zondag 18 augustus 2013

K+L 33 SINT-MAARTEN ZOMERT

ZOMERFEEST! SINT-MAARTEN ZOMERT! IEDEREEN WELKOM!
Hugo sprak met Bart Pieters die samen met Muriel Bernard de hoofdorganisatoren zijn van Sint-Maarten zomert! Bart antwoordt uitvoerig op de gestelde vragen:
- Het hoeveelste zomerfeest is dat nu al?Waarom?
- We zijn alweer toe aan de derde editie. Twee jaar geleden was daar het plan om op de drempel van het nieuwe werkjaar (én het einde van de zomervakantie) onze 200 (!) medewerkers samen te brengen los van een vergaderkalender of to-do-lijstje. Bovendien wilden we hen graag bedanken voor het vele gepresteerde werk. Sommigen maken deel uit van het koor, zingen op zondag mee met de voorzang, zetten zich in voor de jongeren die als misdienaar aan de slag zijn of zijn zelf misdienaar of lector, maken deel uit van het parochieteam of de parochieraad, dragen de post rond naar de mensen die op het grondgebied van de parochie wonen, enzovoort. Die lijst is schier eindeloos. Maar ook wie zich tot onze geloofsgemeenschap bekent omdat hij of zij er naar de mis komt, weet zich van harte welkom op ‘Sint-Maarten Zomert’. Voor deze derde editie willen we weer zo breed mogelijk oproepen: jazeker, voor alle medewerkers is het een must, maar al wie onze geloofsgemeenschap een warm hart toedraagt, is zéér welkom!
- Wat is er anders?

- Wij van Sint-Maarten houden niet zo van platgetreden paden, dat is bekend: we willen het programma van deze dag graag zo fris mogelijk houden, zelfs als de thermometerwaarden door het zwerk schieten! Dat zit in ons DNA. Dit keer kozen we dus voor een zaterdagnamiddag. Vanaf 16 uur bereiden we de aanwezigen op 31 augustus een ‘belevenisparcours’. De smaakzin wordt zeker geprikkeld, wat betekent dat niemand honger of dorst zal hoeven te lijden, maar we voorzien vooral in een kleine wandeling met een verrassend aanbod. Mensen die minder goed te been zijn, hoeven zich geen zorgen te maken: alles speelt zich af op dezelfde site en het tempo van de beperkte verplaatsing zal bijzonder gezapig zijn. Wat wordt aangeboden is ook eenmalig: wie er die zaterdag niet bij is, heeft écht ongelijk want er komt geen herkansing.
- Is de plaats van het feestgebeuren gemakkelijk te bereiken?

- De voorbije twee jaar waren we bijzonder welkom in de ‘parochieschool’, basisschool Sint-Paulus. Meester Pascal, de directeur, was er telkenmale onze gastheer. Dit keer kozen we voor de site rond onze eigen kerk, met als uitvalsbasis het parochiale centrum. Daar wordt iedereen verwacht tegen 16 uur. Later aansluiten kan ook, maar dan mist men eventueel wel een deel van het programma.
- Is er een eenduidig thema?

- Sint-Maarten Zomert is niet voor één gat te vangen. Ik bedoel: de veelzijdigheid én veelkleurigheid van onze gemeenschap worden uitgedrukt in het programma.
- Iedereen is toch welkom?

- Al wie zich verbonden voelt met de Sint-Maartensgemeenschap is bijzonder welkom. Onze medewerkers zijn de eregasten, zeer zeker, want zij zetten dag in dag uit hun beste beentje voor. De mensen op de voorgrond, absoluut, maar niet minder de vele stille krachten achter de schermen, de “denkers en doeners” zoals we het samenspel hier wel ‘ns benoemen. De groep is nog veel ruimer: de mensen die bij ons kerken, regelmatig of sporadisch. Tot al die mensen zeggen we wél-gemeend: hartelijk welkom!
- Kost het veel om mee te vieren?

- Daarvoor hoeft niemand het dus te laten en de prijs mag helemaal geen beletsel zijn. De medewerkers ontvingen een uitnodiging en kunnen gratis deelnemen. Alle anderen betalen 5 euro en voor wie jonger is dan twaalf jaar kost het nog 3 euro…
- Waarom zouden we naar het feest komen?

- Omdat je de Sint-Maartensgemeenschap in je hart draagt, omdat je met fijne mensen wilt samen zijn, omdat je houdt van originaliteit, omdat je graag lekkere dingen proeft, omdat je graag komt waar je nog niet eerder was, omdat je dit voor geen geld wilt missen, omdat dit lijstje echt eindeloos is…
- Met al die mysterieuze pakjes maak je ons wel uiterst nieuwsgierig!

- In het allereerste pakje zaten de affiche en een uitnodiging; dat behoefde geen uitleg. De tweede keer verwees een lapje stof naar de mantel van Sint-Maarten en ‘het manteltje’ is de naam van iets lekkers dat deelnemers op 31 augustus zullen kunnen proeven. Ik verklap nog niet wat. Vorige zondag zaten er ‘begijntjes’ in het pakje dat Hugo mocht openen. Zou het Begijnhof er iets mee te maken hebben? We verklappen enkel dat een van Vlaanderens beste en bekendste vertellers daar een verhaal komt houden… Om 18 uur komen we trouwens ook even in de kerk. Niet voor een eucharistieviering en toch wordt er dan samen gevierd…
- We willen het echt niet missen: waar, hoe en tegen wanneer moeten we ons inschrijven?

- Door het voorgedrukte inschrijfstrookje voorzien van de namen van de deelnemers in het kleine cadeaupak onder aan het grote te deponeren in onze kerk. Wacht er niet mee; doe het zo snel mogelijk, maar in elk geval tegen 26 augustus.
Bart, ik wil je van harte danken voor deze welgekomen uitvoerige uitleg. We danken welgemeend ook Muriel en de andere medewerkers voor de vele voorbereidingen. Natuurlijk komen we met zo veel mogelijk naar dit beloftevolle feest!

INSCHRIJVEN EN TER PLAATSTE TE BETALEN
Ik schrijf me in voor Sint-Maarten Zomert op 31 augustus 2013:
Naam: ……………………………………………………………
Schrijft in voor ………medewerker(s) Sint-Maarten aan 0 euro
Schrijft in voor ………volwassenen aan 5 euro
Schrijft in voor ………kinderen (max. 12 jaar) aan 3 euro


Geen opmerkingen:

Een reactie posten