maandag 1 september 2014

K+L 36: Banneux - Duinbergen


NAAR BANNEUX

 



Ziehier een uittreksel uit het dagboek van twee kernleden van het Jaïrusbestuur, Dora Sap en Cecil Ghekiere, samen met zr. Hilde (Jaïrusmedewerkster) en zr. Hadewijch naar de bedevaartplaats Banneux.

Op zaterdag 16 augustus vertrokken zij vanuit Kortrijk met 7 bedevaarders van de federatie Groeninge. Dat zij niet alleen waren, getuigt de organisatie van het vervoer: niet minder dan zes bussen uit West- en Oost-Vlaanderen. Je zou je kunnen afvragen of een bedevaart nog wel zin heeft.

Het antwoord van mgr. De Kesel, die op maandag de eucharistieviering heel treffend verzorgde, liet er geen twijfel over bestaan: “ Spijts onze geseculariseerde gemeenschappen, heeft deze bedevaart zeker een heel grote betekenis voor elke zieke, voor gezonde en Maria-minnende gelovigen; het brengt iedereen dichter bij ons en bij God.”

Onder een grijs wolkendek en bij hevige wind, die ons telkens opnieuw elkaars kaarsen deed aansteken, hielden we toch de avondwake in de kaarskensprocessie. Bijna iedereen trotseerde de kou. Ook de mensen in rolwagens verdienden een pluim, alsook de vele begeleiders en medewerkers.

De laatste dag beleefden we met iedereen ook weer een ingetogen bezoek aan de bron, met het opschrift: Steek uw handen in dit water en de zegen van O.L.Vrouw zal deze handen begeleiden. Wat zeker telkens weer opvalt, merkte Dora Sap, die reeds voor de 35ste keer op rij (!) meegaat, is de samenhorigheid van elke aanwezige, of het nu zieken, gezonden of hulpverleners zijn. Chris Deconinck besloot in zijn afscheidswoord:  “O.L.Vrouw zal tevreden zijn van daarboven als ze jullie ziet, en zeggen: “Ze deden het uitstekend, die gasten uit Vlaanderen”.

En zo togen we na vijf dagen op woensdagavond huiswaarts met vernieuwde energie, opgedaan bij O.L.Vrouw van Banneux.

 

WE ZONGEN IN DUINBERGEN

 

Jaren geleden vroeg Jan Maes, broer van de ons bekende Jo, tijdens een kerkcafé aan dirigent Carlos van Pro of we niet bereid waren om ook eens in Duinbergen te komen zingen. We waren zeker enthousiast! Het ging om een zondagsviering om 11 uur in de kerk van de H. Familie.

Dat is allemaal zo goed meegevallen dat we op zondag 24 augustus al voor de negende keer aan de beurt waren. De sympathieke pastoor, Willy Snauwaert, die zelf een mooie stem heeft, is een goede vriend van priester Johan De Keyzer. Wat de kerk zelf betreft: je zou kunnen zeggen dat het om een moderner kerkgebouw gaat, speciaal voor de talrijke toeristen. Inderdaad: heel veel mensen in de kerk, dikwijls helemaal vol. De eucharistie is natuurlijk in het Nederlands maar sommige delen worden ook in het Frans en in het Duits gelezen. Een van de lectoren is ons allen welbekend: de ex-topman van de VRT, Cas Goossens, die licentiaat Germaanse is.

We mogen het zeggen: de koorleden hebben echt hun best gedaan om ook nieuwe liederen te brengen. Het werd in zijn totaliteit een intense, mooie viering. De pastoor biedt ons dan daarna een glaasje aan. We kunnen er dan een dag aan zee van maken. Het weer zat absoluut mee: een zon-dag!

Na het eten nog een fikse wandeling en/of een terrasje doen. We zijn onze sponsor, Jan en zijn vrouw Ine, heel dankbaar dat we elk jaar in de tweede helft van augustus naar Duinbergen worden uitgenodigd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten