vrijdag 14 maart 2014

K+L12 : kliniek - Raf - vacature

oude ziekenzaal Onze-Lieve-Vrouw Hospitaal

ALLES IN EEN: EEN IMMENSE KLINIEK

Jaïrus had voor de lentebijeenkomst op dinsdag 4 maart in ons parochiaal centrum niemand minder dan de Kortrijkse uroloog, dr. Johan Mattelaer, uitgenodigd. Hij kwam ons met een powerpoint vertellen over een van zijn laatste boeken: Van hospitaal tot AZ Groeninge. Je kunt je gewoonweg niet voorstellen hoeveel hospitalen, ziekenhuizen of klinieken er in Kortrijk ooit bestonden. En we zouden dan al moeten beginnen met de hospitalen vanaf de dertiende eeuw.

In de medische geschiedenis is Kortrijk niet te onderschatten geweest. De straatnamen zeggen het ons nog altijd. Als voorbeeld: Jan Palfijn. Hij was een van de grootste en bekendste medische figuren in de zeventiende eeuw. Hij zou de uitvinder van de verlostang geweest zijn maar daar wordt nog altijd over geredetwist. Andere namen zijn: dr. Jan Lauwers, dr. Augustin Peel en heel wat anderen, of het nu chirurgen, apothekers of tandartsen waren.

Bekijk eens de bijgaande foto van de ziekenzaal voor mannen in de negentiende eeuw in het O.L.V.-hospitaal. Als we dat met nu vergelijken, zelfs met onze drie belangrijkste klinieken van de laatste decennia, dan mogen we van een gelukkige, serieuze evolutie spreken.

Er was een heel goede opkomst voor deze spreekbeurt en wel om minstens twee redenen:

onze gastspreker sprak ononderbroken met kennis van zaken, uiterst vlot, zelf overtuigd en boeiend. Iedereen luisterde aandachtig tot op het einde. Maar we voelden ons bij dit onderwerp o zo betrokken: het ging om onze stad, onze mensen, onze klinieken. En we werden verrast door zovele namen van bekende Kortrijkzanen en van gebouwen uit onze eigenste stad. En we waren er trots op!

Die waardevolle medici maakten de voorgeschiedenis uit van die kolossale kliniek van AZ Groeninge die er al enkele jaren staat, althans voor een gedeelte. We stellen ons natuurlijk vragen daarover. Is dat nodig? Dr. Johan Mattelaer kon ons met één zin direct overtuigen:

‘De drie klinieken, de al afgebroken Sint-Niklaaskliniek, die van Sint-Maarten en Maria’s Voorzienigheid hadden of hebben allemaal drie sterren maar de nieuwe kliniek heeft vijf sterren.’ Bij een kopje koffie of thee en lekkere cake bleven we met de grootste voldoening nog wat napraten.

Dank je wel, dr. Johan Mattelaer, dank je wel, Jaïrus!
 

WIJ DANKEN RAF VAN HARTE

Een heel trouwe medewerker van het feestcomité, Raf Penninck, stopt er begrijpelijkerwijze mee na twintig jaar ononderbroken dienst ten voordele van onze parochie. En wat hij samen met andere ijverige vrijwilligers deed, belangde ons allemaal aan: ook hij zorgde ervoor dat we af en toe konden feestvieren. Een kerkcafé, de nieuwjaarsreceptie, de paaswake, het parochiefeest, … Raf stond altijd klaar om voor een uitstekende organisatie en bediening te zorgen. Voldoende hapjes en rondgaan met drank of zoals op het parochiefeest: zorgen voor de kassa. Je zou dan kunnen zeggen: ‘Hij had zijn naam niet gestolen.’

De leden van het feestcomité konden dat natuurlijk niet zomaar laten voorbijgaan. Ze organiseerden met de werkgroep een verrassingskoffietafel. Met de list – je moet nog enkele praktische afspraken doorgeven – werd hij uitgenodigd. En, wat Raf niet verwachtte: de gehele groep vrijwilligers was aanwezig! Een complete, aangename verrassing. Een geschenk mocht natuurlijk niet ontbreken. Nu wil hij, driekwart eeuw jong, de fakkel aan de jongere generatie doorgeven.

Beste Raf, de voorgangers, het team, kortom onze geloofsgemeenschap dankt je van harte voor al die jaren van permanente toewijding en wenst je nog vele jaren om nog meer van je ‘pensioen’ te genieten.


VACATURE

Ook buiten de liturgische vieringen bezoeken heel veel mensen onze kerk. Ze proeven de stilte, komen bidden, ontsteken een kaarsje of vertrouwen een intentie toe aan het intentieboek. Sommigen zijn vooral onder de indruk van het gebouw, de bezienswaardigheden, het decor tijdens de sterke tijden. Van Pasen tot en met Open Monumentendag staan op zondagnamiddag mensen van de werkgroep Kerk en Toerisme ter beschikking. Zij verwelkomen de bezoekers en geven uitleg aan wie geïnteresseerd is om meer te vernemen in verband met het gebouw en de gemeenschap.

* Ben je tussen 20 april en 7 september twee of drie zondagnamiddagen vrij?

      * Hou je van ons kerkgebouw en voel je je verbonden met onze gemeenschap?

      * Leg je vlot contacten?

      Dan ben je de geschikte man of vrouw die we zoeken om de bezoekers te verwelkomen. We stellen documentatie ter beschikking in verband met het historische aspect van de kerk, we houden je op de hoogte van de culturele activiteiten en wat er leeft in onze gemeenschap.

Ben je geïnteresseerd, of wil je nog wat meer informatie, neem contact op met Christine De Waele ( 0473 37 79 92 of christine.de.waele@skynet.be)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten