zaterdag 15 november 2014

K+L47 : Sint-Maarten - 11 november - ChristusKoning+SintCecilia


HEEL DE DAG WAS HET FEEST!



 
De feestdag van onze patroonheillige Sint-Martinus valt natuurlijk op 11 november maar om praktische redenen vieren we dat dubbel met een aangepaste eucharistie én een parochiefeest  op de zondag die het dichtst bij die datum aansluit. Zoals je verder zult lezen: 11 november was het Te Deum voorbehouden aan onze kerk en hoe moeten we dat dan combineren? Misschien eens over nadenken. In sommige streken komt voor de kinderen niet Sinterklaas maar wel Sint-Maarten.
                                            
Tijdens de mis prijkt het mooie, waardevolle, oude beeld van Sint-Maarten dicht bij het altaar.

Ons parochiekoor werd uitgenodigd om de mooie viering vocaal te ondersteunen met natuurlijk meer dan één mogelijkheid voor de aanwezigen om mee te zingen. Het koor dat beneden zong, dicht bij de bidkapel, wenste meer verlichting om de partituren te kunnen lezen want de bollampen hangen te hoog daarvoor. En bij het trio Jules, koster Filip en André ging er een licht op om dat heel praktisch en met de minste moeite op te lossen: de spot aan het zwarte hekken. Hartelijk dank daarvoor! Een praktisch belichtingsplan in onze kerk dringt zich meer en meer op. Misschien kan dat op het financieringsplan voor 2015 staan?
                              
Na deze weldoende eucharistie ging het met de ingeschrevenen naar het Parochiaal Centrum om verder te vieren. Het is een heel werk voor het feestcomité om al de dag ervoor de zaal optimaal klaar te zetten. Niet enkel de plaats van de tafels maar ook het voorzien van drank en aperitief en het bestellen van de feestmaaltijd. Dat laatste gebeurt uiteraard al vroeger. Mimi heeft die vaardigheid in zich om de tafels telkens weer mooi en volgens het seizoen te versieren. Alles verliep heel vlotjes. Het eten was absoluut lekker, er was zeker voldoende, ook van het dessert. We 'jeunden' ons, we zagen vrienden en kennissen weer bij een gezellige babbel. Dat het alweer zo tof was, hebben we vooral te danken aan het heel vlijtige feestcomité. Laten we dat niet onderschatten: zij moesten ook klaarstaan om op te dienen want het eten werd enkel gebracht. Zij deden de rest. Laten we hen daarvoor van harte dankbaar zijn!

 

HET WAS UNIEK

11 november, 11 uur. Ditmaal was het heel bijzonder om een reden die we de laatste tijd al zo dikwijls hebben gehoord: 100 jaar geleden ... Het is absoluut nodig dat we dat blijven herdenken:

nooit meer oorlog al was het 22 jaar later weer zover! Het zou misschien helpen als we dergelijke herdenkingen ook in het Midden-Oosten konden ervaren en in alle landen of gebieden waar de oorlog nog een kans krijgt, nog bezig is. Zal er dan altijd ergens oorlog zijn?

Al voor de woorddienst plaatsvindt, zijn er voorbereidingen: Pro Ecclesia zingt samen met begeleider-organist Dirk de speciaal geselecteerde liederen door. En tegen dat het elf uur wordt, komen vooraanstaanden, politici en genodigden met harmonies, de oud-strijders, voorzien van vlaggen en eretekens, de kerk vullen, samen met heel wat mensen die daarvoor de nodige aandacht blijven hebben. En deze speciale keer was er meer volk dan anders.

Ditmaal was er zelfs een vieringsfoldertje voorzien om de gehele woord- en zangdienst te kunnen meevolgen. Koster Filip las met zijn welluidende stem een passende inleidende tekst:

Met vrede gegroet en gezegend met licht.

Deken Geert vervolgde met het openingswoord en -gebed. Lector van dienst, Nicole, nam de heel toepasselijke lezing op zich. Heel duidelijk en met de juiste accenten die de inhoud nog beter lieten uitkomen. Een vertaling van het heel beroemde gedicht van John McCrae mocht niet ontbreken: In Flanders Fields, door meer dan één dichter in onze taal weergegeven. De liturgische werkgroep van Sint-Maarten had van deze woorddienst echt werk gemaakt. Het was fijn dat ook deken Geert het licht op groen zette voor een bijzondere dienst met unieke gebeden maar ook treffende liederen gezongen door het koor. We beperken ons tot:

Ik zie de hemel opengaan, de aarde in het licht

van mensen die elkaar zien staan, Gods eigen aangezicht. (T. Van Opbergen, zetting Pieters/Biels).

Ich will den Herrn loben. (Telemann). Uiterst ritmisch, krachtig, een- en vierstemmig.

Hine ma tov (t. Psalm 133 en m. Marc Van den Broeck). Een combinatie van Hebreeuws, Latijn en Nederlands.

Te Deum (een verwerking van Wittevrongel): Nederlands, afgewisseld met Latijn.

Besluit: een heel intense, uiterst toepasselijke woorddienst waarvoor elke werkgroep zich totaal heeft ingezet! De lof over het geheel achteraf was terecht unaniem.

 

23 NOVEMBER

Heel kort: ons koor Pro Ecclesia zal ook van die eucharistie iets bijzonders maken. We vieren Christus-Koning maar het koor wil dat combineren met het Sint-Ceciliafeest dat rond die datum plaatsgrijpt. Kom en zie en luister en zing mee!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten