dinsdag 31 december 2013

K+L 2 : Kerstvieringen - U zijt wellekome - 12 januari

DE VOORBIJE KERSTVIERINGEN VERRIJKTEN ONS TOT IN HET DIEPSTE
Na de mooie en intense vieringen van de sterke tijd van de advent, werden wij in de kersttijd verwend met alweer een prachtig versierde kerk, een bloemenpracht, aansprekende en uitnodigende, tastbare beelden omgeven door kerstgroen en een rijzig doek met de onvergankelijke, alleszeggende tekst van Antoon van Wilderode: het voorbije en het hoopvolle, compact in één poëtische weergave. Daaruit: Wij geloven, het Licht van boven, is niet te doven. In een zetting van onze talentrijke huisorganist. Uniek toch?
Of er wel degelijk een liturgische invulling met klank en kleur en met een Bijbelse, blijde boodschap is voorzien in die kerstperiode? Het antwoord lees je hierna en op http://www.sintmaartenkortrijk.be/vormcat/kerst13.htm

DE MIDDERNACHTMIS
Als je vaststelt wie er allemaal meeviert, erbij betrokken is, dan wil je dat allemaal ten volle inademen en meenemen naar het diepste van jezelf: het ontroerende meezingen van de talrijke gelovigen, van het meerstemmige koor Pro Ecclesia aangevuld door de feestelijke orgelklanken, vier strijkers, een contra-alt. En: de liturgisch uitgekozen teksten, de symbolen, de kerk- en kerstgave, … Voorganger, priester Marc, bracht het Kyrie van Willem Vermandere. ‘Hoe’, hoor ik zeggen, ‘is het echt Willem die dat hier speciaal is komen zingen?’

KERSTMIS
Wat we lang geleden de ‘hoogmis’ noemden, is in onze kerk de eucharistie van 11.15 uur geworden. Nog meer volk dan tijdens de nachtmis. De kerk zat nu tjokvol. Ja, er moesten zelfs mensen blijven staan! Bijzonder en hoopvol: er waren heel wat kinderen wat voor een opgewekte sfeer zorgde, passend voor deze hoogdag.
We halen er een heel indrukwekkend moment uit: de offergang met kerstgave tot bij het Kerstekind. Iedereen voelde zich aangesproken. Neem daar dan de vier stemvaste dames-solisten bij, ondersteund door viool en orgel en je kon verzekerd zijn van een bijzondere viering met een heel sereen karakter. (Met dank aan teamlid Christine voor deze intense ervaring.)
Ten slotte is er de gezongen kerstavondviering van 18 uur.
Het was de beurt aan het koor van Joost Vanbrussel, nl. Gaudeamus Igitur. Koorzanger Gery Vandenbussche meldt ons het volgende:
Die o schoner dan de dagen, Kerstmis, werd dan afgerond met de klassieke 18 uremis.
De negen zangers van Gaudeamus Igitur die zich vrijgemaakt hadden, keken met stijgende verbazing naar het toenemende aantal bezoekers en... naar het prachtig versierde kerkgebouw ( dank je Jules en medewerkers ). Ook in deze viering ging deken Geert voor.
E.H. deken en de zangers begeleid door maestro Dirk Blockeel maakten er een smaakvol liturgisch geheel van. Zo eindigde in ware feestvreugde alweer een sterke liturgische dag.

U ZIJT WELLEKOME: SCHITTERENDE SAMENZANG
En zo zijn we toe aan de vierde bijeenkomst van de kersttijd. Het Davidsfonds, afdeling Kortrijk, nam het andermaal op zich om met Pro Ecclesia als begeleidingskoor, o.l.v. Carlos Vandorpe, op tweede kerstdag om 16 uur in Sint-Maarten een samenzang van aloude Vlaamse kerstliederen te brengen.
Het doet zo’n deugd: opnieuw een overvolle kerk, geestdriftig meezingende aanwezigen, het koor dat af en toe ook meerstemmig zong, begeleid door pianist-organist Benjamin Luyckx.
Voorzitter van het plaatselijke Davidsfonds, Achilles Surinckx, heette ieder van harte welkom en wees niet enkel op het belang zelf van deze bijzondere vorm van kerst vieren maar vroeg de terechte aandacht voor een vrije bijdrage voor het Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Zie je de tv-beelden voor ogen van bijvoorbeeld Syrische vluchtelingen in die ijzige, besneeuwde tentenkampen!
Uit het vlotte en enthousiaste meezingen van die weer bovengehaalde waardevolle, nostalgisch aandoende kerstmeezingers in eigen taal, bleek de enorme hunkering ernaar, ook voor de komende jaren. Benjamin zorgde bovendien tweemaal voor een schitterend muzikaal intermezzo! Davidsfondsmedewerker, Jan Demarcke, las het welgemeende dankwoord voor van Hugo (geveld door een hernia), voorzitter van het koor. Onze hartelijke dank gaat in de eerste plaats uit naar jullie, talrijke aanwezigen en naar allen die dit zangerig kerstevenement tot een topprestatie maakten: de kerkfabriek, Davidsfonds Kortrijk, Carlos Vandorpe met zijn dertig (gratis zingende!) koorzangers, koster Filip, de mensen van het onthaal, Jules e.a. voor het decorum, kortom alle logistieke medewerkers. Er werd dan achteraf een glaasje (of meer) gedronken, geschonken door het Davidsfonds dat alle kosten op zich nam.
De vrije bijdrage die tot de beste van heel Vlaanderen behoort, overtrof alle verwachtingen: 1107 euro! Fantastisch! Proficiat! Beeldverslag op http://www.sintmaartenkortrijk.be/cultuur/uZijtWellekome.htm

12 JANUARI: KOMT ALLEN TEZAMEN
Beste lezer: mis deze unieke dag in onze kerk niet. Er is meer dan één reden om te juichen, te applaudisseren, er vreugdevol bij te zijn. Wij verwelkomen met overtuiging een nieuw teamlid, onmisbaar voor het verdere beleid van onze parochie en evenzeer welkom in onze federatie. In de door het koor gezongen viering van 11.15 uur zal vicaris Koen Vanhoutte mevr. Muriel Bernard aanstellen tot parochieteamlid. Daartoe volgde Muriel, moeder van drie dochters en echtgenote van Jan Deloof, al twee jaar met alle succes een gedegen opleiding. Kom meevieren!
En na de eucharistie gaan we niet alleen een glas drinken op Muriel maar ook op het nieuwe jaar, op onze parochie, op ons samenzijn, op onze toekomst. Het is hét ogenblik om mekaar het allerbeste toe te wensen: een zegenrijk 2014 voor ieder van jullie en voor al je dierbaren! Of die receptie de moeite waard zal zijn? En als ik nu eens zeg dat het voltallige feestcomité daar zal voor zorgen? Nog twijfels?
Muriel is – samen met de andere teamleden en de voorgangers – ook bekommerd om onze kerkgangers van de 18 uurmis elke zondag. En daarom is er terecht ook een gezellig samenzijn voorzien na de avondviering van 18 uur. Neen, ook deze ‘broeders en zusters’ mogen we niet vergeten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten