vrijdag 28 november 2014

KL48: Zr.Magdalena - IPB - Kerk in Nood



ZIJ WAS EEN HEILIGE ONDER ONS

We hebben er inderdaad een tijdje over moeten laten gaan en kregen tot onlangs meer gegevens over Zuster Magdalena (Marie-José Lapauw) die ons op 30 september in de gezegende leeftijd van 96 jaar ontviel. Zij werd op 15 januari 1918 in Marke geboren en is op 12 augustus 1940 geprofest in de Kortrijkse congregratie van de zusters van O.L.V. van Bijstand.

De verschillende functies in haar leven getuigen van totale, volgehouden dienstbaarheid op heel wat locaties: hulp in was en strijk, huishoudelijk werk, portierster, onderhoud van de gebouwen, toezicht werkpersoneel. Toen ze dan uiteindelijk met pensioen ging, was het om zich opnieuw ten volle, nu als vrijwilligster, dienstbaar te stellen in de Sint-Maartenskerk en –parochie voor allerlei sociaal werk dat ze volhield tot in haar 87ste levensjaar! In dat jaar, 2005, werd ze dan opgenomen in het rvt De Pottelberg.

Met dank aan Greet Verhenne die het zo verwoordde:

Wie voor tien jaar terug regelmatig in de Sint-Maartenskerk kwam, kende ongetwijfeld Zuster Magdalena: 33 jaar lang was zij trouw aanwezig in het Kelderke Gods van de St.-Maartenskerk. En van het een kwam het ander... Toen Zuster Begijn - verantwoordelijk voor de kaarsenverkoop in het Kelderke Gods- ziek werd, nam Zr. Magdalena met genoegen deze taak over. Maar al gauw ontdekte zij dat dit engagement veel meer omhelsde dan enkel het verkopen van kaarsen. Zr. Magdalena werd de toeverlaat van mensen in 'miserie'. Die miserie nam ze 's avonds vaak mee naar huis en bad er in haar kloostergemeenschap ter intentie van die mensen die ze tijdens de voorbije dag ontmoet had. Ze nam haar opdracht ter harte en de St.-Maartenskerk werd een beetje 'haar' kerk. Zoals men haar vroeger in de school van Bijstand 'la maîtresse d'ordre' noemde, zo zorgde ze ook voor de netheid in de kerk: koper en zilver poetsen, bloemen verzorgen, stoelen rechtzetten, dweilen, …Zr. Magdalena kon enthousiast over haar engagement vertellen, maar durfde ook te zeggen dat het niet altijd even gemakkelijk was. De wintermaanden waren koud, kil en donker in de grote kerk, maar de warmte vond ze in de ontmoetingen met mensen, vaak wanhopige mensen voor wie Zr. Magdalena soms een laatste lichtje betekende. Op de vraag of ze het zou herdoen, antwoordde Zr. Magdalena: "Het is nooit een 'corvee' geweest. Ik heb het altijd met hart en ziel gedaan. En vooral, het vertrouwen in God van zovele mensen gedurende zovele jaren heeft mijn eigen geloof alleen maar sterker gemaakt." Ze kon honderden verhalen vertellen over het lief en leed van mensen die het Kelderke Gods eenmalig of herhaaldelijk kwamen opzoeken, maar de meeste hield zij liever besloten in haar hart.

Ook Bart Pieters was vol lof over Zr. Magdalena die hij terecht ‘een heilige’ noemde. Via algemene overste, Zr. Godewende, en Zr. Agnes Lapauw vergaarde hij het eerste deel van deze rubriek maar ook wat volgt:

Zr. Magdalena getuigde altijd van een absolute dienstbaarheid in haar gemeenschap. Als vrijwilligster in de St.-Maartenskerk was zij de steunpilaar voor talloze mensen van heinde en verre die haar hun groot en klein verdriet kwamen toevertrouwen. In de H. Hartkliniek was zij meer dan 30 jaar vrijwillige hulp in de verpleging, elk weekend en in de vakantieperiodes. Laten we tot slot er nog aan toevoegen: ziekenzorg, ook ’s nachts, gehandicapten, jeugdkampen, privéhulp bij zieken, eenzamen, families in nood, vreemdelingen. En … veel verborgen en in stilte! Zij had een grote interesse voor mooie, grote gebouwen zoals abdijen, voor belangrijke evenementen in de stad en in heel het land waar ze – op haar eentje – naartoe trok. Boven alles: een mens van gebed.

Een heilige die we uiterst dankbaar zijn, is onlangs van ons heengegaan. Hartelijk dank, Zr. Magdalena, voor een gelovig, christelijk leven in woord en daad!

Mijn dank gaat welgemeend uit naar zovelen die deze waardevolle bijdrage hebben mogelijk gemaakt.

 

ONZE MENING WORDT OP PRIJS GESTELD

Het IPB, het interdiocesaan overlegorgaan van de Vlaamse katholieke Kerk, werkt aan een project ‘Levende geloofsgemeenschappen’. Via een brede bevraging willen ze zo veel mogelijk leden van geloofsgemeenschappen in Vlaanderen beluisteren over hun huidige gemeenschap en over de gemeenschap waarvan zij dromen. Ze willen er ook beleidsadviezen aan koppelen voor de bisschoppen en plaatselijke verantwoordelijken van gemeenschappen.

Wij roepen u dan ook op om de onlinebevraging in te vullen. Ze loopt tot 30 november op www.gelovenbeweegt.be .

 

KERK IN NOOD

Ziehier een uittreksel uit de brief aan deken Geert:

Kerk in Nood, Oostpriesterhulp vzw, Abdij van Park 5 in 3001 Leuven, dankt de parochiegemeenschap van Sint-Maarten voor de collecte van 259,51 euro die zij tijdens de preekactie mocht inzamelen. Dit geld zal gebruikt worden voor pastorale projecten van Kerk in Nood over de hele wereld. Kerk in Nood dankt u voor uw steun en rekent op uw blijvend gebed.

Geef ons uw adres en u ontvangt meer info over Kerk in Nood. Giften vanaf 40 euro voor sociale projecten van onze vzw Hulp en Hoop zijn fiscaal aftrekbaar.

IBAN BE11 4176 0100 0148 en BIC: KREDBEBB

Naam en voornaam:

Straat:

Postcode en gemeente:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten