dinsdag 15 april 2014

K+L 17: Palmzondag - Tournemire


EEN TERUGBLIK OP PALMZONDAG

Het was niet zomaar een zondagsviering. Het werd een diep ingrijpend beleven en meeleven met de figuur van Jezus maar ook met de teksten en de muziek. Het door verschillende lectoren (Nicole, Christine en Luc V.) sereen voorgelezen lijdensverhaal werd heel toepasselijk ‘onderbroken’ door prachtige Bachkoralen, gebracht door een gelegenheidskoor van geoefende zangers o.l.v. Alain Verfaillie en de erbij behorende, professionele instrumentalisten. Huisorganist Dirk ontbrak natuurlijk niet. Ook de aanwezige gelovigen konden mee helpen zingen.

De kinderen van de aparte woorddienst hadden intussen de palmpaasstok mooi versierd en toonden die uiteraard op het einde van de viering bij de processiestoet na de zegen.

 

MUZIKAAL HERDACHTEN WIJ …

een ons op het eerste gezicht minder bekende componist, Charles Tournemire, uit Bordeaux afkomstig, die 75 jaar geleden overleed. Hij had het geluk met de Engelse weduwe, Alice Taylor, te kunnen huwen. Zij was zodanig rijk dat ons Frans muzikaal buitenbeentje geen speciale opdrachten nodig had om te overleven. Dat neemt niet weg dat hij op een vrijere manier waardevolle pianowerken en vooral unieke orgelwerken creëerde.

Zo mochten wij op zondag 13 april de begenadigde luisteraars zijn van de in deze veertigdagentijd uiterst toepasselijke Sept Chorals-Poèmes d’Orgue pour les sept dernières paroles du Christ, de zeven laatste woorden van Christus.

De luisterrijke, eerste drie zinnen werden verrijkt met een dansbijdrage, de Passacaglia in d, van Dietrich Buxtehude, een fenomenaal knap gestructureerde variatiereeks die dicht aansluit bij de chansontekst die de choreografie als uitgangspunt nam: drie gracieuze, jonge, Franse jongedames (het gezelschap Insolit’a danse) brachten heel sierlijk de nodige dansbewegingen bij die heerlijke muziek.

Nog was dat niet het einde: de laatste vier ‘zinnen’ werden professioneel door de twee organisten ten gehore gebracht: Vincent Tinencourt en Airy Magnien.

Er waren heel wat dankbare toehoorders voor dit alweer uniek en gratis aangeboden concert!

Noteer de volgende datum voor de Bachcantaten: Pinksteren, acht juni, om 15.00 (!) uur maar de week ervoor, op zondag 1 juni, is er al een eerste, ook niet te missen orgelbespeling op het voorziene uur = 16.30 uur. Aarzel  niet; Kom gewoon!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten