zondag 14 september 2014

K+L 38 : startviering - bijbellezen


UITNODIGING VOOR DE ALGEMENE STARTVIERING

Ja, de scholen zijn opnieuw gestart en binnenkort ook de hogescholen en de uniefs. Ook de herfst is ermee gestart al hebben we in de eerste helft van september nog mooie, rustige, zonnige dagen gehad. Graag meegenomen. Toch vallen al heel wat bladeren van de bomen. Dat is echt vroeg. Maar de tuiniers en de groenspecialisten beweren dat juist dat goed is voor de bomen, een lange herfst?

Kunnen de bomen dan misschien langer rusten en meer kracht opdoen?

Laten we ook niet vergeten dat de congés voorbij zijn. Kortom: zogoed als allen start(t)en opnieuw. Op zondag 21 september willen wij om 11.15 uur allemaal het nieuwe werkjaar met een eucharistische viering starten. Onze (nieuwe) acolieten deden dat al traditioneel de zondag ervoor.

Nu gaat het dus om een startviering van alle werkgroepen samen met alle parochianen. Onze seniorenwerkgroep, Jaïrus, die een heel groot hart heeft voor zieken, ouderen, eenzamen, wil dit jaar meedoen aan deze algemene start. Het is dus duidelijk dat alle leden of geïnteresseerden, ook van Jaïrus, hiermee uitgenodigd zijn. Het kadert in het geheel, zeker met het oog op een latere pastorale eenheid.

Laten we dit allemaal gezamenlijk vieren, ook na de mis. We nodigen dan ook iedereen uit op ons eerste kerkcafé, een gezellige nababbel na de voorbije (vakantie)maanden.
 
BIJBELLEZEN
In de loop van ongeveer 30 jaar Bijbellezen zijn er al heel wat Bijbelboeken gepasseerd. Het boek Openbaring bleef echter dicht. Misschien uit angst voor het vreemde genre. Nochtans kreeg dat boek in de loop van de tijd heel wat aandacht. In de wereld van de kunst kende het boek Openbaring een grote aantrekkingskracht. Anderzijds is de inhoud van dat boek ook erg misbruikt om gelovigen angst aan te jagen, rampen te voorspellen. Hoe dikwijls werd bijvoorbeeld het einde van de wereld niet voorspeld aan de hand van cijfermateriaal uit dat boek?
In de eerste Bijbellezing van het nieuwe werkjaar willen we ons verdiepen in dat boek. In het begin ervan lezen we: ‘Gelukkig is wie dit voorleest, en gelukkig zijn zij die deze profetie horen en zich houden aan wat gezegd wordt. Want de tijd is nabij’(1,3)
De inhoud van dit boek is geschreven in een bijzonder literaire genre, namelijk de apocalyptiek = het einde van de wereld en de komst van het koninkrijk Gods. Het is een taal vol beelden en symboliek. Het is een literair genre dat veel gebruikt werd in ongeveer 200 voor en na Christus. In die tijd verschenen heel wat apocalyptische geschriften. Denk bijvoorbeeld aan het boek Daniël. Ook andere Bijbelboeken hebben hoofdstukken of boodschappen in een apocalyptische taal. Voor Joden en christenen was een dergelijke taal geen hinder of niet raadselachtig.
Voor christenen vandaag ligt deze taal niet onmiddellijk in het gewone taalgebruik.
Volgens heel wat exegeten is het boek Openbaring het meest Joodse boek: het is een mozaïek van oudtestamentische zinnen, allusies en beelden.
De boodschap van het boek dat verpakt is in een reeks van visioenen wil christenen uit die tijd aansporen om trouw te blijven aan hun geloof. Het is een realistisch boek dat niet verdoezelt dat christen-zijn in een maatschappij van macht en rijkdom geen gemakkelijke opdracht is.
In de tijd van keizercultus was een christen een tegendraads burger die weigerde aan de keizer goddelijke macht toe te kennen. Openbaring bevat een boodschap van bevrijding en overwinnende gerechtigheid: God krijgt het laatste woord. Het boek eindigt met het visioen van een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Ook al is dat boek niet geschreven voor christenen van de 21ste eeuw, toch is de boodschap relevant, ook voor onze tijd.
Het boek begint met 7 brieven naar 7 gemeenten van christenen uit Klein-Azië.
De auteur laat de Heer een oordeel uitspreken over deze christenen, (hoofdstukken 2-3)
Vanaf hoofdstuk 4 beginnen de visioenen. Dikwijls begint een hoofdstuk dan ook met de woorden: ‘Ik zag …’
In de Bijbellezing belichten we de brieven aan de 7 gemeenten en selecteren we een drietal hoofdstukken uit de reeks visioenen. Welke boodschap bezitten deze hoofdstukken voor ons christenen, vandaag? De strijd van het boek Openbaring tegen onrecht, onderdrukking en machtswellust heeft nog niets van haar actualiteit verloren. Het is een boek met een politieke, sociale en religieuze visie. Het sluit op een waardige wijze de Bijbel af. Deze begint immers met het verhaal van het verloren paradijs (Gen. 2) en het boek Openbaring belooft een herschepping van de aarde’ als een herwonnen paradijs.
Wie in de wereld en de boodschap van het boek Openbaring wil thuiskomen, is welkom op:
   donderdag 2 oktober in het Parochiaal Centrum (Nedervijver 5) om 14. 30 uur
   donderdag 2 oktober in het Magdalenalokaal (Marksesteenweg 50A) om 20 uur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten