vrijdag 20 maart 2015

K+L 12 : vasten in kinderwoorrdienst - scheppingsweekdn vormelingen+acolieten


DE VEERTIGDAGENTIJD VANUIT DE KINDERWOORDDIENST





Het begon allemaal die woensdagavond met het rond de tafel zitten van de werkgroep Kinderliturgie, eind januari bij priester Marc. We baseerden ons op het werkboek van Broederlijk Delen en op enkele raadgevingen van Chantal Leterme. Op die manier vonden we snel de rode draad: de regenboog zou het middelpunt van onze vastentijd worden. De uitnodiging die Naomi maakte en die in de scholen verdeeld werd, loog er dan ook niet om: “wil je de kleuren van de regenboog ontdekken, kom dan tijdens de vasten naar de speciale kinderwoorddiensten.”

Ieder van ons heeft het wel al eens meegemaakt tijdens een wandeling of onderweg in de auto: opeens verschijnt die schitterende regenboog intens vol met heldere kleuren, van begin tot einde zichtbaar. We genieten er altijd intens van en we blijven er verwonderd naar kijken. Een regenboog is een combinatie van een schijnende zon met tegelijkertijd nog regen. De zon schijnt doorheen de druppels en geeft er de kleuren van weer. Vandaar dat de regenboog recht tegenover de zon staat  met dezelfde gebogen vorm. We staan er altijd in en onder. Niemand staat erbuiten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat door de geschiedenis heen de regenboog het teken werd van het verbond van God met de mensen.

Elke week krijgt een kleur tijdens de kinderwoorddienst een speciale aandacht. De tekening van de regenboog wordt ingekleurd en met behulp van water en ecoline proberen we hem na te bootsen. De eerste week kwam de blauwe kleur (staande blijven in de vloedgolf) naar voren, dan volgde de groene kleur (vertrouwen), de paarse (woede van Jezus) en binnenkort volgen nog oranje (zonlicht), geel (vruchtbaar) en rood (intocht). Op die manier gaan we stap voor stap naar Pasen toe. We eindigen ook altijd met een of twee gebedjes. De nu volgende kwamen in de 3e week aan bod:

Goede God
Met ruzie en jaloezie bouwen we niet mee aan een wereld waar het goed is om te wonen.
Geef ons een duwtje in de rug om het goede in elke mens te zien.
Zo kunnen we aan vrede werken onder de mensen en overal in de wereld.

Dag God
Als ik het even stil maak en nadenk, besef ik dat ik heel wat kansen krijg om mensen te helpen.
Lieve God, neem me bij de hand en geef me een duwtje in de rug als ik de kansen om vrede te brengen niet zie.

 

SCHEPPINGSWEEKEND MET DE ACOLIETEN IN BRUGGE (13 – 14 MAART)


Vrijdagavond was het verzamelen geblazen aan de Houtmarkt. Bereidwillige ouders voerden de vormelingen naar de Chiro-jeugdherberg de Karmel in Brugge, waar pr.Marc (medestichter van de Karmel), Naomi en de acolieten ons opwachtten voor een weekend rond de schepping.
Na een flink avondmaal volgde een bosspel op het domein dat in 3 landen opgedeeld was. In een bezinnend moment luisterden we naar een eerste scheppingsverhaal. De vormelingen toonden dat ze zich al als volwassenen konden gedragen: bedtijd tussen 22 en 23 uur. Een na een of in groepjes trokken ze tegen 23 uur naar bed voor een kalme nacht.

Zaterdagmorgen startte met een morgengymnastiek in pyjama, waarbij alle zintuigen aan bod kwamen. De catechisten kwamen erbij voor het ontbijt in het 'kasteel'.

Daarna vertrokken de acolieten naar Brugge voor een zoektocht; de vormelingen en catechisten wandelden zich warm met kilo's klei en gerei onder een stralende lentezon naar het Bijbelhuis in Zevenkerken (aan de overkant van de E40).
Daar kregen we een korte, boeiende rondleiding van een enthousiaste pater (85 jaar, maar als ex-leraar en KSA-proost jong van hart en geest). Dan ging het op zoektocht in de prachtige tentoonstelling. Naast veel andere ontdekkkingen waren de Mozes-Amos-David-beelden en het Scheppingsschilderij (van een vriend van pr.Marc) de hoogtepunten.
groepsfoto
Daarna gingen de vormelingen, na wat raad van Rika, aan het boetseren en scheppen: Adam en Eva, konijntjes, een mooie bloem, een rotstuin,... Dat kun je sindsdien in de vormselcatechesekast in de linkerbeuk van de kerk bewonderen

Terug in de Karmel wachtten ons: soep-met-balletjes, lekkere vol-au-vent met frietjes en yoghurt. In Tillegembos werden de vormelingen en acolieten per twee aan de voeten vastgebonden: een Adam en een Eva (er waren meer meisjes dan jongens, dus konden enkele meisjes ook Adam zijn). Op die manier moesten ze de catechisten vinden die hen een opdracht gaven en het winnend kaartje kleurden. De Eva's wonnen met 13-10 van de Adams! Dit kwam pr.Marc goed uit, want na het vieruurtje sloot hij af met een verhaal over de schepping van de (super)vrouw.

Bedankt:
Naomi en pr.Marc die dit weekend met de acolieten organiseerden
Ouders, opvoeders en catechisten die er altijd voor ons zijn
God, voor de schepping en het leven!

Een volledig verslag vind je op http://www.sintmaartenkortrijk.be/vormcat/karmel15.htm
                                                                                                                                                           GEDOOPT

Finn Vermeersch, zoontje van Christoph en van Justine Vergote, Heestert.

 

OP DE AGENDA

Vrijdag 27 maart om 19 uur in O.L.V.: federale biechtviering.

Zondag 29 maart: Via Crucis (Kruisweg) van Kurt Bikkembergs. Vrije bijdrage.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten