donderdag 30 januari 2014

Federaal: acolieten-3koningen


JONGE DIENAARS UIT ONZE FEDERATIE
Zijn er dan echt geen jongeren meer in onze kerken? Ja, ze zijn er. Dat zijn onder anderen onze trouwe acolieten van de federatie die in elke weekendviering van hun parochie klaarstaan ten dienste van de voorgangers en van elke geloofsgemeenschap. Ook zij willen meer en meer federatie zijn. Daarom kwamen ze op vrijdag 3 januari samen voor een gezamenlijke, leuke activiteit ter gelegenheid van Driekoningen. Het was de beurt aan Sint-Maarten voor de animatie. Driekoningen, drie kernwoorden voor een gezellige en boeiende namiddag.


VER
Ken je Boeta? Het is Zuid-Afrikaans en betekent grote broer: de oudste uit het gezin die zorg draagt voor zijn broers en zussen. Priester Pieter richtte hier de vzw Boeta op – waarvan je lid kunt worden - om het onderwijs voor kleurlingenjongeren uit de Kaapprovincie toegankelijk te maken. En zo kwam het dat we – tot ieders verrassing – Kyle, een vriend van priester Pieter uit Zuid-Afrika, uit Ocean View om precies te zijn, op die vrijdag ontmoetten. Een uistekende kans voor het eerste sleutelwoord ‘ver’.
Hoe viert Kyle Kerstmis in zijn geboorteland? Eerst legde hij ons dat uit in het Engels, maar na wat aarzelen vertelde hij verder in het Zuid-Afrikaans, dat helemaal niet zo veel van het Nederlands verschilt! Het is echt leuk om zelf eens de gelijkenissen te horen tussen onze taal en een taal die zo ver van ons gesproken wordt!
Hij vertelde ons onder andere hoe de wijk waar hij woont eruitziet, wat de problematieken in zijn omgeving zijn en hoe deze invloed hebben op het geloof. Kyle viert Kerstmis op een heel andere manier dan wij Wat hem vooral opviel: dat wij veel meer tijd vrijmaken voor elkaar, dat Kerstmis voor ons een periode van warmte, gezelligheid en liefde is, terwijl dat in Ocean View veel minder speelt. Samen tafelen bijvoorbeeld, is iets dat hij erg kon waarderen. Een ander duidelijk verschil zijn de misvieringen, niet alleen qua gebouw, maar ook qua ‘speciale vieringen’ zoals de middernachtsmis. En zo werd ‘ver’ ietsje dichter bij ons gebracht.

HOOG
Bij dit kernwoord bleven we zeker niet bij de pakken neerzitten: de trappen van de kerktoren moesten namelijk beklommen worden! Eenmaal boven was het de bedoeling dat elk groepje naar kronen in zijn kleur zou zoeken. Makkelijker gezegd dan gedaan! Maar hoe dan ook, van bovenaf geeft Kortrijk een mooi uitzicht! Aan de kronen waren een aantal opdrachtjes gekoppeld die op verschillende plaatsen rondom de kerk verstopt waren. Jammer genoeg was het slechte weer de grote spelbreker waardoor we niet alle opdrachtjes konden uitvoeren. Toch was het een heel origineel spel dat ook nog eens goed in elkaar gestoken was dankzij Rita en Carolien.

LEKKER
Als afsluiter van de fijne namiddag werden alle acolieten op wafels getrakteerd. En lekker dat die waren! Bij dezen wil Charlotte Scheldeman, onze verslaggeefster, iedereen bedanken die ervoor gezorgd heeft dat de acolieten deze plezierige namiddag mochten beleven! En ook hen bij wie we mochten schuilen tijdens het onweer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten