vrijdag 25 oktober 2013

K+L 43: nieuwsbrief - SintMaartensfeest - orgelapotheose - hoog wordt laag

TIENDE PAROCHIALE NIEUWSBRIEF IS ER
Wie geabonneerd is op de gratis parochiale nieuwsbrief, kreeg het tiende nummer met de virtuele postduif thuisbesteld. Alle anderen kunnen een gedrukt exemplaar meenemen van een van de onthaaltafeltjes in de kerk of zich aanmelden via stmaarten@skynet.be

SINT-MAARTENSFEEST KOMT ERAAN
Op zondag 10 november vieren we de patroonheilige van onze parochie en bij uitbreiding zelfs van onze stad. Naar goede gewoonte verzamelen we dan ook met flink wat mensen. Eerst is er de feestelijke eucharistieviering van 11.15 uur met bijzondere aandacht voor onze werkgroepen en daarna gaan we aan tafel in het parochiale centrum. We gebruiken er het aperitief en verorberen een heerlijke maaltijd. Kaarten kosten €22 voor volwassenen en €18 voor kinderen. Kaarten bestellen kan via stmaarten@skynet.be of 0473 37 79 92 (Christine De Waele). De kaarten zijn binnenkort ook verkrijgbaar bij koster Filip in aansluiting bij een van de kerkdiensten. Alle medewerkers krijgen een uitnodiging voor het parochiefeest in de bus; alle anderen die zich verbonden weten met onze gemeenschap kunnen de folder vinden op de onthaaltafels in de kerk. Het blijft zaak om zich snel in te schrijven want het aantal plaatsen is beperkt tot 100 en sinds vorig jaar weten we dat dit nipt is. Anderzijds geeft het een goed gevoel om met een volle zaal aan de feesttafel te gaan.

EEN APOTHEOSE OM U TEGEN TE ZEGGEN
De orgelcyclus in de Kortrijkse Sint-Maartenskerk, goed voor zeven bespelingen in juni en september is een vaste traditie geworden en wordt elk jaar opnieuw afgesloten met een feestelijke apotheose waarbij het orgel gezelschap krijgt van een veelheid van kunstige elementen. Na dat slotconcert volgt telkens een plechtige prijsuitreikingsceremonie in aanwezigheid en met medewerking van prominenten uit de culturele sector.dit jaar het sympathieke echtpaar Sigiswald Kuijken en Marleen Thiers, de naaste buren uit het begijnhofpand.
Als instrument stond op 29 september de saxofoon centraal en het honderdtal luisteraars kon zowel kennismaken met de sopraan- als met de tenorversie van dit krachtige blaasinstrument van Belgische makelij. De jonge speelster Jitse Coopman zette met een marialiedmelodie letterlijk en figuurlijk de toon en participeerde ook bij de creatie van een lied op tekst van gastdichter Mark Meekers en met Roel Vansevenant als kundige tenor. Voor een vocale bijdrage zorgde het Kortrijkse koor Ars Vocalis onder leiding van Diederik Glorieux. Twee aangrijpende koralen uit Roelstraetes Exodus, een meditatie over de vergankelijkheid die de componist schreef ter nagedachtenis van zijn Tieltse vriend Antoon Vander Plaetse, vormden het vocale hoofdaandeel. Ook de balletklas van de Waregemse Stedelijke Kunstschool voor Muziek, Woord en Dans was aanwezig. Docente Veerle Vanhuyse had een pracht van een choreografie uitgewerkt op een Bachfuga.
Na het concert met werk van Johann Sebastian Bach en Herman Roelstraete ging de sympathieke presentatrice Beatrijs Vanhulle (die de in het ziekenhuis opgenomen Bart Pieters op de valreep kon vervangen) over tot de prijsuitreiking. Denis Roosen uit Diest kaapte zowel de publieksprijs als de juryprijs weg voor de beste vertolking van de muziek van Sigfrid Karg-Elert (1877-1933), een dit jaar herdachte Duitse componist die een van de thema’s van de bespelingen vormde. De laatste prijs deelde Denis ex-aequo met de Franse organist Jean-François Pichon. Voor de vertolking van het opgelegde werk Vlas van de hand van Gentenaar Lucien Posman (°1952) viel de keuze van het publiek op twee ex-aequo geëindigde heren: Bart Naessens uit Brugge en Mattijs Louwye uit Veurne. Voor de vertolking van het concert als geheel leidde de in procent uitgedrukte waardering van het publiek eveneens naar twee kandidaten: Kees van Eersel uit Nederland en Erwin Van Bogaert uit Melsele. Omdat laatstgenoemde een mooi recital verzorgde in het gezelschap van de saxofoniste Katrijn Aper valt ook haar de eer van die publieksprijs ten deel.
De prijs van de jury voor de meest coherente en overtuigende uitvoering van het werk van Lucien Posman viel Bruggeling Bart Naessens te beurt. Tweevoudig bekroond heeft deze man zijn sporen verdiend. Door een concertactiviteit kon Bart zijn oorkonde en door de stad geschonken gulden spoor niet eigenhandig in ontvangst nemen, maar hij liet zich afvaardigen door zijn schoonvader Koen Dieltiens en Robbe Naessens.
Het bijgaande panorama toont een na de uitreikingsceremonie gevormde ‘Gruppenbild mit Damen’ en laat ons toe om van links naar rechts meer mensen aan u voor te stellen.
Helemaal links staat de Franse organist Jean-François Pichon met naast hem Denis Roosen. Voor de pilaar bevindt zich de jonge Mattijs Louwye, rechts van de pilaar mevrouw Kathrin Aust die Erwin Van Bogaert vertegenwoordigde. Verderop treffen we het echtpaar Karen Coussement en Lucien Posman, onze organist Dirk Blockeel, Koen Dieltiens met in zijn armen Robbe Naessens, saxofoniste Jitse Coopman, Roel Vansevenant en Diederik Glorieux.
Nu het orgelluik is afgesloten, kijken we verlangend uit naar de volgende muzikale momenten op 27 oktober (thema ‘hoog wordt laag en omgekeerd’; zie ook volgend bericht) en op 1 december (eerste adventszondag) telkens op zondag om 16.30 uur. Het Kortrijks Vocaal en Instrumentaal Ensemble o.l.v. Wim Verdonck is opnieuw van de partij op zaterdag 28 december om 20 uur met Bachcantate 133 en twee delen uit Bachs Weihnachtsoratorium.
Mensen die via e-post op de hoogte wensen te blijven van de activiteiten van de Kortrijkse Orgelkring kunnen dit melden via orgelkringkortrijk@gmail.com of via 051 22 86 34.

MEDITATIEF MUZIKAAL MOMENT
In de Kortrijkse Sint-Maartenskerk komen kunstliefhebbers op 27 oktober om 16.30 uur stipt aan hun trekken. Het concert dat dan plaatsvindt staat in het teken van ‘hoog wordt laag en omgekeerd’. Het motto heeft alles te maken met het slot van de evangelielezing van die dag (Lucas 18, 9-14). De gelijkenis van de Farizeeër en de tollenaar eindigt immers als volgt: “…wie zich zichzelf verhoogt zal vernederd worden, maar wie zichzelf vernedert zal verhoogd worden”. Reden genoeg om het Zingt Jubilatelied 589 van Frits Mehrtens ‘De laatsten worden de eersten’ op tekst van de onvolprezen Willem Barnard strofisch gevarieerd en instrumentaal becommentarieerd weer te geven. Maar er is meer, want een oproep tot bescheidenheid klinkt ook op in Bachcantate 47 ‘Wer sich selbst erhöhet, der soll erniedriget werden’. In de eerste regel van de sopraanaria gaat het er fraai rijmend aan toe: ‘Wer ein wahrer Christ will heiβen, muβ der Demut sich befleiβen’. De bij het thema van die dag aansluitende vocale nummers worden afgewisseld met instrumentale hoogstandjes als bijvoorbeeld de laatste twee delen uit Bachs sonate in E voor viool en obligaat klavier, BWV 1016.
Vocale solisten zijn Nel Vanhee (sopraan), Pieter De Praetere (altus) en Roel Vansevenant (tenor). Instrumentalisten zijn Peter Van Boxelaere (viool), Beniamino Paganini (traverso) en Dirk Blockeel (orgel). De toegang is gratis, maar een vrije bijdrage wordt sterk aanbevolen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten