermeld, ingeleid door een gebed. Na de viering krijgt elke familie de houder mee naar huis.
Priester Marc, die voorganger was, verving de homilie door een eigen poëtische ontboezeming waaruit vele aanwezigen kracht putten: de hoop en het geloof overtreffen uiteindelijk de dood, de pijn, de machteloosheid en de langdurende pijn. En zo zong hij om te eindigen: Dan nog, dan nog klamp ik mij vast aan Jou …
                                                                

Heel wat gelovigen bleven in de onthaalruimte van de kerk gezellig napraten bij een glaasje waar alweer het feestcomité garant voor stond. In deze novembertijd hoort daar een lach, vreugde maar evenzeer de verwerking van verdriet bij.

MMM

Voluit heet het: Meditatief Muzikaal Moment, uitgaande van vzw Orgelkring Kortrijk. De altblokfluit zette het heel toepasselijke thema solo in met: Midden in de dood zijn wij in het leven.
Het heeft al een lange voorgeschiedenis met o.a. een vertaling door Luther, een versie van Thomas Cranmer en met een echo ervan in een gedicht van Rilke. De al genoemde Muus Jacobse zorgde voor de muziek met liefst zeven variaties.
Ook de ons bekende Pachelbel kwam voor orgel aan bod met zijn Ricercare, ons feilloos gebracht door Dirk Blockeel. Kon Dirks favoriet ontbreken? Dat zeker nooit en terecht! Ook voor ons is Bach dé grootmeester. Zo konden we een preludium en fuga beluisteren en daarna de altaria: Mein Jesu, ziehe mich nach dir uit cantate 22. Daarbovenop kwam er dan nog een eerste deel uit de triosonate in d. Het Bachprogramma eindigde met een koraalbewerking.
Heel lovenswaardig was de creatie van onze huisorganist met Schlussstück, een lied voor altstem, viool en hobo op het voorziene gedicht van Rilke. In de altijd voorziene brochure van Dirk was niet alleen de Duitse tekst van het gedicht weergegeven maar ook de vertaling ervan door wijlen  priester-dichter Roger Verkarre. Heel opmerkelijk en uiterst toepasselijk: de viool speelde nogal vaak pizzicato, bedoeld als een klok die ons vertelt dat de ons toegemeten tijd niet eindeloos is. Ten slotte was er ook nog de triosonate van de Duitse klavecinist Christoph Schaffrath.
Alles piekfijn en gedetailleerd navertellen is niet te doen. De oplossing daarvoor is: zelf komen luisteren naar deze prachtige, inhoudsrijke, unieke melodieën. Dat kan opnieuw in onze Sint-Maartenskerk op zondag 23 november om 16.30 uur stipt n.a.v. Christus-Koning.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten