donderdag 23 oktober 2014

K+L 44: ontbijt, kennismaking en opnamemis - muzikaal moement


ONTBIJT, KENNISMAKING EN OPNAMEMIS VAN ONZE VORMELINGEN

Zaterdag 18 oktober al werd de zaal van het parochiaal centrum klaargezet voor een uiterst belangrijke dag erna: kennismaking met de kandidaat-vormelingen, hun familie en de catechisten tijdens het ontbijt aan de drie lange, versierde tafels. Er zijn immers ook drie vormselgroepjes.

Jaja, de verantwoordelijke van deze werkgroep, Piet Verdiere, nam van elke nieuwe vormeling een foto, niet enkel voor de fotozuil in de linkerbeuk van onze kerk maar ook voor een latere publicatie in Kerk en Leven. Maar dan eerst: de lekkere pistolets of boterkoeken met chocomelk of koffie bij een gezellige babbel.
                                                  
Kort voor 10 uur nam gids Bart de ouders, broers en zussen mee op verkenning rond en in de kerk in een blauwe nazomerlucht. De vormelingen maakten kennis met elkaar, met de hun toegewezen catechist, maar ook met de gewoontes en de voorwerpen in de kerk. Zo was het al snel 11.15 uur: tijd om ‘in stoet’ met de acolieten en priester Marc naar de eerste rij te gaan.
                                           
Het werd een warme, blije viering met een mooi getuigenis van Flora Gouem, een jonge vrouw uit Burkina Faso. Ze kwam als 19-jarige illegaal naar België en dat was niet gemakkelijk. Je hebt geen rechten, geen school, je bent niemand. Maar haar geloof in God en Maria hield haar recht tot ze uiteindelijk geregulariseerd raakte en naar school kon. Ze heeft nu werk als administratief medewerker bij de mutualiteit en volgt haar laatste jaar boekhouden. Verwonderd over de lege plaatsen en de ‘saaie missen’ met te weinig samenzang en dansen (!), riep ze tijdens haar homilie iedereen op om andere mensen rondom ons (kind, collega, familie, ...) te vertellen hoe blij we mogen en moeten zijn met ons geloof. Met haar enthousiasme en mimiek gaf ze alvast het goede voorbeeld: de vormelingen en de andere kerkgangers luisterden geboeid. Dat bleek ook uit het applaus achteraf. Flora was het beste voorbeeld om van het nieuwe jaarthema Deel ons verhaal te getuigen.
                                            
Estée sprak in naam van de vormelingen:
Jezus, hier zijn we!
Op andere zondagen zitten we nu misschien voor de tv of zijn we nog onderweg van het voetbal of de turnkring maar vandaag zijn we hier.
Wij vinden het belangrijk: Jij leert ons te leven als toffe mensen
om echt gelukkig te zijn en om andere mensen te ontmoeten en gelukkig te maken.’
                                      
Catechist Pascal beaamde:
Beste vormelingen,

 door dit kruisje aan te nemen, zeggen jullie:
dat jullie niet alleen aan jezelf, maar ook aan andere mensen zullen denken;
dat jullie tijd willen maken om te bidden maar ook om samen met andere mensen te vieren,
dat jullie veel voor Jezus en de mensen willen doen.
                                
Toen priester Marc vroeg:
‘Zijn jullie bereid om dit kruisje te dragen als een teken van jullie bereidwilligheid
om te leven naar het voorbeeld van Jezus?,’

antwoordden alle vormelingen uit volle borst:

Ja, dat willen wij doen!
In de kring spraken ze ook de geloofsbelijdenis uit.

Bij het Onzevader hieven de vormelingen in kinderlijk vertrouwen hun handen omhoog (= de orantenhouding). Zoals een kindje naar zijn moeder reikt, zo gaven ze hun vertrouwen in een goede God aan. We wensen catechisten en vormelingen een boeiende tocht naar het vormsel: ‘ik ben vormeling en daar ben ik trots op!’

Hoofdverantwoordelijke, Piet Verdiere, heeft drie schitterende, trouwe catechisten: Christiane Van Maele, Rika Remmerie en Pascal Desmet. Het parochieteam is bijzonder blij dat zij telkens weer op hen kunnen rekenen.
Meer beelden vind je http://www.sintmaartenkortrijk.be/vormcat/opname14.htm hier

 

MUZIKAAL MOMENT KORTRIJK

Op zondag 2 november vindt in de Kortrijkse Sint-Maartenskerk om 16.30 uur stipt een meditatief muzikaal moment plaats. Het thema ‘leven en dood’ staat in het teken van de liturgie van die Allerheiligen-Allerzielentijd en sluit mooi aan bij de bladval van de herfst.

Een klein maar fijn barokinstrumentarium treedt die dag aan: violist Justin Glorieux wordt bijgestaan door de Zwitserse hoboïste Julia Fankhauser en (huis)organist Dirk Blockeel.

Altus Pieter De Praetere staat in voor de prachtige altaria met hobo en continuo uit Bachs BWV 22, en voor een liedcyclus over ‘Midden in de dood zijn wij in het leven’ (Z.J. 906). Bij dit laatste werk wordt hij geassisteerd door Karen Oberfeld (sopraan en blokfluit), Filiep Vercruysse (bas) en de al genoemde instrumenten. Verder op het programma staan onder meer composities van Pachelbel (orgelsolo) en Christoph Schaffrath (triosonate).

Een vrije bijdrage wordt aanbevolen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten