donderdag 24 april 2014

K+L 18 : PASEN

OP WEG NAAR PASEN


De Goede Week is voor ons, christenen, een drukke en beklijvende week. Ze vangt aan met Witte Donderdag als federale viering in Sint-Jan want in het centrum bezet de paasfoor alle ruimte, ook die om te parkeren. Volgt dan Goede Vrijdag waar om 15 uur in elke kerk een kruishulde of kruisweg plaatsvindt en ’s avonds eindigen we die memorabele dag met een federale viering. Ditmaal was O.L.Vrouw aan de beurt met gezangen door Laudate Dominum en met het hele lijdensverhaal.
 

Ook de paaswake, in onze kerk om 21 uur op Stille Zaterdag, is een viering die lang blijft nazinderen. Het begin alleen al is aangrijpend: zovele gelovigen die in het donker en in alle stilte in de sacrale ruimte aanwezig zijn. Al snel is er dan het vuur, het onvolprezen licht dat via de paaskaars kan doorgegeven worden aan allen want intussen heeft ieder al een kaarsje.

Prachtig al die lichtjes, hoopgevend. De duisternis verdwijnt volledig. Heel mooie teksten, symbolen, rituelen komen aan bod en het KVE (Kortrijks Vocaal Ensemble) zorgt voor professionele, uitgekozen liederen waarbij ook alternerend op de aanwezigen een beroep wordt gedaan. De vasten gaat naar zijn einde: we klinken tijdens het kerkcafé en snoepen een eitje tijdens een gezellige nababbel.

 


En dan is het Pasen!

Wie kijkt er niet naar uit na die veertigdagentijd? Het wordt vreugde, blijheid, met volle teugen genietend van de paasviering: licht, hoop, toekomst, verrijzenis. Je wilt het nooit missen. Vandaar dat meer mensen de weg naar de kerk vinden. Het doet deugd om zovele aanwezigen samen te zien. De lofzang, door het parochiekoor Pro Ecclesia op blije, overtuigende toon samen met het volk gebracht, geeft heel duidelijk het paasgebeuren weer:

U zij de glorie, opgestane Heer! En net zoals bij de paaswake is er een verplichtend moment voor alle aanwezigen om – nu als volwassenen - de doopbelofte te hernieuwen, te bevestigen.

Tot teken van geloof gaat iedereen naar voren om zich te tekenen met levend water. Op passende wijze wordt deze bijzondere viering luister bijgezet door de feestelijke tonen van het orgel, van de hobo en de viool. Het is schitterend, uitbundig, vreugdevol! En voor de laatste keer in deze lange periode krijgen we de kans om de armen uit Senegal te helpen met onze financiële bijdrage. Hoe kunnen we dit paasgebeuren beter uitzingen dan met de opdracht:

Kondig het aan: de Heer is verrezen! Alleluia! Christus leeft!

 

Paasgetuigenis vanuit de kinderwoorddienst

Het is hoopgevend dat ook de kinderen de kans krijgen om een doorleefde getuigenis naar voren te kunnen brengen. En zo geschiedde bij monde van René die het als volgt verwoordde:

Lieve Jezus,
Waw, het is Pasen, de veertigdagentijd is voorbij.
In de kinderwoorddienst werkten we tijdens deze periode met de symbolen : zand, water, stenen en vissen. Op die manier stapten we week na week naar Pasen toe…
Het was een periode waar wij ons extra ingezet hebben, of toch geprobeerd hebben om dat te doen, wat niet altijd makkelijk was.
We schonken extra aandacht aan de mensen - uit Afrika en dichtbij - die het minder goed hebben. In de Bijbel staat dat Jij vandaag “verrees uit de doden!”
Hoe dat kan, begrijp ik niet. Het is en blijft een wonder.
Weet je, Jezus, ik vind het fantastisch dat Jij er altijd bent voor mij.
Voor om het even wat, mag ik bij Jou aankloppen.
Ook al zie ik Jou niet, Jij luistert naar me. Altijd.
Dank je wel Jezus, omdat Jij bij mij blijft.
Dag Jezus, een zalig hoogfeest.
Dag Jezus, heel veel liefs!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten