vrijdag 13 december 2013

K+L51 : catechese dienen - kerst - 12januari - vespers

EERSTE CATECHESE EN SOEP OP DE ONTHAALSTOEP


Onze drieëndertigkoppige kandidaat-vormelingen zijn op 8 december (= de dag van Maria-Onbevlekte-Ontvangenis) aan de catechesevorming begonnen. Het eerste thema handelde over dienen en vond plaats vóór de erop volgende eucharistieviering van 11.15 uur. Tijdens die intense viering was het een aangenaam en hoopvol beeld toen deken Geert als voorganger hen bij het altaar uitnodigde samen met de jongere kinderen van de kinderwoorddienst. Ditmaal was de opdracht: neem twee appelen bij de mooie adventskrans met de aangestoken tweede kaars en geef ze zomaar aan de aanwezige kerkgangers die dan later bij het eten ervan moeten getuigen over de actie Welzijnszorg. Er leven inderdaad nog heel wat – ook in Kortrijk! – arme mensen.
Zoals bij de okkernoten van de week ervoor: je denkt dat die mensen onbereikbaar zijn, een harde, ondoordringbare buitenkant. Maar net zoals bij die appelen is de kern zacht en uitnodigend.
Nog was hun taak niet volbracht. Na de mis stonden ze al klaar om eenieder met overtuiging te bedienen met een warme, lekkere, door Poverello bereide, soep in de onthaalruimte van onze kerk. De opbrengst (105€!) was opnieuw bedoeld voor Welzijnszorg. Bekijk gerust de sprekende foto’s van de catechese en van de bekertjesberg. Wie denkt er nog dat onze jongeren weinig of niets aankunnen?

KERSTVIERINGEN IN DE SINT-MAARTENSKERK
Welkom bij een van onze kerstvieringen. De liturgische werkgroep, de zangers en muzikanten en alle andere medewerkers zorgen er graag voor dat dit feest liturgisch goed uit de verf komt. Telkens is er veel gelegenheid voor samenzang van kerstliederen en krijgen het orgel en de vleugelpiano gezelschap van andere instrumenten, wordt de aankleding van de kerk extra verzorgd en zijn we in de ‘kerk- en kerstgave’ solidair met wie het minder goed heeft.
Stilaan uniek is de Nachtmis. Tegen middernacht op kerstavond komen veel mensen uit de wijde omgeving, bijna als wijzen uit het Oosten, het Kerstekind begroeten. Dit jaar gaat deze warme viering erg verrassend van start. Het kerkkoor Pro Ecclesia o.l.v. Carlos Vandorpe ondersteunt de kerstliederen en verzorgt de liturgische gezangen.
Op kerstdag zijn de gezinnen bijzonder welkom in de feestelijke viering van 11.15 uur. De werkgroep kinderliturgie verzorgt een woorddienst op maat van het jonge grut. Een eigen cantorij staat in voor de gezangen.
Om 18 uur is er de stemmige en tegelijk feestelijke avondviering waarvoor sinds jaar en dag het mannenkoor Gaudeamus Igitur o.l.v. Joost Vanbrussel paraat tekent.
Laat het nu maar Kerstmis worden!

UITERST BELANGRIJKE DATUM: 12 JANUARI 2014
Toch nu al eens wijzen op deze speciale datum: er is de aanstelling tot teamlid van Muriel Bernard door vicaris Koen Vanhoutte. En bovendien: de nieuwjaarsreceptie van onze parochie.
Noteer nu al deze datum!

MARIAVESPERS: AFGESCHREVEN?
De generatie van de 60-plussers kent nog het lof en de vespers. Hoevelen gingen er niet naartoe om 15 uur? Als het om het lof ging, dan was het veeleer in de vooravond, zoals in mei, de Mariamaand. Die religieuze sfeer, die o zo bekende tonen van de liederen, de rozenkrans, de alsmaar weerkerende gebedsteksten, de hymne van het tantum ergo!
Nostalgisch? Jazeker. Maar is het enkel dat?
Absoluut niet. Dat maakten we met ons koor Pro Ecclesia mee op zondag 8 december om 17 uur tijdens de Mariavespers bij de zuster augustinessen van Sint-Niklaas in de Voorstraat. De voorganger was directeur Marc Van Eenoo.
De zusters kennende: een deugddoend en perfect georganiseerd onthaal. En warm want er was heerlijk geurende koffie met koekjes, niknakjes (maar nee, dat waren picknicken toch?). Zeker dertig zangers van Pro hadden het ervoor over om daarbij – op een zondagnamiddag! – aanwezig te zijn en dat nog eens te mogen meemaken. Die ingetogenheid! Die eigenheid van de psalmen met een uniek obstakel: een duidelijk lange pauze bij de strofen van de gezongen psalmen. We zijn het niet meer gewoon. Die bijzondere, intense taal. De erbij passende onvervangbare muziek, begeleid door onze toporganist. Je weet dus al wie?
De zusters, het koor. Oké. Maar er waren ook andere genodigden. Een dankbaar gebeuren. Blij dat we dat vanuit onze christelijke roots konden meemaken! Met dank aan de gastvrije
zusters.

EN WAT MET DE OPEN PAROCHIERAAD?
Dat verneem je de volgende keer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten