zaterdag 10 mei 2014

K+L 20: Nieusbrief -Bart Pieters


DE NIEUWSBRIEF

Het moet minstens twee jaar geleden zijn dat Bart Pieters zich als eerste een vurige verdediger en voorstander toonde voor een parochiale Nieuwsbrief.van Sint-Maarten. De bedoeling was om ander nieuws te brengen dan dat van de mededelingen tijdens de eucharistie en ook niet hetzelfde als bijvoorbeeld in het parochieblad. Dat kan familiaal nieuws zijn of om het eens anders te zeggen: Wist je dat?

Die driewekelijkse nieuwtjes werden vooral elektronisch doorgestuurd aangezien de parochie beschikt over heel wat e-mailadressen maar ook elke geïnteresseerde kon zijn mailadres doorgeven. Bovendien werd de brief uitgeprint zodat ook kerkgangers zonder elektronisch adres, ook die van andere gemeenten, een kans tot lezen kregen.

Zoals je in de volgende bijdrage kunt vernemen, heeft Bart ervoor geopteerd om functies buiten onze parochie en federatie op zich te nemen. Bart en teamlid Muriel waren de hoofdredacteurs van dit stilaan zeer gegeerde, onmisbaar geworden, plaatselijke laatste nieuws. Je kunt wel denken, beste lezer en geïnteresseerde, dat met het wegvallen van Bart, er een wachttijd zou zijn om ervoor te zorgen dat wij die leemte zouden opvullen. Eén ding is nu al zeker: die zo belangrijke Nieuwsbrief komt terug maar het wordt wellicht iets voor het volgende werkjaar, dus september. En zo willen wij bij deze gelegenheid uitweiden over het afscheid van Bart.

 

BART PIETERS NAM AFSCHEID

Om in de stijl van de door hem voorgestelde Nieuwsbrief te blijven: wist je dat Bart aan zilver toe was met zijn 25 jaar lange inzet voor onze parochie? Hij was een gedreven, overtuigde medewerker maar wel als vrijwilliger, dus zonder verloning. En op verschillende domeinen.

Zijn stokpaardje was de liturgie waarmee hij al begonnen was bij de vorige pastoor, Johan De Keyser.

Wat was er dan zo bijzonder aan die liturgische uitdagingen, elke week opnieuw? Het werd een dankbaar voortbouwen op wat met pastoor Mark Delrue en medepastoor Frans Verhaeghen werd begonnen: het unieke gegeven van de liturgische werkgroep waar men tot ver buiten Kortrijk naar opkeek. Bart is hen daarvoor uiterst erkentelijk en kon rekenen op een voortzetting met een eigen accent en kans tot hertaling met pastoor Johan De Keyser. Een erfenis om te koesteren! Neem daar dan nog de eminente lectoren bij die zich daarin absoluut konden weervinden en dat tot uiting brachten. En: de fijne en uitgebreide acolietenploeg o.l.v. Rita (Pollentier) en de samenwerking met de voorzangers o.l.v. Alain die met hun meer dan dertig zondagen het gros van de liederen verzorgden.

Barts interesse ging natuurlijk ook uit naar de ontwikkeling van een samen gedragen kerkmodel: de denkgroep die later parochieraad werd, waarvan hij bureaulid was en natuurlijk de al genoemde Nieuwsbrief. Je moet het toch maar doen om jarenlang ‘s zondags  aanwezig te zijn op de twee vieringen. En als het zijn beurt was om de homilie te brengen, dan was die doorleefd en ter zake maar ook aanzettend tot daden. Deze opsomming is niet limitatief maar hij had ook een grote aandacht voor de diaconie in onze Sint-Maartensgemeenschap. Bart wil uitdrukkelijk zijn erkentelijkheid en dankbaarheid meegeven voor wat in die 25 jaar werd gerealiseerd.

 

Wat nu, Bart?

Begin 2013 kreeg hij vanuit De Nieuwe Liefde Amsterdam (www.denieuweliefde.com) - het hoofdkwartier van Huub Oosterhuis sedert 2011 - de vraag om de activiteiten voor Vlaanderen te coördineren en de uitbouw van een dergelijk centrum in Vlaanderen voor te bereiden. Het behartigen van het enorme oeuvre van Huub Oosterhuis is een van zijn taken. Hij werkt nu dus voltijds voor de Nederlandse Stichting De Nieuwe Liefde en is de enige Vlaming in een ploeg van ongeveer 15 mensen waaronder enkele uitstekende jonge (vrouwelijke) theologen.

Daarnaast gaat hij uitvaarten voor en staat in voor alle auladiensten van Rouwcentrum Deseyne uit Harelbeke-Stasegem. Een aantal andere uitvaartverzorgers doet een beroep op hem voor hun auladiensten in eigen funeraria of in crematoria. Hij is ook ter beschikking voor andere vieringen. Het is een heel levensprogramma, een volle job!

Bart, al hebben wij tot nu gewacht om dit officieel kenbaar te maken, de waardering, de erkentelijkheid en de dankbaarheid van de voorgangers, het parochieteam, de leden van de parochieraad, de nog overblijvende bijna tweehonderd medewerkers van onze parochie en de zovele gelovigen van onze gemeenschap zijn er beslist niet minder om. Hartelijk dank voor die gouden inzet. Het ga je opperbest, met Gods zegen op al je wegen. En natuurlijk: tot ziens op de ene of andere gelegenheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten