donderdag 6 maart 2014

K+L11 Zing het met bloemen - kers op de taart


 
ZING HET UIT MET BLOEMEN

Als je op dinsdagavond 4 maart in ons parochiaal centrum binnenkwam, dan zag de zaal er helemaal anders uit: tafels waarop heel wat grote, zelfgemaakte rode bloemen, met veelkleurige servetten en onderleggers. Naar het podium toe had koorlid, sopraan Miet, met haar kunstige handen zelf magnifieke bloemen gecreëerd. Een echte bloemenpracht! Aan de muur werden verscheidene grote vredestekens bevestigd. De vlinders errond mochten niet rondfladderen.

Wat stond er te gebeuren? Het ging om de jaarlijkse ‘vaste avond’ van Pro Ecclesia om er nog eens duchtig tegenaan te gaan vóór de vasten zelf begint. Er is geen repetitie al wordt er heel wat gezongen maar andere, meestal profane liederen. En deze keer had de geselecteerde koningin Renée als thema ‘flowerpower’ gekozen en dus … kleurrijke bloemen overal.

Ken je die periode, einde de jaren zestig, begin de jaren zeventig nog? De eerste helft van de twintigste eeuw was er een met veel ellende, armoede door WO I en WO II. Nadien lag de wereld voor ons open: technische wonderen zoals de ruimtevaart, de economie die volop bloeide maar dan kwam de Vietnamoorlog. De jongeren reageerden met de flowerpowerbeweging: gooi niet met bommen maar met bloemen (zonder de pot natuurlijk!).

Ze hielden van psychedelische muziek die uitdrukte dat er een bewustzijnsverandering moest

komen: aanvaard de oorlog niet, zeg het met bloemen.

Bij de aanvang van het aperitief zagen de koorleden of hun partner, zelf getooid met pruiken,  en blitse kledij in alle kleuren, koningin Renée en koning Hugo letterlijk aankomen in hun VW-busje, een authentieke weergave van toen, opnieuw een creatie van koorlid Miet.

Vóór het eten het toch nog even over de oorlog hebben: na de inleiding van Eric declameerde Arnold op een serene wijze de ‘Duizend Soldaten’ van Willem Vermandere. Pater Frans zorgde voor het passende gebed. En dan de lekkere hutsepot bij een lekker, donker biertje of een rode wijn.

 
 

DE KERS OP DE TAART

Zeven zangers op het podium. In hun opvallende kledij, met de toenmalige pruiken en brillen, brengen ze tien liederen uit die tijd en nodigen de aanwezigen ertoe uit om dikwijls mee te zingen. Wereldberoemde songs die we allemaal kennen, zoals van de Beatles All you need is love, Let it be, Yesterday Als zangers brachten we als dankgebed op het einde Thank you for the Music van Abba.. Ritme, meeswingen, enthousiasme alom. Of we de boodschap van die liedteksten altijd al hadden begrepen? We hadden soms een vaag begrip. Het ging over liefde, het leven. Het schitterende, uiterst melodieuze Morning has broken van Cat Stevens bracht een revelatie teweeg: het is heel eenvoudig een ode aan de schepping, een lofprijzing voor elke nieuwe dag van de Schepper.

Zangeres Nicole bracht tussendoor de ‘ode aan het leven’ met het declameren van het veelzeggende gedicht van Toon Hermans Ik heb het leven lief. Zanger Eric had voor de bindteksten gezorgd. Bij een mix van door koorleden of hun partner gebakken, heerlijke taarten en wat nagenieten breiden we een einde aan deze fantastische, felgesmaakte avond.

Met dank aan zovelen die dit mogelijk maakten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten