donderdag 30 januari 2014

K+L 6 : Vormelingen doopsel-vormsel



ONZE KANDIDAAT-VORMELINGEN


ZIJ WANDELDEN EERST NAAR HET DOOPSEL
We zitten nog altijd bij onze kandidaat-vormelingen die op 25 januari met de peters en de meters een natuurwandeling in het landelijke gebied van de Marionetten maakten.
Het was verzamelen geblazen aan de parking van Hoeve Ten Couckx, vanwaar we per catechesegroepje naar de kapel van het AZ Groeninge trokken. In deze warme, gele ruimte wachtte Piet ons op met een pop. Met de hulp van de peters en de meters en de voorwerpen in de kapel vonden we wat je voor een doopsel nodig hebt:
- beginnen met een kruisje met wijwater: teken van ons geloof in God; we gaven onze dopelinge een naam natuurlijk: Sofie
- we hielden de handen boven haar: we zullen je beschermen
- de doopkaars kreeg het licht van de paaskaars: Jezus zal onze weg verlichten
- zoals de koningen van Israƫl werden we allen gezalfd met chrisma: gewijde olie van de olijfboom, die ons zacht en soepel maakt en zelfs het sterkste marmer doordringt
- uiteraard mocht het water uit de doopvont niet ontbreken: zuivering en nieuw leven
- Sofietje kreeg ook een doopkleedje aan: 't is feest voor een nieuwe mens, een christen!


LATEN WE VERDER WANDELEN
Op de verdere wandeling sprokkelden we letters van de vruchten van de Geest  (uit Paulus' brief aan de Galaten): hoe zie je dat iemand als christen in de Goede Geest leeft?
Bij de kapel kregen we alvast de liefde mee: zonder een lief moment tussen je papa en mama was je er niet eens! De halte bij een kapel vroeg om ingetogenheid 'OLV BVO' verwees naar Onze-Lieve-Vrouw, Bid Voor Ons; een  weesgegroet was dan ook op zijn plaats. We vervolgden langs de grindweg waar we geduld nodig hadden om een rebus op te lossen.
En zo kwamen we in Don Bosco aan, waar ons Kortrijkse boterkoeken (van Rubens papa) en koffie (met verse boontjes van het Koffiehuis) wachtten (of een fruitsapje). Het ogenblik was gekomen om de vormelingen geblinddoekt een parcours te laten volgen: vertrouwend op de aanwijzingen van peter of meter.
We trokken naar het nabijgelegen geboortebos. Wat een vreugde: voor ieder kindje dat in Kortrijk geboren wordt, staat daar een boompje geplant. De opdracht was de naam van een kindje dat je kent, te zoeken. Maar laten we dan daarna tot vrede komen aan een vijvertje in het riet om in stilte te luisteren en dan nadien te vertellen wat je hoorde. De peters en de meters testten aan de Libelle de zelfbeheersing van de vormelingen uit: op zoek naar de verstopte ohlala’s.


EINDDOEL: HET VORMSEL
De catechisten en hun vormelingen gingen samen met de peters en de meters de E17 over. Opdracht voor de vormelingen: met zachtheid een geheim schrift ontcijferen. Daarna wenkte ons de kapel van Rodenburg: de gekleurde letters van de Vruchten van de Geest vormden een woord dat aangeeft dat we blij en enthousiast door het leven willen gaan! (Net zoals de Club der Vrolijkheid van Don Bosco) In de kapel, een middeleeuwse schuur van een cisterciƫnzerklooster, hadden we onder het prachtige gebinte een afsluitend gebedsmomentje.
Meter Kristine las de gaven van de Geest voor uit Jesaja: wijsheid, inzicht, kracht en verstandig beleid, kennis en ontzag voor de Heer.
Rika van haar kant kon aantonen, met al de attributen die er nog van een doopsel die namiddag stonden, dat dezelfde symbolen van het doopsel ook bij het vormsel terugkwamen: het vormsel is een hernieuwing van het doopsel, waarbij we de zachte kracht van de Geest krijgen die ons zal influisteren hoe we goed en gelukkig kunnen leven voor onszelf en de mensen rondom ons. Het volstaat in stilte te luisteren! Kaat en Felix lazen ons hun zelfgemaakt gebedje voor. Met een peterlijke of meterlijke wens om de arm(band) en een boekje over Don Bosco ging het weer huiswaarts.
Hartelijk dank aan de peters en meters die met de vormelingen mee op weg gingen en gaan (ze kwamen zelfs van Antwerpen!), aan de lieve mensen van AZ Groeninge, Don Bosco en Rodenburg voor de gastvrijheid: jullie bezorgden ons en de catechisten een gezellige, leerrijke namiddag, die gelukkig ook nog droog bleef!

HARTELIJK DANK, MILDE SCHENKERS!
Of onze kerkgangers nog financieel willen bijdragen voor de  armen, Welzijnszorg? Decanale armenzorg? Of ze er nog een kerstgave voor overhebben? Vanaf de eerste adventszondag, met ook nog de bijdragen tijdens de twee gebedswaken, tot en met Kerstmis, werd niet minder dan 3082 euro verzameld! Proficiat, milde schenkers! Hartelijk dank.

OP DE AGENDA
- dinsdag 11 februari: open zangrepetitie in het parochiaal centrum. Voor de jeugd, de vormelingen, hun ouders en de catechisten van 19 tot 20 uur. Vanaf 20.15 uur voor anderen.
- zaterdag 15 februari: vanaf 19 uur in ons parochiaal centrum komen wij met zo veel mogelijk naar de spaghettiavond van de acolieten. Een spaghetti kost 8 euro. Je kunt ook steunen met een kaart van 5 euro.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten