woensdag 11 maart 2015

NB3 Koffiestop - boer Marco - muzikale meditaties - vrijwilligers

Jaargang 3, nummer 3          07.03.2015
Nieuwsbrief
Sint-Maartensparochie Kortrijk

Veertigdagentijd
biddend, vastend, en delend op weg gaan naar Pasen

Reflecties op onze koffiestop op vrijdag 27 februari

Onze derde koffiestop zit erop. De zon was van de partij, een vleugje muziek gaf sfeer, onze medewerkers stonden op post. Met dank aan allen die een bijdrage hebben geleverd: de koffiemakers, de koekjesbakkers, de durvers die de mensen aanspraken, de koffiebedelers, de muzikanten, de fotograaf, de mensen van de logistiek. Ze waren als gist in de deeg voor onze koffiestop.
H
et resultaat mag er zijn: 180 kopjes koffie en € 498,02 opbrengst! We hebben een honderdtal origami’s uitgedeeld. De bedoeling ervan was op een speelse manier een aanzet te geven om spaarzaam te zijn met water. En misschien hebben we de mensen even doen kijken over de muren van hun eigen wereld. En toch … Veel spontane bezoekers van ons koffiestandje waren er niet. Onze wervers hadden moed en overtuigingskracht nodig om mensen halt te doen houden. Velen probeerden via een kleine omweg ons te vermijden.
Zijn we met deze actie roepers in de woestijn? Zijn de moeilijkheden van Marco en zijn gemeenschap voor de mensen hier een ver-van-hun-bed- show? Is er een overaanbod aan goede doelen waarvoor we mensen aanspreken in het winkelcentrum en elders? Moeten we uitkijken naar andere, nieuwe initiatieven? Vragen waarover we met onze medewerkers ernstig zullen nadenken. U hoort nog van ons.


Boer Marco kwam een beetje dichter bij ons bed
 
Op maandagavond 23 februari organiseerde de dekenale werkgroep Broederlijk Delen de jaarlijkse infoavond voor de stadsparochies van de dekenij. Alles ging door in het parochiaal centrum van Sint-Elisabeth, in de Beekstraat. De 25 aanwezigen werden verwelkomd met typische muziek uit de Andes. Bij iedereen werd een typisch Peruviaans gebreid poppetje opgespeld. We werden verwelkomd om met de promofilm van Broederlijk Delen in de levenssituatie van Marco te stappen: een beklijvend beeld van de botsing tussen de traditionele landbouw en de nieuwe, agressieve mijnexploitatie. Daar in Peru is de wetgeving helemaal niet gericht op het beschermen van de toekomst van de landbouwers en hun gemeenschappen. Integendeel, het gaat om de harde valuta die de ontginning van allerhande mineralen opbrengt. Milieuvervuiling, ontwrichting van het sociale weefsel, verpaupering van de bevolking … allemaal symptomen van de ziekte genaamd ‘kapitalisme’. Na de beelden getuigde Lieselot Hemeryck: zij was vorige zomer op inleefverblijf getrokken naar de streek waar boer Marco woont. Haar woorden waren zo mogelijk nog indringender: een getuigenis uit de eerste hand. Aan het einde van de avond werd het thema ‘milieuvervuiling’ en ‘waterbezoedeling’ heel dicht naar ons leven toegetrokken. Of wij enig idee hadden hoeveel water nodig is om een laptop te maken, of een smartphone, of een …? Neen dus. En meteen werden we opgeroepen om bewuster om te gaan met water, ook hier in ons regenlandje. Om bewuster de vasten te beleven en kritisch te kijken naar consumptie en leef- en eetgewoontes. Een glaasje wereldwinkelwijn en wat hapjes werden geserveerd; tijd voor een babbel. Een sterke avond. Eén die motiveert om kritisch te kijken naar ons leven, naar wat we ‘normaal’ vinden en om meer solidair te

Muzikale meditaties tijdens de vasten, momenten van verstilling
Over wat reeds voorbij is en wat nog komt

Het meditatief muzikaal moment op de eerste vastenzondag kon rekenen op de aanwezigheid van een vijftigtal aandachtige luisteraars die, te zien aan het applaus en de gewaardeerde vrije bijdrage, het gebeuren enorm wisten te appreciëren.

De Kortrijkse tenor en cantor Roel Vansevenant kreeg hierbij gezelschap van de in Letland geboren dames Ilze Bertrand (klavecimbel) en Anita Romanova (barokviool). Een concert gewijd aan uitsluitend muziek uit de 17de eeuw met persoonlijkheden als Froberger en Frescobaldi is vrij uniek. De geslaagde combinatie van klavecimbel solo, klavecimbel en viool (een mooie sonate van Uccellini), en zang begeleid door continuo (o.a. een naar de Goede Week verwijzende lamentatio van Rosenmüller) zorgde voor een sluitend geheel. De intimiteit van de gezellig verwarmde winterkapel paste perfect bij de besloten sfeer.

Uitkijken wordt het nu naar het wellicht iets feestelijker muzikale moment met halfvasten, zondag 15 maart om 16.30 u. Chris Duprel en Dirk Blockeel staan in voor een niet-alledaags concert met muziek voor twee klavecimbels. De klanken van barokmeesters als Bach, Krebs en Telemann zullen dan de bidkapel vervullen.

We bevelen een vrije bijdrage aan.


Een bloempje voor de 200 vrijwilligers van Sint-Maarten
 
BESTE VERGEET-ME-NIETJES





 
DANK JULLIE WEL!

Oprecht,

met de lieve woorden van iemand

die wel weet

over wie ze het heeft …

Het vergeet-me-nietje is zo alomtegenwoordig dat we het niet langer opmerken. Je raakt immers gewoon aan de dingen die ‘alledaags’ lijken te zijn. Dat lot ondergaan onze vrijwilligers ook nog te vaak. We zijn hen zo gewoon dat we hen als vanzelfsprekend beschouwen. Want ze zijn er altijd. Overal. Je kan op hen rekenen. Zij nemen die taak wel op. Ze staan alweer klaar; ook al regent het, staan ze in de verzengende hitte of te rillen van de koude. Dat is vastberadenheid. Vrijwilligers hebben dat nu eenmaal in zich, omdat ze overtuigd zijn van waar ze mee bezig zijn. Gepassioneerd.

In deze Week willen we ook, samen met en voor jou, opperbeste vrijwilliger, aandacht en erkenning vragen voor wat jullie presteren. De zaadjes van vergeet-me-nietjes vragen de juiste cocktailaarde, licht, lucht en water om te kunnen groeien. Vrijwilligers, onze Vergeet-Ze-Nietjes, gedijen het best in een vrijwilligersvriendelijk klimaat, dat de vrijwilligers ruimte laat om initiatief te nemen zonder te veel betutteling, zonder te veel regeltjes, en kans geeft hun talenten te ontplooien. Want we hebben er met z’n allen belang bij dat dit bijzondere heilzame vrijwilligersvirus zich in alle richtingen kan verspreiden.

Ik wens je een fijne Week van de Vrijwilliger toe.

Geniet ervan.

Dank dat jij blijft vrijwilligen.


Eva Hambach, Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk



Zondag 15 maart: Drie goede redenen om richting Sint-Maarten te trekken

(h)eerlijk ontbijt: vanaf 8.45 tot 10.45 u. in het Parochiaal Centrum van Sint-Maarten, in samenwerking met de federatie en Oxfam-Wereldwinkel. Inschrijven is niet nodig. €8 voor de volwassenen en €5 voor de -12-jarigen.


11.15 u.: Instapviering met de jongens en meisjes die op zaterdag 9 mei hun eerste communie doen.


16.30 u.: ‘A due cembali ‘ ( twee klavecimbels ) met Dirk Blockeel en Chris Duprel.

Palmzondag 29 maart

11.15 u.: Wijding en uitdeling van de palmtakken. De aanwezige kinderen openen de viering met een feestelijke stoet.


16.30 u.: Via Crucis van en door Dirk Bikkembergs, Inge Feyen en Katelijne Jordens. Recitant: Jos Stroobants. Vrije bijdrage. Achteraf praatcafé aan de bar van het Parochiaal Centrum.

www.sintmaartenkortrijk.be/ stmaarten@skynet.be/

0473 37 79 92



Reservaties lokalen parochiaal centrum Sint-Maarten, ook voor alle groepen: pcsintmaarten@gmail.com of - indien dringend - 0494 58 40 86



Geen opmerkingen:

Een reactie posten