donderdag 6 februari 2014

K+L 7 : zegen dopelingen - acolieten - Maria Lichtmis


ZEGEN OVER DE DOPELINGEN
Elk jaar nodigen we de kinderen uit die het voorbije jaar gedoopt werden om het feest van Maria- Lichtmis te vieren.
Doopviering betekent: we hebben al deze kinderen aan God toevertrouwd. Afgelopen zaterdag spraken we daar nog eens onze dankbaarheid over uit en wilden we hen nog eens zegenen: “bénir”, “bene dicere”, dat is “goed zeggen” over onze kinderen. Wensen dat het hen allen zeer goed mag gaan in het leven. Dat kunnen we eigenlijk nooit genoeg doen. We wilden hen zegenen met woorden maar ook met een vlammetje. Als het al eens duister wordt in hun bestaan, als er al eens donkere dagen komen, dat God dan altijd een lichtje aansteekt, een vonk van hoop op altijd een nieuwe, betere dag.
We vertrokken vanuit het verhaal van de ark van Noach; de kinderen brachten hun knuffel mee om onze ark wat leven te geven. De ouders zorgden voor de regenboog: een kaars werd aangestoken in de kleuren van de regenboog en op de kandelaar geplaatst. Bij elke kleur spraken zij hun dankbaarheid uit.
Na de zegening kregen ze hun lichtje - dat sinds hun doopviering in de bidkapel werd bijgehouden - mee naar huis om het daar een mooie plaats te geven.
Na dit biddend halfuurtje konden de ouders, kinderen en hun familie elkaar nog even ontmoeten bij een lekkere pannenkoek.
Want: Al is een vrouwke nog zo arm, met Lichtmis maakt ze haar panneke warm.

Meer foto's op http://www.sintmaartenkortrijk.be/doopcat/lichtmis14.htm



ONZE ACOLIETEN VERWACHTEN ONS MET VELEN
Zouden we ze niet eens met velen tonen dat we ze erkennen, ze ten volle waarderen als jonge dienaars in onze kerk, elke zondag opnieuw? Onze dierbare acolieten! Als ze er niet zouden staan of zijn, we zouden het zeker merken en het als een tekort aanvoelen. Op zaterdag 15 februari: vanaf 19 uur in ons parochiaal centrum geven zij een spaghettiavond. Zelf kan ik uit ervaring spreken dat het lekkere spaghetti is en met een lekker biertje, hmmmm! Een spaghetti kost 8 euro. Je kunt ook steunen met een kaart van 5 euro. In hun naam: hartelijk dank!

                   

MARIA-LICHTMIS
Het is een traditionele, oude benaming van wat nu officieel Opdracht van de Heer in de Tempel heet. Voorganger, deken Geert, maakte het ons duidelijker met deze Bijbelpassage:
Het was Simeon door de Heilige Geest geopenbaard dat hij niet zou sterven voordat hij de Messias van de Heer zou hebben gezien. Gedreven door de Geest kwam hij naar de tempel en toen Jezus’ ouders hun kind daar binnenbrachten om met Hem te doen wat volgens de wet gebruikelijk is, nam hij het in zijn armen en loofde God met de woorden: ‘Nu laat U, Heer, uw dienaar in vrede heengaan, zoals U hebt beloofd. Want met eigen ogen heb ik de redding gezien die U bewerkt hebt ten overstaan van alle volken: een licht dat geopenbaard wordt aan de heidenen en dat tot eer strekt van Israël, uw volk.’
Maria; Jezus’ moeder, heeft Gods woord geloofd en erkent in haar kind eveneens Gods belofte. Het koor Pro Ecclesia zette deze eucharistie luister bij met passende liederen. Een strofe uit een van de liederen:
Maria, poort van Gods genade, gij hebt gedragen en gevoed die hemel en aarde niet omvatten. Gij, dienstmaagd des Heren, wees gegroet. (tekst: Hoeksteen).
Maria blijft dus in het geheel van onschatbare waarde.
Meer foto's op http://www.sintmaartenkortrijk.be/doopcat/lichtmis14.htm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten