maandag 23 september 2013

K+L 40: orgelpositief - jaïrus - Zr.lena - Boeta

K+L 40: orgelpositief - jaïrus - Zr.lena - Boeta

KLANKRIJKE INHULDIGING VAN HET ORGELPOSITIEF
Elke toehoorder zat na het concert van vrijdag 20 september in de rechterzijbeuk van onze kerk met dezelfde waardering: schitterend! Maar laten we eerst een korte beschrijving van het kistorgel plukken uit de tekst van orgelverkoper Stefaan van het Orgelhuis Delobelle: ‘Het gaat hier om een Johannus Continuo dat werd voorzien van een handgemaakt houten klavier, afgewerkt met ebbenhouten ondertoetsen en esdoornboventoetsen. Zowel het contact als drukpunt zijn magnetisch wat zorgt voor een zeer precies mechanisch toucher.
Om de flexibiliteit van de Continuo zo groot mogelijk te maken werd hij voorzien van maar liefst 11 historische stemmingen, een regelbare toonhoogte en een transposer.
Met het MIDI-intonatieprogramma kan het orgel volledig worden afgeregeld of geïntoneerd naar wens van de organist. Tijdens dit uniek en gevarieerd concert leren we ons kistorgel in al zijn aspecten kennen: als begeleidend instrument van koorzang, als liturgisch medium, als continuo-instrument. Als partner in kamermuziekverband bewijst het goede diensten. Een deel uit een Bachsonate bewijst dit.
Wij wensen alle muzikanten die in deze mooie Sint-Maartenskerk van dit orgel gebruik zullen maken veel muzikale inspiratie. U allen wens ik ook vele jaren van muzikale vreugde bij alle initiatieven en concerten die hier in deze kerk worden georganiseerd.
Stefaan Delobelle, Orgelhuis Delobelle Kortrijk, 11/9/2013’
En inderdaad: onze talentrijke Dirk Blockeel – die zijn fingerspitzengefühl maximaal benutte – leidde de vierde Engelse suite in F van Bach in als volgt: deze stevige brok gestileerde dansmuziek laat toe om het kistorgel met al zijn registers en mogelijkheden te beluisteren. Daarvoor had het koor, Pro Ecclesia, met liefst dertig zangers en o.l.v. Carlos Vandorpe, ingezet met een heel ritmisch en geslaagd Ich will den Herrn loben van G. Ph. Telemann. Ook dat werd heel positief onthaald.
Maar dat was niet alles: deken Geert had al een passend woord gebracht en Helena en Bart brachten op een hun eigen declamerende manier de inleidende teksten van elk nummer. Tenor Roel Vansevenant vertolkte als solist op professionele wijze Ich eile, een tenoraria van Bach.
De ons bekende puike violist, Paul Klinck, bracht samen met Dirk ‘La Folia’ van Corelli. Het was adembenemend. Een topper! We gingen stilaan naar het einde toe maar laten we niet vergeten dat dit prachtige concert uiterst gevarieerd was: ook nog poëzie, o.a. van Gezelle en twee zettingen van onze huisorganist zelf met de gewaardeerde medewerking van ons parochiekoor Pro: een eerste strofische zetting ‘O Koningin vol heerlijkheid’ terwijl Josepha het Mariabeeld aanbracht. En het concert eindigde met een tweede strofische zetting: ‘Nun sich der Tag geendet hat’.
Een verrassend toemaatje: Josepha had de ‘warme’ hoes voor het kistorgel gemaakt en Dirk had haar tot meter gedoopt. En zodoende had Josepha onverwacht voor … jawel, doopsuiker gezorgd!
Beste lezer, je stelt ongetwijfeld vast dat we over dit schitterende concert niet kunnen stoppen.
Inderdaad: het was fantastisch, schitterend! Aan alle uitvoerders een welgemeend proficiat!

JAÏRUS VERWELKOMT ALLE 65+’ERS
Op zondag 13 oktober om 11.15 uur zet de seniorenvereniging Jaïrus het nieuwe werkjaar in met een startviering. Die is bedoeld voor alle 65+’ers, met inbegrip van zieken, ouderen. Wij willen nogmaals beklemtonen dat iedere senior welkom is. Ook op de receptie in de bidkapel onmiddellijk na de mis.

FEEST BIJ DE ZUSTERS VAN SINT-NIKLAAS UIT DE VOORSTRAAT
Zuster Lena (Vandamme) vierde zaterdag 14 september (Kruisverheffing!) haar gouden (50 jaar) kloosterjubileum. In onze kerk vond een plechtige eucharistie plaats, door heel wat zusters en gelovigen meegevolgd met als voorgangers directeur Marc Van Eenoo en deken Geert. Er klonken mooie, vierstemmige liederen door Pro Ecclesia, met o.a. teksten van Augustinus, de patroonheilige van de congregatie. De homilie bracht de vele talenten en de heel grote inzet van zuster Lena duidelijk en terecht naar voren.
Na deze jubileummis trokken zeer veel genodigden naar de koksschool van Sint-Niklaas. Zoals te verwachten was: lekkere, gevarieerde hapjes door de leerling-koks klaargemaakt en doorgespoeld met een felgesmaakte drank. Van alles zeker voldoende!
Beste zuster Lena, beste zuster priorin en alle zusters: wij delen in uw vreugde!

KAAS- EN BIERAVOND TEN VOORDELE VAN VZW BOETA
Priester Pieter Delanoy stichtte in 2012 de vzw Boeta. Tijdens zijn jaarlijkse reizen naar de Zuid-Afrikaanse Kaapprovincie werd hij getroffen door de feitelijke achterstelling van de kleurlingenpopulatie. Jongeren hebben het zeer moeilijk om degelijk onderwijs en bij gevolg ook werk te vinden. Boeta betekent grote broer en wil van hieruit een aantal studiebeurzen regelen voor jongeren daar. Op vrijdag 18 oktober organiseert Boeta een kaas- en bieravond ten voordele van de eigen werking. Vanaf 19 uur kan men hiervoor aanschuiven in Katholieke Hogeschool Vives, campus Kortrijk. Gebouw ’t Forum is gelegen aan de Doorniksesteenweg 145. Volwassenen betalen 18 euro, jongeren tot 12 jaar genieten het tarief van 10 euro. Aanmelden: inschrijvingen@boeta.be. Daarna volgt een mail met alle verdere info.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten