dinsdag 29 april 2014

K+L 19: invorm@17 - vormsel - Andreaskantorei


ZIJ ZIJN IN VORM!

Het is al jaren aan de gang: de andere vorm van het vormsel, nl. de lange weg ernaartoe, die Invorm@17 werd gedoopt. Inderdaad: het gaat om een engagement om na jaren voorbereiding en vorming te wachten tot je zeventien bent. Dan beslis je om gevormd te worden. In onze kerk zijn we al toe aan groep zes.

Op zaterdag 26 april, om 13.30 uur was er een speciale viering voor die zeven jonge mensen om hun engagement uit te spreken. En als je dan ziet en hoort hoe die feestelijke viering tot volle leven kwam, dan zeg je: die kandidaat-vormelingen van Invorm@17 waren absoluut in vorm!

Heel duidelijke, aansprekende engagementen werden door alle zeven verwoord. Conclusie: die lange weg hebben wij doelbewust gekozen. Wij willen eerst Jezus en God beter leren kennen, naar de bron van ons geloof gaan, groeien in geloof samen met onze gemeenschap, met ouders, vrienden. Wij wensen ook eerst tot een toffe én gezellige groep uit te groeien, echte vrienden worden. En na al die jaren zullen we met al die opgedane kennis en ervaring kunnen besluiten: wij willen gevormd worden.

De sfeer in de viering was: jeugdig, enthousiast, feestelijk. Het gaf een trots gevoel en terzelfder tijd rijpte in alle andere aanwezigen een diepgaande waardering voor deze jonge mensen die de kans tot dieper en overtuigder geloof – jarenlang - met beide handen willen vasthouden. Hoed af!

Ze gaan op tocht en maakten in het voorbije jaar al hun rugzak klaar waarin ze al drie symbolen staken: een lichtje, een zaadje en een draad. In naam van de ouders werd er nog een kruisje bij gestoken. De teksten en de liederen onderlijnden uitgesproken hun engagement:

Ik waag de sprong om te geloven

Span een draad

Na de viering ging het feest verder in het Parochiaal Centrum met een koffietafel en heel veel soorten gebakjes in een gezellige sfeer bij het nafeesten. Proficiat, lieve invormers! Blijf in vorm, wij staan achter jullie! Proficiat begeleiders en ouders!

 


ONTVANG DE GEEST, DE KRACHT VAN GOD

Over naar de dag erna: zondag 27 april in de mis van 11.15 uur voor de korte weg van het vormsel. Meer dan dertig kandidaat-vormelingen wensten na maanden voorbereiding door de vormheer, deken Renaat Desmedt, gezalfd te worden.

Ruben Bekaert nam op een overtuigde manier het welkomstwoord op zich. Toen hij ook de muzikanten verwelkomde, keek hij mooi terzijde naar hen toe. Een mooi(e) ‘ogenblik’! Zie ze daar dan staan, in een halve cirkel, vlak bij het altaar, in hun wit jezuskleed. De catechisten, hun begeleiders al die maanden, bleven ook nu ‘de hand boven hun hoofd’ houden, bij manier van spreken. En achter al die twaalfjarigen, de peters en de meters.

Vormheer Renaat boeide iedereen door zijn duidelijke, heel ontvankelijke homilie terwijl hij aan ‘peripatetisch’ onderricht deed: hij bleef niet ter plekke staan. Het werd een betekenisvolle uitleg van de twee kerngebaren: het kruisteken met chrisma op het voorhoofd van elke vormeling: Ontvang de Geest, de kracht van God en de handoplegging, ook door de peters en de meters als een gebaar van bescherming, geborgenheid. Na de zalving beaamden deze jonge mensen na de hernieuwing van hun doopbeloften, hun engagement met een heel ritmisch lied: Wij gaan in op uw aanbod, gesteund door de vrijwilligers van het koor.

Ook op heel wat andere ogenblikken kwamen de vormelingen zelf aan bod in hun feestelijke viering, hetzij met teksten, hetzij door mee te zingen, zoals bij het Afrikaanse Alleluia. Het swingende This little light of mine betekende – na het slotgebed van Taizé – het einde van een inhoudsvol vormelingenfeest! Hartelijk gefeliciteerd, vormelingen, ouders, grootouders, peters en meters en catechisten en pennenvrienden! Met dank aan vormheer Renaat en allen die tot dit resultaat hebben bijgedragen in deze viering maar ook daarvoor!
 

Tot zondag 11 mei op de dankviering om 11.15 uur!

 

MUZIKALE UITNODIGING

Op zaterdag 31 mei om 14.30 uur concerteert de Andreas-Kantorei uit Hildesheim onder leiding van Bernhard Römer. Kathedraalorganist Ignace Michiels staat voor de begeleiding en enkele solonummers in. Er worden composities gebracht van Nicolai, Van Nuffel, Schubert en Reger. De toegang is gratis maar een vrije bijdrage wordt aanbevolen.

In onze Sint-Maartenskerk gaat het er werkelijk feestelijk aan toe op Pinksteren zelf. Om 15 uur van deze 8ste juni zal het pinkstervuur hoog oplaaien met drie feestelijke cantaten van J.S. Bach. Het Kortrijks Vocaal en Instrumentaal Ensemble onder leiding van Wim Verdonck staat voor zoveel geestkracht borg. Ook hier is de toegang gratis. Wie, als voorbereiding op dit concert, wat meer inzicht wenst te krijgen in die wondere wereld van de Thomascantor kan op dinsdag 27 mei om 19.30 uur terecht in het Muziekcentrum voor een lezing door organist Dirk Blockeel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten