woensdag 3 december 2014

K+L 50: in verwachting - een eerste kaarsje - 13 december


IN VERWACHTING



Voorganger in de eerste adventsviering, priester Luc, had als thema van zijn homilie ook verwachting, waaronder blijde verwachting. Een echtpaar, een koppel, ze verwachten een kindje. Dat duurt negen maanden eer het kindje er is maar die tijd is vol verwachting, vol hoop met het vooruitzicht op die blijde gebeurtenis. Zo is het vier weken wachten op de geboorte van Jezus.

Het sierlijke, rijzige doek achter het altaar spreekt duidelijke taal met de woorden van Jesaja die ons ook de oeroude tekst van het rorate bezorgde. Rorate caeli de super et nubes pluant justum waarvan er een vrije vertaling in het adventsmisboekje voorzien was: Neerdalen als dauw uit de hemel, als regen uit zware wolken zal de gerechte.

Jean Mattelaer sprak in naam van zovelen toen hij bevestigde dat de aanwezigen dit prachtige lied in het Latijn enorm op prijs stellen en het in elke advent onmisbaar vinden. Jean, die zo dikwijls in onze kerk te zien is, onder meer als waakzame waarnemer. Dat wees waakzaam is het altijd terugkerend refrein in de advent. En elke collecte in deze tijd tot Kerstmis is voor Welzijnszorg: armoede uitsluiten want sociaal onrecht treft nog altijd 1 op 7 mensen in ons land. Niet te geloven.


Daarom zingen wij in elke viering van deze maand: Dat een nieuwe wereld komen zal waar brood genoeg en water stroomt voor allen.

Het vaste offerandelied De tafel der armen (t. H. Oosterhuis en m. A. Oomen) kan het niet intenser en uitdagender weergeven:

Wat in stilte bloeit, in de luwte van tuinen,
onder de hete zon, op de akker,
heeft Hij bestemd voor de tafel der armen.
Aardekracht, zonkracht is Hij, licht in mensen.
Dat wij elkaar verblijden en doen leven,
brood van genade worden, wijn van eeuwig leven.
Maar die niets hebben, wie zal hen hieraan deel geven?
En die in weelde zwelgen en van niets weten,
wie zal hen naar gerechtigheid doen verlangen?
Aanschijn der aarde, wie zal jou vernieuwen?
Hij die alles zal zijn in allen, heeft ons bestemd om,
aarde, jouw aanschijn te vernieuwen.
 
Meer foto's vind je op http://www.sintmaartenkortrijk.be/liturgie/30nov14.htm

EEN EERSTE KAARSJE
            


Hoe zien de kinderen in de aangepaste woorddienst de advent? Welk thema werken ze uit? Maar eerst: wat is de betekenis van advent?

De advent is een tijd van wachten”, zegt mijn juf. Maar wie wil er nu graag wachten? Dat is toch niet leuk? Wachten bij de tandarts of bij de kassa van de supermarkt. Als ik wacht, verveel ik me dood… Op deze eerste advent werd de eerste kaars van de krans in de sacristie aangestoken met het licht van de grote krans in de kerk. Bereidwillige kinderen genoeg om het licht aan te steken! Dit jaar gaan de kinderen van de kinderwoorddienst mee in de verhalen van Robby.

Robby heeft in zijn klas kinderen die het niet breed hebben, ja, die zelfs héél arm zijn. Zo arm zelfs dat ze geen afzonderlijke kamer hebben om hun huiswerk te maken en dat ze binnen handschoenen moeten aandoen omdat er ook geen geld is voor verwarming! Het lijkt wel een spinnenweb van problemen. Elke week wordt een deeltje van de paraplu ingekleurd. De paraplu die dit jaar centraal staat bij het thema van Welzijnszorg: Iedereen beschermd tegen armoede? Zit iedereen veilig geborgen onder de levensparaplu? Elke week mogen de kinderen ook een klein parapluutje meenemen naar huis in de kleur en met het themawoord van de week. Die eerste kleur was paars en deed ons denken aan het symbool voor bezinning, inkeer, voorbereiding.
          
 

AGENDA ZATERDAG 13 DECEMBER

16 uur: kerstprelude in de kapel van het begijnhof met Pro Ecclesia; gratis toegang.

19 uur: concert ten voordele van De Kier

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten