donderdag 16 januari 2014

K+L 3 : Driekoningen - toekomst van de parochie


NIEUWS UIT DE KINDERWOORDDIENST
De titel van de viering ‘Openbaring van de Heer’, leek voor de kinderen vrij moeilijk maar al snel hadden ze door dat het driekoningenfeest hier centraal stond.
Na een korte inleiding - met verhalen over de vakantie en de pro’s en contra’s om opnieuw te starten met de schooldag van de dag nadien - was het tijd voor het verhaal van de dag en de toelichtingen errond. Maar vooral ook: het maken van een kroon!
Driekoningen en het verhaal: Matthias kende het helemaal vanbuiten! ‘De Wijzen volgden een ster aan de hemel tot bij de pasgeboren Jezus. Ze vertrokken nadien uit Betlehem om aan de wereld het blijde nieuws van de geboorte van Christus te melden.’ Alles werd haarfijn uit de doeken gedaan. Er werd zelfs nagedacht over wat de kinderen zelf zouden geven aan Jezus! De Wijzen heetten: Balthazar, Melchior en Caspar. Balthazar, met gele huidskleur, vertegenwoordigde Azië en bracht mirre mee. Caspar, de jongste, had een zwarte huidskleur, vertegenwoordigde Afrika en bracht wierook mee. De oudste, Melchior, had een blanke huid en vertegenwoordigde in die tijd Europa. Hij bracht goud mee.
Wist er iemand dat wierook  (‘wie’ + ‘rook’  is nog het beste te verstaan als Oudnederlands en komt van  (ge)wij(de) rook; wij, West-Vlamingen, weten wel dat de huidige ‘ij’ lang geleden als ‘ie’ werd uitgesproken!) afkomstig is van hars van de wierookboom, en mirre het hars is van de mirreboom dat vroeger gebruikt werd voor het balsemen en nu ook nog voorkomt in tandpasta en mondwater? De kinderen luisterden tijdens het maken van hun kroon, naar het verhaal van Mathis. Jasper en Arne: die gingen door weer en wind sterrenzingen. Maar eerst wilden ze met de opbrengst een reservevoetbal kopen! Hoe mooi: ze bedachten zich en stuurden uiteindelijk het geld naar een ontwikkelingsproject in Syrië! Prachtig! Proficiat!
Bij de quiz waren de jongens uitermate sterk. Wat een kennis! De meisjes werkten ondertussen rustig hun kroon af. De tijd was zo om. Koster Filip kwam ons alweer te vroeg roepen om ons opnieuw bij de geloofsgemeenschap te voegen.
(Met dank aan Isabelle V. voor dit waardevolle verslag.)

DE TOEKOMST VAN ONZE PAROCHIE(S) (SLOT)
Laten we het nog een laatste keer – voorlopig althans – hebben over de analyse van Kurt Ostyn. Deze marketingadviseur kreeg als opdracht de verslagen van onze werkgroepen om te vormen naar bruikbare richtlijnen voor een gezamenlijke toekomst met de parochies van onze federatie maar ook daarbuiten.
We kunnen natuurlijk niet alle conclusies hier breedvoerig weergeven. Hier volgen compacte richtlijnen:
- onderlinge verbondenheid
- de organisatie van de kerk mag niet belangrijker worden dan het organisme
- probleem: het conflict tussen de oude, statische organisatie, en de voortdurend in beweging zijnde organismen
- moraal: we mogen een organisatie (kerk) niet langer zien als een Eiffeltoren maar als een Atomium
- wij hebben een droom: dat de terechte kern van ons geloof mag verder leven. God heeft ook een droom met ons. Uw Koninkrijk kome, bidden wij
- laten we die droom bepalen en waarmaken
- zo veel mogelijk mensen moeten over die centrale droom bevraagd worden
- wil ook jij aan die verder te bepalen droom meebouwen?
- kerk mag niet zoals in de laatste eeuwen te veel Petrus zijn maar echt meer Jezus!
Tot welke uitvoerende groep behoor jij: doener, verteller of bouwer op de achtergrond?
Wij hebben iedereen nodig om onze droom te verwezenlijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten