donderdag 16 januari 2014

K+L 4 : Muriel - acolieten













M
Muriel, mooie, memorabele, markante mis voor je aanstelling tot teamlid op zondag 12 januari laatst om 11.15 uur.
Laten we eerst jou en je gezin voorstellen. Jijzelf deed al heel wat de voorbije twee jaar voor onze parochie en federatie. Je bent gebedsleider geworden en startte onlangs je eerste federale adventsgebedswaken, je werkt mee aan de ‘Nieuwsbrief’, je was alweer de spilfiguur voor het succesvolle ‘Sint-Maarten Zomert!’, je organiseert met anderen het ‘(H)eerlijke Ontbijt’, enz. We stellen dan telkens ook vast dat je een meesterkokkin bent. Verder gaan we niet: zoals deken Geert duidelijk maakte, bang om iets te vergeten of liever niet alles nu al vertellen.
Als we graag een foto van je voltallige gezin publiceren, dan is er ook een tweede reden: je echtgenoot, Jan De Loof, en je dochters Naomi en Rune, hebben alle drie ook al heel wat nuttig werk verricht in Sint-Maarten. Zij zijn voor jou en onze parochie een echte, blijvende en gewaardeerde steun.

U
U zijt wellekome! Ja, dat zongen we nog een goeie veertien dagen geleden. Vandaag wilden we even ‘u’zeggen maar we weten, jou kennende en afgaande op jouw schitterend geselecteerde misteksten, dat je nederig en bescheiden wenst te blijven, dat je liever niet op de voorgrond treedt. Vicaris Koen Vanhoutte, die het op prijs stelde om jou als teamlid te komen aanstellen op die zonnige dag, was zich daar ook van bewust: ‘Samen terecht even in het middelpunt staan maar zowel jij als ik zijn ons ervan bewust dat dit een momentopname is en dat het echte werk opnieuw na deze viering wacht.’

R
Rijkdom aan teksten: realistisch religieus voor deze aanstellingsviering en toch verheven.
Schitterend en doelbewust aangepast aan de eerste lezing ‘Een woord van de Heer voor zijn dienares’ en het evangelie dat wij nu eveneens zo hertalen ‘Dit is mijn geliefde dochter, in haar vind Ik vreugde.’ Jouw heel toepasselijk openingslied nodigde ons uit om met het koor en de talrijk opgekomen gelovigen te zingen ‘De vreugde voert ons naar dit huis waar ’t Woord aan ons geschiedt. God roept zijn Naam over ons uit en wekt in ons het lied’.
De nederigheid en de bescheidenheid klonken tastbaar  uit ‘Draag mij, God, in barmhartigheid, til mij op uit al mijn kleinheid. De vreugde werd dan weer een lofzang ‘Zingt van de Vader, van de Zoon en van de Geest!’
Een uiterst intense acclamatie, voor de hele geloofsgemeenschap‘Dat uw woorden in ons branden als een vuur voor hart en handen, als een licht voor ons uit’.’Onze toekomst in veilige handen.

I
Innig. Intens. Innerlijk bewogen. Een blijde intrede bij je aanstelling. Na een korte voorstelling van jou door medevoorganger, deken Geert, had je eens te meer een indringende tekst klaar waaruit ‘Voer mij naar de oase van Uw woord. Wees hier aanwezig, woord van lichtadem, licht van stilte.
Dan sluiten alle andere teamleden zich vreugdevol en fier bij jou aan. Je wordt in het team opgenomen dat jou al lang kent en waardeert. Eén woord blijft hangen: samen! We nemen slechts één strofe uit het lied ‘Als je weent, wil ik met jou wenen, met jou lachen als je lacht, vreugd’ en pijnen met jou delen, tot je weet: jij bent verwacht!’

E
Eenvoudig, eucharistisch, eensgezind, enig, bijna euforisch ‘Dat een nieuwe wereld komen zal waar brood genoeg en water stroomt voor allen.’ Tijdens die offerande bewijst je dochter Rune dat ze al heel wat verder gevorderd is met pianospelen. Aan de vleugel brengt ze ons twee sprankelende muziekstukjes. Tijdens het Onzevader klinkt herhaaldelijk onze wens ‘Maak alles nieuw.’ Het wordt dan een echt slotlied, een overduidelijke, compacte samenvatting van Muriels missie‘Mens voor de mensen zijn, herder als God, trooster voor groot en klein, zo lief als God.’ Na de intense viering was er voldoende ruimte voor heel wat hapjes bij een gesmaakte drank, ons aangebracht door het feestcomité. Dank je wel. We konden vreugdevol nieuwjaarswensen uitwisselen en ten volle nagenieten.

L
Last, but not least. Laatste viering van de zondag om 18 uur. Er zijn heel wat abonnees om het zo maar te zeggen. Daaronder gelovigen van verdere parochies. Wat was er nu nieuw? Het pas officieel aangestelde  teamlid, Muriel, had een nieuw idee: waarom ook niet eens denken aan een nieuwjaarsreceptie, een kans tot ontmoeting voor de gelovige kerkgangers van het late zondagsuur in Sint-Maarten? Een blijk van haar missie en blijde boodschap, gesteund door de andere teamleden en door andere medewerkers van onze parochie die graag die avondviering meemaken: de gezusters Roos en Veerle Herpelinck. Ze waren o zo dankbaar dat we eens samen konden praten bij een glaasje. We konden zelfs nieuwe contacten leggen.
Voor herhaling vatbaar!
Na deze lange, verrijkende en beklijvende eucharistievieringen, waren we wel moe maar hoopvol, blij verzadigd. Waarom dan niet afsluiten met een gezellig samenzijn bij een smakelijke maaltijd met het voltallige team en de partners? Zo geschiedde het.
Alleluia! Welkom, Muriel!

LATEN WE WEER VANAF A BEGINNEN
Acolieten. Onze misdienaars staan elke zondag ter beschikking om inderdaad dienaars te zijn, telkens weer, in onze parochie. We zijn hen daar bijzonder dankbaar voor!
Kunnen wij iets voor hen doen buiten de vieringen? Natuurlijk: we bewijzen onze erkentelijkheid ten volle op zaterdag 15 februari vanaf 19 uur bij een heerlijke spaghetti, in ons parochiecentrum.
Zij hunkeren naar onze terechte aandacht. Daar is maar één woord voor = komen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten