vrijdag 4 oktober 2013

K+L 41: bijbellezen- armoede- boeta - orgelapotheose

BIJBELLEZEN MET DEUTERONOMIUM EN LUCAS
Op donderdag 3 oktober startte de zoveelste dialoog over de Bijbel. Er zijn altijd twee kansen om dat mee te maken: in de namiddag om 14.30 uur in het bovenzaaltje van het Parochiaal Centrum en om 20 uur in het Magdalenalokaal in de Marksesteenweg. Het thema wordt door Bijbelleider Roger van tevoren aangekondigd, ook in het parochieblad. Je kunt gewoonweg luisteren naar de diepere, echte betekenis van de Bijbelteksten of de vragen in een dialoog helpen oplossen. Dit is helemaal iets anders dan wat wij hebben mogen en hebben kunnen verstaan, zeker als je nu al senior bent. Niet minder belangrijk is dat we de inhoud toetsen aan onze maatschappij, ons gelovig-zijn, onze situatie.
Met Deuteronium (= tweede wet) hebben we bijvoorbeeld de vraag kunnen beantwoorden: is onze God een wrede God? Integendeel: het is een liefdevolle God. Je leert begrijpen dat de schrijvers om een welbepaalde reden God harde woorden in de mond leggen.
Bovendien wordt er vanuit dit uiterst belangrijke Oude Testament een link gelegd naar het Nieuwe.
En zo belandden we bij Lucas.
Een uitgebreid verslag is niet mogelijk. Je moet het zelf meemaken. Dat kan op donderdag 5 december, opnieuw op de twee locaties. De Bijbel niet of verkeerd begrijpen is een hinderpaal in het geloof.

17 OKTOBER – WERELDDAG VAN VERZET TEGEN ARMOEDE
Bind de strijd aan tegen armoede, want ook in Kortrijk is armoede een zaak van iedereen! Tal van organisaties waar armoede het woord nemen, laten ook dit jaar de Werelddag van verzet tegen armoede niet zomaar voorbijgaan.
Op 12 oktober (van 14 tot 17.30 uur) wordt op de Grote Markt een ‘Grondrechtendorp’ gebouwd.
Op 16 oktober om 20 uur is er de theatervoorstelling ‘De Straatmuzikant’ in VC De Mozaïek. De voorstelling brengt het thema armoede in de kijker.
In de maand november organiseert Vormingplus een inleefweek (van 25 november tot 1 december). De bedoeling is om één week te leven met ‘een beperkt budget’ om daarna de dialoog aan te gaan met mensen die vanuit hun eigen ervaring hierover kunnen spreken.

NOG OP DE AGENDA:
Op vrijdag 18 oktober organiseert Boeta een kaas- en bieravond ten voordele van de eigen werking. Vanaf 19 uur kan men hiervoor aanschuiven in de Katholieke Hogeschool Vives, campus Kortrijk. Gebouw ’t Forum is gelegen aan de Doorniksesteenweg 145. Volwassenen betalen 18 euro, jongeren tot 12 jaar genieten het tarief van 10 euro. Aanmelden: inschrijvingen@boeta.be.

ORGELAPOTHEOSE
Op de prijsuitreiking zien we van links naar rechts: helemaal links de Franse organist
Jean-François Pichon met naast hem Denis Roosen, voor de pilaar de jonge
Mattijs Louwye, bijna leunend tegen de pilaar de vrouw die Erwin Van
Bogaert vertegenwoordigde, Karen en Lucien Posman (vrouw en
man-Componist), naast Dirk staat Koen Dieltiens met in zijn armen Robbe
Naessens (zij vertegenwoordigden de druk bezette Bart Naessens),
saxofoniste Jitse Coopman, Roel Vansevenant en Diederik Glorieux.
Volledig videoverslag vind je op http://www.sintmaartenkortrijk.be/cultuur/apo13.htm



Geen opmerkingen:

Een reactie posten