zondag 15 september 2013

Nieuwsbrief 9


Duwtje in de rug voor onze jeugd
Zondag 15 september om 11.15 uur vindt de engage-mentsviering plaats voor onze acolieten. Samen met hun gezin gebruiken ze eerst het ontbijt in het paro-chiaal centrum en daarna komen ze naar de kerk voor de viering. Mogen we erop rekenen dat velen door hun aanwezigheid in de viering blijk geven van waardering voor wat onze misdienaars doen?!

Dank je wel...
Zelfs in onze stoutste dromen hadden we nooit verwacht dat meer dan 100 deelnemers zouden opdagen voor de derde editie van ‘Sint-Maarten Zomert’ en toch was het zo. Dat was trouwens ook niet de enige stunt die zaterdag… Natuurlijk waren er sedert begin juli de ‘teasers’ op zondag tijdens de vieringen: chocoladen begijntjes, een stukje stof, een luide bel… Bovendien, zo merken we, doet deze parochiale nieuwsbrief haar werk en bereiken we zo snel onze achterban. Ook de artikeltjes in het parochieblad mobiliseerden en trokken de laatste twijfelaars over de streep. Het samenspel hiervan én de mond-aan-mond-reclame hebben zeker bijgedragen tot dit onverhoopte welslagen. Waartoe hebben al die tips nu geleid? De naam van vertelster Tine Ruysschaert was al op voorhand bekend en Tine deed wat van haar verwacht werd: ze begeesterde een volgelopen begijnhofkapel met het wedervaren van de begijn Symforosa en haar crush (of moeten we coup de foudre zeggen?), Martinus. Daarna kon men proeven van een cho-coladen Kortrijks Begijntje en kiezen uit een aantal programmaonderdelen: Helena en Jules die 100-uit vertelden over de onbekende hoeken en kanten van ons kerkgebouw, de toren beklimmen en kennismaken met de beiaard of creatief zijn met het inkleuren van een mandala. Tussendoor werd ‘Het Manteltje’, een nieuw aperitief, geproefd en wel-bevonden, net als de smakelijke hapjes, ware amuse-gueules. Om 18.30 uur, alhoewel de laatste torenklimmers even op zich lieten wachten, vond een gebedsmoment plaats voorgegaan door twee gebedsleiders. ‘Om samen zor-gend mens te zijn’ klonk de tekst van een lied dat gezongen werd en is het niet vooreerst dat waar een warme ge-meenschap voor staat? Wie had verwacht dat onze gemeenschap zoveel danstalent telt? Eigenlijk gaat het daar niet over bij sacrale dans. Samen verbonden dansten we ‘de bron’, wiegden het vuur, sloten het in ons hart en namen het mee naar de volgende tent van samenkomst: het parochiale centrum. Daar hielden we maaltijd en vertoefden nog lang in het gezelschap van de mensen waarmee we gemeenschap vormen. Een mens zou al voor minder reik-halzend uitzien naar het parochiefeest van zondag 10 november.
De foto’s van Sint-Maarten Zomert zijn te zien op www.sintmaartenkortrijk.be, in Kerk&Leven en vanaf nu ook op een van de fotomuren in de kerk.

DANK JE WEL ...
Het parochiaal team had Greet Osteux al eerder uitgewuifd, maar natuurlijk wilde ook de ruimere gemeenschap graag dank je wel zeggen voor haar teamengagement van de voorbije jaren. Greet bekommerde zich – naast haar drukke job in de bank én natuurlijk het gezinsleven - bijzonder om de boekhouding, zorgde er samen met haar ech-tgenoot Geert voor dat een en ander geautomatiseerd werd, tekende voor de verslaggeving van dat team, vertegen-woordigde de parochie jarenlang in de federale stuurgroep en was de contactpersoon tussen de acolietenwerking en het parochiaal team. Greet blijft natuurlijk wel aan boord van het parochieschip maar voortaan minder op de boeg. Nu komt er hopelijk ook wat meer tijd voor het gezin. We wensen het haar en zorgen voor een fleurige ruiker van zodra Greet is teruggekeerd uit vakantie! Een mooie foto van Greet en haar oudste zoon Bart staat deze week in Kerk&Leven of is te bekijken op de website.

GAAN EN KOMEN VAN MEDEWERKERS (1)
Greet nam afscheid van het parochiaal team maar blijft als lector aan de slag. Helena Demeestere heeft haar enga-gement als lector afgerond en er zijn nog andere medewerkers die de pijp aan Sint-Maarten geven en die we willen bedanken: Liesbeth Claeys als verantwoordelijke en medewerkster van de werkgroep kinderliturgie, Caroline De Meester die in Oostkamp is gaan wonen (maar nog even blijft meedoen) en deel uitmaakte van de werkgroep kinder-liturgie en ook meehielp met de acolietenwerking.
We verwelkomen ook een aantal neofieten, mensen die een engagement opnemen in onze gemeenschap: Naomi De Loof trekt vanaf nu ook mee aan de kar van de acolietenwerking, Pascal Desmedt komt de ploeg vormselcate-chisten versterken, tot de groep lectoren treden de zussen Roos en Veerle Herpelinck (avondviering) en Nicole
Pannier (hoogmis) toe. Bart Verkinderen is een jonge sterke man bij het feestcomité, Isabelle Vercruysse is welis-waar niet nieuw maar neemt vanaf nu samen met pr. Marc Dhondt de leiding op van de werkgroep kinderliturgie. In die werkgroep is Marie-Christine Claes gloednieuw. Vergeten we zéker ook onze 5 nieuwe misdienaars niet.
Welkom aan al deze mensen! Het blijft ons verbazen hoe wij steeds nieuwe mensen vinden om het verhaal van de plaatselijke geloofsgemeenschap verder te zetten. Zijn verhaal…
Willen de werkgroep-verantwoordelijken de redactie van de Nieuwsbrief op de hoogte houden van het verloop in de eigen werking. Dan kunnen wij ook volgende keer een soortgelijk rubriekje inlassen.

BIJBELLEZEN OP DONDERDAG 3 OKTOBER

Hoe moeten we de verzen lezen waar God dreigt met ondergang en rampen? Speurend naar een antwoord op deze vraag van alle tijden komen we uit bij het ‘lied van Mozes’ uit Deuteronomium en bij het Lucasevangelie.
Roger Deberdt begeleidt opnieuw 2 beurten op donderdag 3 oktober: om 14.30 uur in het Parochiaal Centrum en om 20 uur in het Magdalenalokaal (Marksesteenweg 50a).

ZOEKERTJE (M/V)

Rita, de verantwoordelijke van de acolietenwerking, is op zoek naar iemand die twee keer per jaar de witte acolieten-pijen zou kunnen wassen. Dit gebeurt namelijk best niet door professionele en semi-industriële nieuwkuis, maar bij voorkeur in een gewone wasmachine. Het wasproduct wordt ter beschikking gesteld. Graag contact opnemen met pollentier.rita@belgacom.net of 056 21 47 12.

VIJFTIG JAAR ZUSTER LENA EN VIJF JAAR PRIESTER PIETER
Zaterdag 14 september wordt een bijzondere dag voor de kloostergemeenschap van de Zusters van Sint-Niklaas, Augustinessen uit de Voorstraat. Zuster Lena Vandamme viert dan namelijk haar gouden kloosterjubileum. Ze doet dat met een feestelijke viering opgeluisterd door het koor Pro Ecclesia o.l.v. Carlos Vandorpe. Zr. Lena was jaren-lang als leerkracht verbonden aan het eigen Sint-Niklaasinstituut en werd daarna verantwoordelijk voor het bezin-ningscentrum Ostiahove van haar congregatie. Velen zullen zich ook herinneren als cantor van de zaterdagavond-viering in de Sint-Maartenskerk én als lid van de liturgische werkgroep van de parochie. Een engagement dat ze op-gaf om meer verantwoordelijkheid op te nemen in haar kloostergemeenschap. We feliciteren Zr. Lena met deze toch wel indrukwekkende halve eeuw kloosterleven.

Op 6 september 2008 werd Pieter Delanoy tot priester gewijd. Na het behalen van een masterdiploma in de gods-dienstwetenschappen en een ‘manama’ (master na master) in de Bijbelse wetenschappen-Oud Testament aan de alma mater werd hij door de bisschop als priester-leraar voltijds benoemd aan het Brugse Sint-Lodewijkscollege. Hij geeft er godsdienst en geschiedenis en is clusterverantwoordelijke voor het vak godsdienst. Daarnaast is hij priester in de federatie Hoog-Kortrijk. Pieter woont in Huis van Vrede. De Sint-Maartengemeenschap kan nog steeds op hem rekenen: zo is hij de motor achter de uiterst verzorgde liturgische folders. We willen Pieter graag gelukwensen met zijn eerste lustrum als priester.

DRIEHONDERD BEZOEKERS VOOR OPEN MONUMENTENDAG
We telden 300 of misschien nog méér bezoekers aan onze kerk op Open Monumentendag. Ze gingen vooral op zoek naar het ‘Kelderke Gods’ en de vrij unieke sacramentstoren. Wij die er regelmatig komen durven wel ‘ns te ver-geten hoe mooi ons kerkgebouw is. Het was ook rijtje schuiven om een bezoek te brengen aan de kerktoren. Bij ons geen VIP-rij voor de wachtenden: in de hemel zijn er ook geen voorbehouden plaatsen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten