maandag 17 november 2014

NIEUWSBRIEF 6


NIEUWSBRIEF 6 Sint-Maartensparochie Kortrijk  15.11.2014



Met vrede gegroet en gezegend met

licht: voor wie zoeken in de stilte naar een vuur voor hart en handen.
Met vrede gegroet en gezegend met

licht: voor wie roepen om vrede, van gerechtigheid dromen.
Met vrede gegroet en gezegend met

licht: voor wie wachten in vertrouwen dat de liefde zal blijven.
Met vrede gegroet en gezegend met

licht!
Openingstekst uit het Te Deum op 11 november

PAROCHIEFEEST



De liturgie was met zorg voorbereid en die bezieling was tijdens de feestelijke viering voelbaar bij de voorganger, het koor en de lectoren. Daarna aanschuiven aan de feesttafel. De tijd van de glorieuze feesten in het PIH is verleden tijd. Maar de sfeer heeft nog niets aan hartelijke gezelligheid ingeboet. Dat is na al die jaren nog niet veranderd. Getuige daarvan wie na jaren afwezigheid de draad terug opnam. Anderen waren er dan weer voor de eerste keer bij en voelden zich meteen op hun gemak. De rode wijn werd dit jaar op juiste temperatuur uitgeschonken, de groentjes daarentegen verdroegen nog een snuifje zout en peper. Het feestcomité liet zich niet uit zijn lood slaan toen de vaatwasser het begaf en ook niet toen de percolator weigerde dienst te leveren. De traiteur stond geamuseerd te kijken naar dat enthousiaste teamwerk. Rond 17.30 uur was in de zaal nog nauwelijks te merken dat daar een groep van vijftig mensen had getafeld.

Een relaas van feestelijke bijeenkomsten ontsnapt moeilijk aan clichés en positieve uitlatingen, toch doen we een poging om nog iets anders te vertellen.

Er was bij voorbeeld de spijt dat iemand die had gehoopt nog te kunnen aanschuiven door een misverstand naar huis was teruggekeerd. We voorzien nochtans altijd een lege stoel voor de gast die onaangekondigd aanklopt. Tegen kwart voor zes keerden enkele medewerkers terug naar de kerk voor de avondviering. In tegenstelling tot wat men zou denken helemaal geen anticlimax na de feeststemming van de voorbije dag. De ingetogen sfeer, eigen aan de avondmis, is troostend en helend voor enkele aanwezigen. Dat leiden we af uit de korte verhalen bij een

handdruk na de viering .En wat verder in de zijbeuk blijven twee dames rustig zitten keuvelen. Ze hebben alle tijd ….. Als er maar verbondenheid te voelen is.


 
TERUG NAAR BELGIE

Momenteel loopt op Canvas een reportagereeks ‘ Weg van België’. In de eerste aflevering bezoekt Phara de Aguirre
een gezin in Kosovo dat enkele maanden geleden na een uitputtende asielprocedure definitief uit ons land werd uitgezet. De verhalen van de uitgebluste kinderen het gezin heeft twee meisjes en een jongen grijpen naar de keel. Anderhalf jaar geleden probeerden ook wij het besluit van de minister om de familie Faiz het land uit te wijzen te beïnvloeden. Die beslissing laat diepe sporen na, bij de familie en ook bij diegenen die toen als een leeuw gevochten hebben.

Een van hen was An Buggenhout. Ook zij was sterk onder de indruk toen ze de reportage bekeek en worstelt met vragen.


Het lijkt inderdaad wel een copy/paste van het verhaal van de familie Faiz. Zij wonen nu in Oefa, dat is een industriestad in Basjikirostan in de Oeral, zo'n 1500 km van Rusland. Het sneeuwt er al en de temperatuur ligt er rond het vriespunt. Af en toe stuur ik ze een berichtje via Facebook. Ik vind dat niet zo eenvoudig. Doe je er goed aan om hen te laten weten dat ze in België niet vergeten zijn of is het net beter dat niet te doen om geen wonden open te rijten? Het is moeilijk dat in te schatten, zo op afstand.



We ontkennen niet dat het asielbeleid een complexe opdracht is maar we hopen dat het werk van Phara vruchten afwerpt en de verantwoordelijken aanzet om schrijnende situaties als deze te vermijden

 
 HERDENKING VAN DE OVERLEDENEN VAN DE MAGDALENAWIJK

Roger Deberdt nodigt de mensen van de Magdalenawijk uit om op
19 november om 19 uur de overledenen van de wijk te herdenken in het Magdalenalokaal. Dit gebeurt tijdens een eucharistieviering. Het is de enige keer dat men nog op die manier samenkomt.

De levendige wijkwerking van 35 jaar geleden ontsnapt niet aan de veranderende trends in de samenleving en de levensstijl van de huidige bewoners. Roger omschrijft beknopt op welke manier de bewoners er nu, in 2014 samenkomen.


‘In hetzelfde lokaal komen wekelijks op dinsdag senioren samen om kaart te spelen. Dit initiatief is ongeveer 35 jaar
geleden gegroeid onder impuls van de parochie. Toen kwamen er uitsluitend mensen uit de wijk samen. Nu is de kaartnamiddag verruimd ook voor anderen. Zo blijft er een groep mensen samenkomen, die naast het kaarten ook aandacht hebben voor elkaars verhaal. In de wekelijkse bijeenkomsten worden allerlei feesten op een eenvoudige manier gevierd. Op Kerstmis en Pasen is er een korte bezinning. Medewerkers zetten zich in om het zo gezellig mogelijk te maken.

In hetzelfde lokaal komen mensen viermaal per jaar samen om de Bijbel te lezen. Ook dit initiatief groeide vanuit de
w
ijkwerking in het verleden. ‘
EN WIL JE WETEN WAAROM?

Er zullen altijd wel arme mensen zijn, maar… Hoe komt dat toch. Waarom slagen we er niet in om in ons rijke landje
ieder van het noodzakelijkste te voorzien? Je hoort dat armoede zelfs bij ons groeit. Dat steeds meer mensen onder de armoedegrens dreigen te vallen. ‘Sociale onderbescherming’ noemt Welzijnszorg dat. Knooppunt vroeg, in samenwerking met ACV, Welzijnszorg, Vives en het Postuniversitair centrum van de Kulak aan Dr. Wim Van Lancker (Centrum Sociaal Beleid Universiteit Antwerpen) om, vanuit zijn onderzoek en deskundigheid, op zoek te gaan naar passende antwoorden. Op dinsdag 25 november kan je om 19u30 het resultaat beluisteren op de Campus van de Kulak, E. Sabbelaan 53 te Kortrijk. € 2 ter plaatse te betalen en je krijgt daar ook nog een drankje voor. Inschrijven via e-mail: sander.deflo@beweging.net.


VOOR ALS HET KOUDER WORDT

23 november10.30 uur (locatie : Arenatheater Schouwburg)

aperitiefconcert met KVE, gratis aangeboden aan de sympathisanten



23 november16.30 uur (Sint-Maartenskerk)

Barokmuziek van onder meer J. S. Bach ter gelegenheid van
het feest van Christus Koning. Instrumenten: Dirk Blockeel (kistorgel), Mieke De Lauré (cello), Justin Glorieux (altviool). Zang: Pieter De Praetere (altus).


28 november20 uur

Willy Verplancke stuurde naar de redactie een uitnodiging voor de
4de editie van de wijndegustatieavond ten voordele van Medihulp op vrijdag 28 november 2014, in het WZC Sint-Jozef, Condédreef, 16. Er worden een 8-tal wijnen (aan democratische prijzen) ter degustatie aangeboden.

Kris Vermael, directeur WZC St.Jozef en Biezenheem, is die avond gastspreker, met als
onderwerp ‘wijnen en religieuzen’

Tussendoor worden aangepaste hapjes geserveerd.

Met de feestdagen in het vooruitzicht een ideale gelegenheid om de wijnkelder aan te vullen, om als geschenk cadeau te doen,....

Wie niet aanwezig kan zijn maar toch een bestelling wil plaatsen kan dit via de website na 28 november (www.medihulp.be)



30 novembervanaf 14 uur in het Concertgebouw te Brugge

Finale van het provinciaal koorfestival. Het Kortrijks Vocaal Ensemble dingt mee. Meer info: muziek@west-vlaanderen.be


4 december

Bijbellezen

met Roger. Om 14.30 uur in het parochiaal centrum en om 20 uur in het Magdalenalokaal.


13 december19.00 uur

Wanneer het buiten kouder wordt, zoeken we de warmte binnenin. Dat stemt ons wat zachter en milder. Dat is dan
ook de juiste ingesteldheid om je door volgende uitnodiging te laten ‘pakken’. De Kier moeten we hier niet meer aan jullie voorstellen. Deze VZW wil de deur alvast altijd op een kier laten voor wie elders zo vaak de deur tegen de neus krijgt. Jaarlijks proberen we in deze kerstperiode een actie te houden die ons wat financieel ondersteunt. Op zaterdag 13 december om 19u is er een heus Kerstconcert ten voordele van ‘de Kier’ in onze Sint-Maartenskerk. Het kinder- en jeugdkoor ‘KLIK-KLAKS’ van Heule brengt er hun muzikale kerstwensen, samen met het MARC MATTHYS ENSEMBLE die er de sfeer in brengt met LIVE JAZZ; Een volwassene betaalt €20. Min 12 jarigen betalen €10. U kunt ook een steunkaart kopen van €10 (of meer). Dank je wel!



NEEM DEEL AAN DE ONLINE-BEVRAGING OVER LEVENDE GELOOFSGEMEENSCHAPPEN

Het IPB, het interdiocesaan overlegorgaan van de Vlaamse katholieke Kerk, werkt aan een project ‘Levende geloofsgemeenschappen’. Via een brede bevraging willen ze zoveel mogelijk leden van geloofsgemeenschappen in
Vlaanderen beluisteren over hun huidige gemeenschap en over de gemeenschap waarvan zij dromen. Ze willen er ook beleidsadviezen aan koppelen voor de bisschoppen en plaatselijke verantwoordelijken van gemeenschappen.

Wij roepen u dan ook op om de onlinebevraging in te vullen. Ze loopt tot 30 november op www.gelovenbeweegt.be .




 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten