zaterdag 26 oktober 2013

Nieuwsbrief 10

VERBONDEN
We weten ons verbonden met teamlid Hugo Van Malder en zijn familie bij het overlijden van zijn broer Andreas op 12 oktober in de leeftijd van 61 jaar.

DANK JE WEL WERKGROEPEN

Het deed deugd te zien dat onze parochiale werkgroepen vlot tijd vrijmaakten om in te gaan op de vraag van de pa-rochieraad om zich te buigen over de sterktes en zwaktes van onze plaatselijke geloofsgemeenschap in het licht van de ‘aanstormende’ parochiale eenheden. Van elk van die gesprekken werd een verslag bezorgd en op de parochie-raad van vorige maandag werd besproken wat we hiermee in de toekomst willen aanvangen. Wil iedereen met een hart voor onze parochie alvast de datum van woensdag 11 december noteren. Om 20 uur vindt dan in het P.C. een bijeenkomst plaats voor iedereen die begaan is met (de toekomst van) onze Sint-Maartengemeenschap. Marke-tingadviseur Kurt Ostyn, echtgenoot van lector Greet Driesens, werd bereid gevonden om zijn licht te laten schijnen over de resultaten van onze bevraging. Een persoonlijke uitnodiging hiervoor volgt nog.

Om alle databestanden bij het begin van het werkjaar zo up-to-date mogelijk te houden doen we een beroep op de verantwoordelijken van de werkgroepen om een actuele medewerkerslijst door te sturen naar
christine.de.waele@skynet.be.

SINT-MAARTENSFEEST

Op zondag 10 november vieren we de patroonheilige van onze parochie en bij uitbreiding zelfs van onze stad. Naar goede ge-woonte verzamelen we dan ook met flink wat mensen. Eerst is er de feestelijke eucharistieviering van 11.15 uur met bijzondere aandacht voor onze werkgroepen en daarna gaan we aan tafel in het parochiale centrum. We gebruiken er het aperitief en verorbe-ren een heerlijke maaltijd: aspergeroomsoep, orloffgebraad met champignonsaus en een trio van groenten met gratinaardappelen, eclair en koffie. Kaarten kosten €22 voor volwassenen en €16 voor kids tot 12 jaar. Kaarten bestellen kan via stmaarten@skynet.be of 0473 37 79 92 (Christine De Waele). De kaarten zijn binnenkort ook verkrijgbaar bij een van de leden van het feest-comité achteraan in de kerk in aansluiting bij een van de kerkdiensten of bij koster Filip. Alle medewerkers krijgen een uitnodiging voor het pa-rochiefeest in de bus; alle anderen die zich verbonden weten met onze gemeenschap kunnen de folder vinden op de onthaaltafels in de kerk. Het blijft zaak om zich snel in te schrijven want het aantal plaatsen is beperkt tot 100 en sinds vorig jaar weten we dat dit nipt is. Anderzijds geeft het een goed gevoel om met een volle zaal aan de feesttafel te gaan.
WIL JIJ MIJN PENNENVRIEND ZIJN?
Voor onze 32 (!) kandidaat-vormelingen zijn we nog op zoek naar 'pennenvrienden': mensen die met de parochie verbonden zijn en bereid zijn voor een vormeling te bidden en hem of haar regelmatig een briefje te zenden om aan te moedigen en te getuigen wat God-geloven-parochie kan betekenen. Als je dit zou zien zitten of geïnteresseerd bent, neem gerust contact op met piet.verdiere@skynet.be of bel 056 20 22 41: hij bezorgt je dan met plezier alle verdere informatie.
De aanvaardingsviering van de lichting vormelingen 2013-2014 vindt plaats op zondag 17 november om 11.15 uur.

MEDITATIEF MUZIKAAL MOMENT
In de Kortrijkse Sint-Maartenskerk komen kunstliefhebbers op 27 oktober om 16.30 uur stipt aan hun trekken. Het concert dat dan plaatsvindt staat in het teken van ‘hoog wordt laag en omgekeerd’. Het motto heeft alles te maken met het slot van de evangelielezing van die dag (Lucas 18, 9-14). De gelijkenis van de Farizeeër en de tollenaar eindigt immers als volgt: “…wie zich zichzelf verhoogt zal vernederd worden, maar wie zichzelf vernedert zal verhoogd worden”. Reden genoeg om het Zingt Jubilatelied 589 van Frits Mehrtens ‘De laatsten worden de eersten’ op tekst van de onvolprezen Willem Barnard strofisch gevarieerd en instrumentaal becommentarieerd weer te geven. Maar er is meer, want een oproep tot bescheidenheid klinkt ook op in Bachcantate 47 ‘Wer sich selbst erhöhet, der soll erniedriget werden’. In de eerste regel van de sopraanaria gaat het er fraai rijmend aan toe: ‘Wer ein wahrer Christ will heiβen, muβ der Demut sich befleiβen’. De bij het thema van die dag aansluitende vocale nummers worden afgewisseld met instrumentale hoogstandjes als bijvoorbeeld de laatste twee delen uit Bachs sonate in E voor viool en obligaat klavier, BWV 1016.
Vocale solisten zijn Nel Vanhee (sopraan), Pieter De Praetere (altus) en Roel Vansevenant (tenor). Instrumentalisten zijn Peter Van Boxelaere (viool), Beniamino Paganini (traverso) en Dirk Blockeel (orgel). De toegang is gratis, maar een vrije bijdrage wordt sterk aanbevolen.
Voor een tweede uitvoering met orgeltonen als extra dimensie zijn melomanen ’s avonds om 20 uur welkom in de stemmige kerk van Oekene (Oekensestraat bij de Rijksweg) met haar historische Van Peteghemorgel (toegangsprijs 10 euro).
Info 051 22 86 34 (Kortrijk) en 0475 23 98 01 (Oekene).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten